Sunčano popodne u Žbircu, središnjem mjestu piciginskog raja na Bačvicama

Čim se pojavi sunce, ništa se u Hrvatskoj više ne može usporediti sa splitskim lifestyleom. U subotu popodne Bačvice su okupirale stotine ljudi. Sve se preselilo na plažu. Neki su ležali na pijesku u kupaćim kostimima, neki su još u zimskim jaknama sjedili na zidićima, nekoliko se ljudi kupalo, mnogi su šetali, a većina je zaposjela lokalne kafiće.
Svi smo uživali u moru, suncu i maestralu: po puno smijeha i nekog radosnog tona za skoro svim stolovima, izgledalo je da život, svemu usprkos, ipak može biti lijep.


Uspjeli smo pronaći stol na terasi Žbirca, središnje tribine nad Bačvicama. Taj je kultni splitski kafić uvijek pun i promatranje ljudi tamo može biti spektakl. Na osunčanoj terasi s pogledom na valove pojam overdressed ne važi. Splićanke se za popodne na plaži šminkaju kao za ozlazak. Mala društva, joggeri i šetači u trenirkama miješaju se s prelijepim ženama skrivenima iza dizajnerskih naočala spremnima za Instagram, djeca dotrčavaju s plaže s rukama punim pijeska, sve je puno njihove cike, temperamenta i one tipične splitske visoke ali relaksirane energije.

Šteta je jedino što se u tom veselom metežu ne poslužuju bolja pića. Nekako je nedostatno da superiorni prostor na najljepsoj plaži najljepšeg hrvatskog pravog grada, nudi samo industrijska piva, no name vina i žestoke alkohole koji su bili popularni u sedamdesetim godinama. Par koktela, dva tri dobra piva i koja čaša svježeg bijelog vina ili pjenušca, dodatno bi raspjevali superživotnu atmosferu u Žbircu.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

11 stvari koje nikako ne biste trebali raditi u barovima

Budući da smo u sredini Cocktail Weeka Zagreb…

7 izvrsnih malvazija iz 2015. godine, sigurno najbolje berbe u ovom desetljeću

U protekla smo dva mjeseca, od en primeur…

Ovaj recept Yotama Ottolenghija za patlidžane s janjetinom i pinjolima je sve što trebamo od punjenog povrća

Punjeno povrće trebalo je postati dio naše kulinarske…

Najuspješnije hrvatske vinarije i sorte za 2017. godinu

Najvažnije međunarodne vinske nagrade već su podijeljene, Vinistra…

6 najboljih na razočaravajućoj proljetnoj listi Tjedna restorana

Novi Tjedan restorana počinje u petak 4. ožujka…

Rosé šampanjci i još 14 vina idealnih za mladu janjetinu

Nježno meso mlade, lokalno uzgojene janjetine jedan je…

Komentirajte