monte-smreke

Najuzbudljiviji istarski restorani u kasno proljeće 2017.

Istra je prirodna vikendaška gastrodestinacija: ona je dva do dva i pol sata udaljena i od Zagreba, i od Ljubljane, a tek nešto više od austrijske granice, i pola sata od Italije, pod uvjetom da u granice prohodne. Stoga je logično da su istarski restorani, od kojih većina ionako radi cijelu godinu ili već dio godine, već ušli u punu natjecateljsku formu. Evo liste vodećih istarskih restorana za kasno proljeće: s obzirom na dinamičnost lokalne gastro scene, ova se hijerarhija do ljeta može promijeniti.

1. BATELINA, Banjole

#davidskoko #chef #great #dinner

A post shared by @g_benussi on

Kuhanje Davida Skoke najuzbudljiije je ne samo u istri, nego, vjerojatno, u cijeloj Hrvatskoj. Stoga Skoki moramo oprostitii sve one loše Batelinine značajke, od vinske karte do posluge, koje nažalot smanjuju Batelinin ukupni potencijal. No, Skokine bezbrojne, okusom ekspresivne i tehnički savršene varijacije ultrasvježih riba i školjki, oblikuju spektakl visoke međunarodne vrijednosti.

2. MONTE, Rovinj

Jedini hrvatski restoran s Michelinovim zvjezdicom tu zvjezdicu definitivno zaslužuje, te pojeduje snagu da  krene prema drugoj. Monte je klasični fine dining restoran, koji promišljeno koristi arsenale modernih svjetskih kuhinja kako bi stvorio lokalno gastronomsko iskustvo koje u prezentaciji i teksturama ne zaostaje za internacionalnim restoranima sličnog žanra. Pametna regionalna vinska lista, vrlo dobra posluga i sjajan ambijent ispod same rovinjske katedrale, pridonose ukupnom više nego vrlo dobrom dojmu.

3. SAN ROCCO, Brtonigla

San Rocco ne dopušta samom sebi da postane klasik, jer se stalno mijenja.. Uspješno dekonstruirana fritaja od šparoga koju smo kušali početkom proljeća, karakterističan je uspješni primjer takvih promjena, dok je kamenica u gelu od limete pokazatelj da eksperimentiranje baš uvijek ne donosi najbolje rezultate. No, San Rocco, kao mjesto koje kombinira zaista vrhunske mikrolokalne sastojke, koje je uvijek smrtno ozbiljno oko tartufa, i koje pazi na svaki detalj kulinarskih tehnika, neizostavno je u svakom najužem izbor najboljih istarskih restorana. I tako iz godine u godinu.

4. MARINA, Novigrad

Spring at its best ..

A post shared by Marina Gaši (@mzvijer83) on

Marina Gaši spada u uski krug stvarnih istarskih kulinarskih zvijezda, uz Davida Skoku i bračni par Đekić, koji su stekli najširu nacionalnu prepoznatljivost. Njeni autorski, modernistički, uglavnom riblji jelovnici organizirani u slijedove, spadaju među najambicioznije u istri. Mislimo svejedno da gospođa Gaši ima još puno prostora za napredak, i da bi njen restoran s vremenom mogao ući u ozbiljnu konkurenciju za Michelinove zvjezdice.

5. ALLA BECCACCIA, Valbandon

Alla Beccaccia je naša omiljena konoba, u kojoj nikad nismo jeli lošije od odličnog. Alla Becaccia označuje trijumf jednostavnosti u uporabi vrlo dobrih sastojaka: od pršuta i kobasica, preko savršeno pečene ribe (kad je imaju), do izvrsnih velikih steakova, sve što smo ondje kušali pjevalo je punim, srčanim okusima. Beccaccia je primjer da se starmodni pristup hrani, izveden uz puno znanja i odgovornosti, katkad itekako isplati.

6. PERGOLA, Zambratija

Pergola kraj Savudrije sugerira, pak, kako se nekad isplate i sasvim neobični koncepti. Pergola se bavi istarsko-azijskim fusionom, što zvuči gotovo perverzno, ali se na stolu materijalizira u niz uzbudljivih i originalnih ribljih jela u kojima smo uglavnom iskreno uživali, ne računajući poneku nedomišljenost ili tehničku pogrešku. Fabricio Vežnaver jedan je od najmaštovitijih istarskih chefova.

7. ČOK, Novigrad

A post shared by Vilicook (@vilijan.jugovac1975) on

Čok je vrhunski riblji restoran koji već godinama koristi najbolje moguće sastojke, uključujući žive jastoge, škampe i provorazrednu divlju ribu. U posljednje je vrijeme ova zapdnoistarska institucija modernizirala svoj kulinarski stil, pa tanjuri izgledaju znatno manje rustikalno nego prije pet ili šest godina. Što nije utjecalo na esenciju Čokova biznisa: najbolje iz mora.

8. BADI, Lovrečica

#triscarpaccio #juliofrangenphoto

A post shared by Restaurant Badi (@restaurant_badi) on

U ovom 31 godinu starom obiteljskom restoranu na sporednoj cesti od Novigrada prema Umagu, prvi smo put jeli tek prije desetak dana. Vrlo dobra riba, ambicija obitelji Badurina da se kuhanje mora stalno unapređivati, te vinska lista na kojoj se svaka buteljka toči na čaše, ostavili su više nego dobar dojam, pa su uvrstili Badi na spisak naših istarskih favorita.

9. GIANNINO, Rovinj

*****#gianninorovinj#chooseone #healthylifestyle #healtyfood #vitaminsea🌊 #enjoyinfood #verypicky#instamoment #instaday #

A post shared by Marija Sindjelic M|S (@sindjelicmarija) on

Giannino je naš omiljeni rovinjski lokal već dulje od tri desetljeća. Znamo da kuhanje varira u kvaliteti i znamo da svi gosti, u ponekim večerima, ne dobivaju jednako dobru hranu. Međutim, Giannino se počeo baviti luksuznim kuhanjem u vrijeme dok su istrom dominirali veliki državni restorani. Giannino je uspio preživjeti sve moguće političke, društvene i gastronomske promjene, te se zasluženo pretvorio u posve neizostavnu instituciju istarske restoranske scene.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Kako očuvati svježu ribu u hladnjaku tako da je možete koristiti i sirovu

Riba je najbolja kad se pripremi svježa, čim…

Otvoren je prvi ledeni hotel na svijetu koji radi cijele godine

Slavni švedski pop-up hotel ICEHOTEL koji se gradio…

Ovo su najpopularniji alkoholni hoteli na svijetu

Želja za spavanjem u destileriji nije neka nova…

Airbnb ima 25 posto veću tržišnu vrijednost od Hiltona. Budućnost hotelijerstva postaje jako zanimljiva

Agencija Bloomberg procijenila je tržišnu vrijednost Airbnb-a na 30…

9 opakih stvari koje bismo željeli vidjeti i probati na zagrebačkom Adventu

Ovogodišnji Advent, koji počinje za nekoliko dana, bit…

Ferran Adrià 2011. je izdao avangardnu kuharicu za jeftino kućno kuhanje. Ova juha od dinje i grejpa je iz nje

Nikome nije bilo ništa jasno kad je Ferran…

Komentirajte