Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINISTRA 2017. Iako je Fakinova Malvazija dobila najviše bodova, najboljom mladom malvazijom proglašeno je vino iz OPG-a Privitelio Nino

vinistra-g

Dakle, na ovogodišnjem ocjenjivanju vina za Vinistru, najvažniju hrvatsku vinsku smotru, u kategoriji Svijet malvazija prilično je uvjerljivo pobijedila jedna od malvazija Vinarije Fakin iz Motovuna koja je ovojila 89,25 bodova i zlatnu medalju. Drugo mjesto zauzelo je prošlogodišnje vino Marjana Armana sa 87 bodova, što je  dovoljno za zlato. Četrnaesto mjesto osvojila je malvazija OPG-a Privitelio Nino iz Vrsara sa 86.25 bodova, što je također dostatno za zlatnu medalju. Bitno je, svakako, da je Fakin uverljivo prvi s 89,25 bodova, a Privitelio četrnaesti s točno tri boda manje.

Međutim, na web stranici Vinistre s koje smo skinuli ove podatke, također piše, i to na samom poečtku spiska rezultata ocjenjivanja, kako je Priviteliova malvazija proglašena najboljom mladom malvazijom za ovu godinu. E sada, kako je moguće da vino kojem su ocjenjivači dodijelili tri boda manje na kraju trijumfira nad vinom koje je osvojilo tri boda više? i kako je, naposljetku, moguće da vino koje je u svojoj kategoriji osvojilo četrnaesto mjesto bude proglašeno šampionom Vinsitre u istoj toj kategoriji? Objašnjenje leži u rečenici napisanoj kurzivnim pismom, ispod objave imena šampiona po kategorijama. Rečenica doslovno glasi:”Ova vina izabrana su od strane svih ocjenjivača, između najbolje ocijenjenih vina u svojim kategorijama.”

Ta rečenica, zapravo, znači da su suci koji su ocjenjivali teran ili muškat, u zadnjoj fazi suđenja glasovali i za malvazije koje su dobile zlatnu medalju, pa su oni, većinom glasova, odlučili da malvazija koju ocjenjivači panela za malvazije smatraju premoćno najboljom nije najbolja, nego je eto bolja ona koja je na samom ocjenjivanju malvazija osvojila puna tri boda manje.

https://www.instagram.com/p/BSb2iCqD3Ui/?taken-by=vinistra_porec

Vinistra je svakako vodeća hrvatska vinska manifestacija. Uloga Vinistre u promociji malvazija i drugih istarskih vina upravo je nemjerljiva.  Vinistra, čiji se javni dio  ove godin eodržava od 12. do 14. svibnja, također je važna turistička atrakcija. Značaj Vinistre prepoznala je i najveća istarska vinarija, porečka Laguna, koja je redoviti sudionik i jedan od sponzora. Međutim, ocjenjivanje vina na Vinistri više je nego dvojbeno, u što smo se prije šest godina i sami uvjerili kad smo sudili na Vinistri.  Prvo, uvjeti za suđenje nisu bili osobito dobri: loše čaše i razmjerno malo vremena za ocjenjivanje vrlo, vrlo mnogo uzoraka, učinili su te uvjete zamalo neregularnima. Drugo, proces donošenja odluka o konačnim pobjednicima bio je gotovo smiješan, i sasvim sigurno neispravan. Naime, u finalu natjecanja za konačnog pobjednika u kategoriji zrelih malvazija, našla su se vina dva naša vrlo poznata proizvođača. O pobjedniku su odlučivali suci iz svih panela, dakle i oni koji prije nisu kušali finaliste. Boca jednog od finalista bila je očigledno tehnički neispravna, pa je dio ocjenjivača tražio da se ta boca zamijeni, kako bi se o pobjedniku odlučilo na temelju ispravnih boca. Druga grupa sudaca naprosto je fizički nadvikala one koji su zahtijevali zamjenu boce, pa je pobjednikom proglašeno vino koje u finalu zapravo nije imalo nikakvu konkurenciju. Naravno da je prilično nejasno kako je tehnički neispravna boca uopće mogla sudjelovati u ocjenjivanju, i to onom završnom.

Osim problema s procedurom, Vinistrina ocjenjivanja dvojbena su i zbog golemog broja zlatnih medalja, budući da se zlatom nagrađuju sva vina koja osvoje 85 i više bodova. Smatramo da je taj bodovni prag prenizak. Ove su godine čak 53 malvazije osvojile zlatnu medalju, što je prilično apsurdno. Nesporna je činjenica da i niz velikih svjetskih međunarodnih natjecanja pati od inflacije zlatnih medalja, ali 53 zlata za ukupno ipak mali broj proizvođača malvazije, obezvređuje samu ideju zlatne medalje.

Valja dodati kako na Vinistri nema Claija, Coronice, Matoševića, što pomalo kompromitira težinu te manifestacije, koja se zadnjih godina pretvara u poligon za promociju manje etabliranih proizvođača. U slučaju vinarije Fakin, stvarnog bodovnog šampiona u kategoriji mladih malvazija, takva je uloga više nego dobrodošla. Usput govoreći, radi se o zaista izvrsnom vinu, jednoj od najboljih svježih malvazija koje smo kušali unatrag više godina.

Evo pobjednika Vinistre 2017. po kategorijama

  1. Najbolja mlada malvazija: Malvazija istarska 2016. OPG Privitelio Nino, Vrsar
  2. Najbolja zrela malvazija: Festigia 2013 , Vina Istria, Laguna, Poreč
  3. Najbolji mladi teran: Fuga 2016. Vina Dobravac, Rovinj
  4. Najbolji zreli teran: Teran 2012. Vina Dešković, Grožnjan
  5. Najbolji refošk: Refošk 2008. Vina Bordon, Dekani , Slovenija
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.