Veliki nestor istarske vinske scene Moreno Coronica predstavio je nove berbe u San Roccu

Coronica i San Rocco čine prirodnu sinergiju. Moreno Coronica postavio je stilske i kvalitativne standarde za mineralnu, svježu malvaziju, a jos više za teran. San Rocco je prvi luksuzni obiteljski hotel u Istri, čiji se restoran već dugo ubraja među desetak najboljih u Hrvatskoj. I Coronica i San Rocco označuju kriterij najviše istarske kvalitete, pa je stoga sasvim logično da je Moreno Coronica odlučio predstaviti nova vina u hotelu svog prijatelja Tulia Ferneticha.

Na travnjaku ispred San Rocca s pogledom na maslinike i lijepi veliki bazen, prvo smo kušali CO2, Coronicin prvi pjenušac, koji je 40 mjeseci odležao na talogu. CO Due izvrsno je ime, jer povezuje mjehuriće i Coronicin poznati znak CO. Sam je pjenušac, međutim, ponešto prelaganog tijela i s premalo šećera. Načelno, volimo brut nature pjenušce. No, na C02 se vide i nedostatak tijela i izostanak autolitičkog učinka. U ovaj pjenušac od malvazije možda bi bilo dobro dodati bar nešto chardonnaya te malo više ekspedicijskog likera. I dok je pjenušac izazvao podvojene dojmove, svih tridesetak uzvanika složilo se da je malvazija iz 2016. prilično senzacionalna. Ona je mineralna, slana i citrusna kao i svake godine, no lanjska joj je berba pojačala aromatski intenzitet. Gotovo smo sigurni kako je riječ o najboljoj mladoj malvaziji iz 2016.godine. Uz novu smo malvaziju jeli izvanredne škampe u crvenom papru, poslužene s mousseom od divljih šparoga i kremom od jaja. Slijedila je još bolja Gran Malvasia iz 2015. koja je zadržala svježinu i voćno herbalnu aromatičnost mladog vina, ali s mnogo jačim tijelom i gotovo kremastom teksturom.

Riječ je o jednom od zaista iznimnih istarskih bijelih vina, koja mogu trajati godinama. Uz tu zaista veliki malvaziju, San Rocco nam je servirao plemenitu, duboku tjesteninu iz Gragagna, s botargom od orade i ježincima. Gran Teran iz 2013. aromatski je jako bogat i raspjevan, ali još vidljivo premlad. Ovo vino asocira na mlade bordeauxe i nema ga smisla piti prije 2018. ili 2019. godine, s tim da će vrhunac dosegnuti negdje oko 2023.

Janjeći kotleti osigurali su dovoljno širok okvir i za tako intenzivno i trpko vino. Naposljetku, Boscogrande iz 2007, cuvee caberneta, terana i merlota, baš sada pokazuje potencijal istarskih crnih vina. On je uzorno svjež ali jako dubok, ekspresivan i elegantan. Ozbiljno vino za završetak ozbiljne prezentacije Morena Coronice, vjerojatno najvažnijeg istarskog vinara, na njegov 55. rođendan.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

16 najboljih filmskih scena o hrani u čast dodjeli Oscara

Povodom dodjele Oscara odabrali smo svoje omiljene filmske…

Efemerno slastičarstvo ili zašto nas je sve osvojio Raindrop kolač

Otkad je njujorška pekarnica Dominique Ansel 2013. izazvala neobjašnjiv hype…

LUKSUZNA LISTA Pet najboljih hotelskih restorana u Hrvatskoj

Sinoćnja promocija Kozlovićeve Santa Lucije na Esplanadinoj terasi,…

Pogledajte finaliste Europske nagrade za dizajn hotela (među kojima je i jedan hotel iz Sarajeva)

Suci su počeli obilaziti hotele koji su ušli…

Kratki pregled najzabavnijih vlasničkih i kuharskih pogešaka u zagrebačkoj restoranskoj industriji

Kad su nam jučer, uz genijalno sočni američki…

Stižu nove sjajne knjige o barovima, koktelima i pićima. Napravili smo kratki izbor

Kraj kolovoza i početak rujna znače poplavu novih…

Komentirajte