Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je San Rocco postao ozbiljno dobar restoran, koji kani biti još bolji

san-rocco-pasta

U San Roccu prvi smo put jeli prije više od deset godina. Uz fenomenalan ambijent San Roccove terase, svidjela nam se njihova predanost glavnim istarskim gastronomskim argumentima: tartufima i maslinovu ulju. San Rocco i danas ponosno ističe oznaku Tartufo Vero, koja jamči autentičnost istarskih tartufa. Kuhanje u prvim izdanjima San Rocca bilo je pomalo rustikalno, ali zapravo jako dobro. Vinska je karta nažalost bila slaba: prve godine nisu uopće točili šampanjac na čase, a druge godine su počeli otvarati tek Moet.

Usporedbe radi, lani su uredno rastakali luksuzni Belle Epoque. Sredinom dvijetisućitih činilo se da San Rocco pomalo zaostaje: većina recepata godinama se nije mijenjala. Najgore što se moze dogoditi ambicioznom restoranu jest da počinje postajati dosadan. Srećom, unatrag pet ili šest godina San Rocco je eksplodirao. Vrlo se dobro sjećamo jednog kasnog zimskog ručka s juhom od prvih šparoga i s valjda najukusnijim klasičnim rižotom s bijelim tartufima koji smo ikad kušali. Uostalom, San Roccov recept za rižoto objavljen nedavno na našem portalu, pokazuje koliko se elaborirano i precizno ondje kuha.

Aktualni San Rocco, kao što je pokazao i jučerašnji ručak za tridesetero, bavi se klasičnim istarskim jelima u modernim formatima, gdje se katkad događaju i pogreške. Recimo, kamenica u gelu od limete s naribanom limetinom koricom imala je sjajan okus, ali problematičnu, ne baš uspješnu teksturu. Hladna buzara od dagnji s burratom servirana u maloj čaši bila je, međutim, sjajna kao i škampi s mousseom od šparoga i kremom od jaja. Ova dekonstrukcija salate od divljih šparoga podjednako je oduševila duhovitošću i čistim okusima. Tijesto s ježincem i botargom već smo nahvalili u reportaži s Coronicine promocije.


Kuhanje u San Roccu, za koje je odgovoran Teo Fernetich, sigurno spada u sam vrh hrvatskog fine dininga. Izbor vina i dugih pića iz godine je u godinu sve bolji. Upravo su nabavili i nešto klasičnih svjetskih piva poput Orvala. Ambijent, definiran maslinicima, starim kamenim kućama, i bazenom, apsolutno je senzacionalan, a posluga kompetentna.

Budući da pratimo San Rocco dulje od deset godina, mislimo da znamo kako se taj restoran od pokušaja  serviranja dobre hrane polako pretvara u međunarodno relevantnu gastronomsku instituciju. Obitelj Fernetich vjeruje u rad i znanje, i ima dobre namjere prema poslu kojim se bave. Rad, stalno učenje i poslovns etika doveli su San Rocco na sadašnju, jako prestižnu poziciju.

SAN ROCCO
Srednja Ulica 2, Brtonigla

HRANA -5/5  POSLUGA 4/5  AMBIJENT 5/5 terasa ( 4/5 interijer)
Sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.