Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slovenska blokada granice već je ugrozila hrvatski turizam: može li Plenkovićeva Vlada bilo što učiniti?

granice
“Ovo što Slovenci rade na granici čisti je mobbing, koji je za nas već ovog vikenda prouzročio konkretne, brojčane negativne posljedice,” kazao nam je jučer jedan opatijski hotelijer. ”Meni je ovaj vikend dvanaest Austrijanaca otkazalo rezervacije, a Austrijanci su nam glavni gosti. Logično je da su ljudi otkazali, jer tko bi normalan proveo pet ili šest sati čekajući na granici, da zatim provede dan i pol na moru.”
isto je iskustvo proživio veliki istarski ugostitelj:”Mi smo u petak ujutro imali deset otkazanih rezervacija, isklučivo stranih gostiju , iz italije i Austrije”, kazao nam je u ponedjeljak vlasnik restorana u zapadnoj Istri.
A vlasnik renomiranog hotela u zapadnoj Istri procjenjuje kako bi slovenska blokada hrvatske granice mogla imati vrlo ozbiljne posljedice na ukupni ovogodišnji turisitčki promet.
“Gledajte, jasno je da će sedmi i osmi mejsec biti rasprodani štogod da se dogodi. Ali, ako peti podbaci, i ako deveti i deseti podbace, naši pojedinačni prihodi i naš ukupni turistički prihod mogli bi biti znatno manji. A slovensko ponašanje na granici može dovesti do žestokog podbačaja baš u tim mjesecima, koji su zapravo esencijalni za našu ukupnu financijsku konstrukciju.” procjenjuje naš sugovornik.
Potpuno je jasno kako je slovenska Vlada iskoristila novu uredbu Europske Unije o pregledu na granicama, da bi ucjenjivala Hrvatsku zbog Piranskog zaljeva.
Budući da se Hrvatska odlučila povući iz arbitraže oko granice u Piranskom zaljevu,(nakon što je slovenska strana obavještajnim djelovanjem kompromitirala arbitražu), Ljubljana se blokadom granica osvećuje Zagrebu, pri čemu najviše stradaju Istra i Kvarner, čiji turistički promet izravno ovisi o prohodnosti hrvatsko slovenske granice.
U Split i Duborvnik može se stići avionom i brodom, ali u Istru jedino preko Slovenije.
Pitanje je, naravno, što hrvatska Vlada može učiniti da bi riješila problem faktičke zatvorenosti slovenske granice prema Hrvatskoj, koji je počeo efektivno ugrožavati hrvatski turizam. Jasno je da bi Zoran Milanović već ovaj vikend vjerojatno zatvorio hrvatsku stranu granice za sve slovenske kamione, a možda bi, u trenutku lošeg raspoloženja, poslao pokoji vojni brod u Piranski zaljev.
Podjednako je jasno da Andrej Plenković neće učiniti ništa slično, ne samo zbog razlike u temperamentu i zbog Plenkovićeva straha od Bruxellesa (kojeg se Milanović baš i nije bojao), nego i zato što gospodin Plenković i njegova Vlada ne razumiju skoro ni jedan važan problem hrvatskog turizma.
Uostalom, riječ je o Vladi koja toliko ne shvaća turizam i ugostiteljstvo, da je u poreznoj reformi udvostručila porez na dodanu vrijednost baš onom poslovnom sektoru, koji je zaslužan sa skoro dvadeset posto hrvatskog BDP-a. Stoga, zapravo, i nažalosst, od hrvatske Vlade ne treba očekivati ništa drugo nego da tihom diplomacijom i lobiranjem u Bruxellesu i u prijateljskim zemljama, članicama Unije, pokuša uvjeriti Slovence da otvore granice. Nismo , nažalost, sigurni hoće li i kad će Plenkovićeva vlada u tome uspjeti. A u međuvremenu, istarskim i kvarnerskim ugostiteljima ostaje da zbrajaju otkazane rezervacije: vlasnici restorana otkaze rezervacija i nedolaske očekivanog broja walk in gostiju sasvim sigurno pribrajaju šteti koju im je već donijela Vladina odluka o povećanju PDV-a.
 
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.