Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

11 spektakularnih čokoladnih uskršnjih jaja iz najboljih europskih slastičarnica

Mise en page 1

S cvijećem, jajima i svojom simbolikom, Uskrs je omiljena slastičarska sezona, u kojoj se pokazuju sva originalnost, talent i znanje, postavljaju se trendovi i ispituju novi okusi. Glavne zvijezde su, naravno, čokoladna jaja koja svake godine stižu u neočekivanim interpretacijama. Ove godine opet su popularne životinje, intimne posvete i citati velikih umjetnika, ali i japanski folklor. Ovo su neke od najboljih kreacija.

1. PIERRE HERMÉ – Oeuf Tagli

Linija uskršnjih jaja Oeuf Tagli posveta su Pierrea Herméa slavnim uljima Olii talijanskog slikara Lucia Fontane. Hermé kaže da se divi Fontani otkad je otkrio “kozmičku i primordialnu topografiju” njegova ciklusa Concetto spaziale, La fine di Dio. Uskršnja jaja su od monosortne 64-postotne tamne čokolade iz Belizea, s plantaže Xibun u okrugu Cayo.

2. YANN MENGUY – Goutte d’Or

Pariška slatičarnica Goutte d’Or ovog Uskrsa nudi “jaja na oko”, delikatni desert za šest do osam osoba s tostiranim kokosom, hrskavim kaffir limeom, kremastim zelenim limunom, svježim kokosom i laganim mousseom od kokosa.

3. CYRIL LIGNAC – Les Quicky!

Francuski superstar Cyril Lignac, chef restorana Le Quinzième, sa svojim slastičarom Benoîtom Couvrandom predstavio je duhovitu Les Quicky seriju čokoladnih jaja u tamnoj i mliječnoj verziji. Tamna je od 66-postotne Noir Caraïbe

4. JEAN PAUL HÉVIN – Oeuf à la Neige

Ovo simpatično čokoladno jaje može vas malo podsjetiti na junake crtića A je to, ali riječ je o originalnoj interpretaciji slavnog deserta Jeana Paula Hévina. Savršeno jaje od 68-postotke tamne čokolade punjeno je pralineima od mliječne i tamne čokolade.

5. LAURENT JEANNIN – Le Bristol 

Slastičara Laurenta Jeannina inspirirala je piletina iz Bressea njegova chefa Érica Fréchona. Zlatna čokoladna jaja leže u čokoladnom gnijezdu na kokošjim nogama, ukrašenom čokoladnom granom s dvije ptičice. Svako jaje ima drugo dragocjeno punjenje; ganache od Manjarija s infuzijom borovnica, ganache s rijetkom peruanskom čokoladom Illanka koja se radi od Gran Blanco kakaa iz regije Piura kombiniranom s limunskom travom, te hrskavim pralineom od čistog Caribbeana s pekanskim orasima i passion fruitom.

6. ORIOL BALAGUER – Dreams & Chocolate

Katalonski majstor slatičarske skulpture Oriol Balaguer na ovogodišnjoj uskršnjoj kolekciji pokazuje svu raskoš svog talenta. Čokoladni majmuni, puževi, jeleni, pčele izrađeni su toliko virtuozno da bi mogli biti izloženi u bilo kojoj umjetničkoj galeriji u Barceloni. 

7. FRANÇOIS PERRET – Ritz

Chef slastičar pariškog Ritza François Perret napravio je romantičnu čokoladnu posvetu Proustovu remek djelu U potrazi za izgubljenim vremenom. Čajnici od čokolade koji umjesto poklopaca imaju male cupcakeove, poslužuju se, naravno, u Proustovu salonu s madeleine kolačićima

8. ALAIN DUCASSE – La Manufacture

Pierre Tachon dizajnirao je ovo slojevito čokoladno jaje za čokoladarnicu La Manufacture du Chocolat velikog Alaina Ducassea, od 75-postotne tamne čokolade, pralinea od lješnjaka i feuillantinea (pralinea s drobljenim hrskavim gavotte keksima) začinjenih cvijetom soli.

9. STEPHANIE QUELLEC I NICOLAS PACIELLO – Prince de Galles

Slastičari pariškog hotela Prince de Galles ove godine iznenadili su spektakularnim visećim pčelinjakom od čiste Ecuador čokolade s cvejtnim notama. U pčelinjaku je šest čokoladnih saća sa čuvenim francuskim medovima, iz berbe 2015. Saća su napravljena s medom od bagrema iz Fontainebleaua, medom od lipe iz šume Chantilly i meda od vrijesa iz Cévennesa.

10. SARAY RUIZ – Podmorje

Saray Ruiz, profesorica na Slastičarskoj školi u Barceloni (EPGB) čokoladirala je podmorje sjajnim, duhovitim modelima morskih kornjača, raža i hobotnica s nevjerojatnim detaljima.

11. MICHAEL BARTOCETTI – Pixel Art

Michaël Bartocetti napravio je nostalgičnu posvetu vlastitom djetinjstvu u uskršnjoj seriji Pixel Art za slastičarnicu pariškog hotela Shangri La. Bartocettijeva pikselizirana jaja Megapixel su delikatne školjke od 40-postotne mliječne Jivare s tankim slojem bijele čokolade. Gigapixel su napravljena od 66-postotnog crnog Caribbeana s izuzetno dugim finišem i puno začinskih nota.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.