Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

9 najvažnijih kuharskih transfera u Hrvatskoj u zadnjih 12 mjeseci

barbieris-g

Hrvatsko tržište chefova (i barmena) sve više podsjeća na nogometnu burzu. Unatrag godinu dana barem je petnaestak poznatih kuhara promijenilo posao, sa značajnim posljedicama sa svoje bivše i nove restorane. Ovdje smo izdvojili devet najvažnijih kuharskih transfera. Dok, s jedne strane, dinamika na hrvatskom kuharskom tžištu veseli, jer govori o velikom komercijalnom interesu za ovaj plemeniti posao, takvo stanje, s druge strane, mora i zabrinjavati, jer su kontinuitet i lojalnost u samom DNA uspjeha svakog ozbiljnijeg restorana. Bez kontinuiteta na čelnim mjestima, restorani ne mogu dobro funkcionirati, kao što, uostalom, ni prečeste promjene radnog mjesta ne izgledaju dobro u profesionalnom životopisu bilo kojeg kuhara. Da su Rene Rexhepi, Daniel Humm ili Silvio Nickoll svakih pola godine mijenjali posao, danas bi vjerojatno bili anonimni.

1. Andrej Barbieri, iz Bevande u Barbieri’s

Posljedice za Bevandu Opatijski je restoran izgubio svoj zaštitni znak, svakako najpopularnijeg hrvatskog kuhara.

Posljedice za Barbieri’s Ovaj restoran sjajnog uređenja i srednjih kulinarskih ambicija stalno je prepun.

2. Goran Kočiš, iz Bistroa Apetit u Noel

Posljedice za Bistro Apetit Apetit se poslije odlaska Gorana Kočiša i njegova partnera, sommeliera i menadžera Ivana Juga, počeo raspadati. To je raspadanje zaustavljeno tek prije nekoliko mjeseci.

Posljedice za Noel Noel je jedan od najuspješnijih i gastronomski najambicioznijih zagrebačkih i hrvatskih restorana:ovih dana otvaraju i ulični Bar Noel, na mjestu masovnog popularnog Blok Bara, u zagrebačkom Design Districtu

3. Tom Gretić, iz Beograda u Bistro Apetit, pa natrag u Beograd

Posljedice Za vijeme šestomjesečna Gretićeva poluangažmana u Bistrou Apetit, taj se restoran potpuno raspao, što je i normalno jer Gretić zbog financijskih nesuglasica s vlasnicima Bistroa Apetit ondje zapravo nije ni radio. Restoran bez chefa ne može postojati.Tom Gretić sada živi u Beogradu gdje se bavi gastro konzaltingom.

4. Zdravko Tomšić, iz Drage di Lovrana u Vinodol

Posljedice za Dragu di Lovrana Draga di Lovrana već je godinama pomalo mediokritetski restoran, koji nije mogao zadovoljavati Tomšićeve ambicije.

Posljedice za Vinodol Vinodol je uveo dramatično različiti novi jelovnik, kojim je učinio velik korak prema elegantnoj i elaboriranoj nacionalnoj kuhinji. Osobito je važno što je brojna Vinodolova publika prihvatila novi rukopis tog masovnog ali i vrlo, vrlo dobrog restorana.

5. Teo Ivanišević, iz Monte Mulinija u Bistro Apetit

https://www.facebook.com/bistroapetitzagreb/photos/a.342671002521392.1073741826.342658819189277/1069704663151352/?type=3&theater

Posljedice za Monte Mulini Kad je riječ o Monte Muliniju, ali i o drugim Maistrinim retoranima u hotelima s pet zvjezdica, čini se da je ta inače ambiciozna tvrtka privremeno odustala od vrhunskog kuhanja, pa je stoga logično što je chef Ivanišević potražio drugi posao.

Posljedice za Bistro Apetit Poslije jedne katastrofalne večere u listopadu lanjske godine, nismo imali volje i hrabrosti ponovo jesti u Bistrou Apetit. Međutim, ovih nas je dana plešivička obitelj Tomac, ljudi s dobrim ukusom i puno znanja, izvijestila kako se u Bistrou Apetit ponovo fino jede. Ukoro slijedi recenzija.

6. Damir Tomljanović, iz Foše u Bevandu

Restaurant Bevanda – 14.12.2016.

Posljedice za Fošu Vjeroajtno ih nema, budući da je Foša ionako mediokritetski restoran koji nije ovisan o kuharu, nego o vlasnikovu konceptu. aj se koncpet svodi na prodaju jednostavnih, katkad svježih morskih jela, po najvišim mogućim cijenama. Takvom restoranu jači chef zapravo nije potreban.

Posljedice za Bevandu Bevandin se meni prilično simplificirao. Naše prvo iskustvo na Tomljanovićevu predstavljanju pred Božić lanjske godine bilo je prilično razočaravajuće, kako u ambicijama , tako i u tehničkoj izvedbi.

7. Filip Popović, iz Bevande u Portrait, iz Portraita u B35

https://www.facebook.com/B35restaurant/photos/a.1806781852919818.1073741827.1806762859588384/1814800602117943/?type=3&theater

Posljedice za Bevandu Bevanda je još prošlog proljeća izgubila tehnički izvrsnog chefa, ali je pitanje koliko bi se kuhar Popovićeva profila uklopio u novi Bevandin koncept.

Posljedice za B35 Popović je svakako dobar izbor za pokretanje novog zagrebačkog fine dining restorana, ali još puno mora raditi i na detaljima i na konceptima.

8.Ante Udovičić, iz Paradigme u Lemon Garden (?)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1361342150575559&set=pb.100000993608410.-2207520000.1493231978.&type=3&theater

Posljedice za Paradigmu Paradigma se ionako zatvarala. Udovičićev odlazak nekoliko dana prije formalne odluke o prestanku rada tog ultramodernog splitskog restorana, nije imao ključnu ulogu u Paradigminu zatvaranju.

Posljedice za Lemon Garden Ako se Udovičić, poslije dvomjesečne prakse u jednom od najboljih baskijskih restorana zaista pridruži timu luksuznog hotela Lemon Garden, Brač bi prvi put u povijesti mogao dobiti restoran stvarnog međunarodnog ranga.

9. Braco Sanjin, iz Kadene u O’Zlata

Posljedice za Kadenu Odlazak jednog od najboljih splitskih chefova, koji je godinama stvarao Kadenin stil, melange bistrologije i klasične visoke kuhinje, svakako je udarac za jedan od vodećih splitskih restorana.

Posljedice za O’Zlata Split je dobio relevantnu gastronomsku adresu na jednoj od najljepših gradskih lokacija, u Dioklecijanovoj palači.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.