NOVI ULIČNI POREDAK Pet najboljih street food lokala u Zagrebu

Street food definitivno je najpopularniji zagrebački ugostiteljski žanr. Zagrebački street food podrazumijeva jednostavnu i svježu hranu, uz korištenje masovnih međunarodnih gastro formata poput burgera, tacosa i currya. S obzirom na otvaranje niza novih street food restorana u Zagrebu, prošlogodišnji se poredak pet najboljih značajno promijenio.

1. Oranž Streets, Preobraženska

Ovaj mikroprostor glasovitog malteško-hrvatskog chefa Jeffreya Velle pokazuje što se događa kad se kuhar visoke kuhinje prihvati burgera, salata i drugih naizgled jednostavnih jela. Oranž Streets u zagrebačku je bistrologiju uveo besprijekornu tehniku i savršen osjećaj za slaganje okusa. Naši su favoriti, s menija koji se često mijenja, burger u pecivu koje rade u kući, tartar biftek i crni rižoto. Izbor vina vrlo je korektan, s dobrim cijenama.

2. Taco’s & Burger Barr, Jurišićeva 2

Tvrtko Šakota prvi se u Hrvatskoj sjetio od tacosa napraviti ozbiljan biznis. Tostada sa sashimijem od tune je izvrsna (premda nam se jedan gost požalio da je dobio tanko narezanu tunu koja bi možda prosla pod carpaccio, ali nipošto pod sashimi). Hamburgeri su očekivano dobri, pivo i mezcal su odlični, a mjesto je stalno puno.

3. Lari & Penati, Petrinjska 42

Usprkos pomalo dosadnom meniju i nepažljivom kuhanju, veterani zagrebačke street food scene i dalje isporučuju velike porcije srčane hrane. Namaz od gusjih jetara i Reuben sendvič najdraža su nam jela u lokalu kojem je došlo vrijeme za laganu kulinarsku obnovu.

4. Bistro 75, Preradovićeva

Bistro 75 priprema dobre sendviče, povrtne juhe i falafele po zaista niskim cijenama. S ambicioznijim jelima nismo baš bili najsretniji. Ovaj zabavni i moderno uređeni feelgood lokal opravdano se ponosi i kreativnim koktelima.

5. Sri Lankan Curry Bowl, Tkalčićeva

Curry Bowl podsjeca na tipičnu azijsku turističku krčmu negdje na Kuta Beachu ili nekom sličnom mjestu. Takav je i jelovnik: uz šrilankansku selekciju mogu se dobiti i ćevapi s curryem. Nadalje, glavni sastojci nisu kvalitetni. Basmati je valjda najjeftiniji u gradu, a meso koje smo dobili u Vražjem tanjuru s govedinom nije baš podsjećalo na govedinu, te je bilo loše narezano

Međutim, začini i kuhanje currya u Curry Bowlu toliko su autentični, žestoki, moćni i intoksinirajući, da se prvi i jedini zagrebački šrilankanski restoran naprosto morao naći na ovoj listi. Cijene se kreću između 42 i 55 kuna po šrilankanskom glavnom jelu s rižom. Stvari poput lignji i lososa izrazito ne preporučujemo.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Gastronomska karta turistički najfrekventnije zagrebačke ulice. U Tkalčićevoj zasad bez grižnje savjesti možemo preporučiti samo Agavu

Zagrebačka turistička sezona otpočela je kišom. Što nije…

Marin Vanjak iz O’Hare dao nam je recept za opaki Panuzzo sa čvarcima koji se može ispeći kod kuće

Prošli tjedan slušali smo prijatelja kako oduševljeno prepričava…

Mislimo da smo našli najlakši i najsigurniji recept za majonezu. VIDEO

Divota majoneze je što spaja ono što se…

Osam najboljih hrvatskih pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom

Prije desetak godina u Hrvatskoj gotovo nitko nije…

Pet pogrešaka koje ne smijete učiniti kad otvarate restoran

U Zagrebu je unatrag nekoliko godina otvoreno više…

5 najvažnijih pozitivnih i negativnih trendova ovogodišnje turističke sezone (1. dio)

Najintenzivnije razdoblje turističke godine upravo se zaključuje: uz…

Komentirajte