Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DAN ŽENA U RESTORANIMA od štrajka u Americi do Croque Madame i vina za 45 kuna u splitskom hotelu Park

dan-zena

Obilježavanje Dana žena gotovo se nikad nije povezivalo s restoranskom industrijom, osim što su u vrijeme socijalizma direktori velikih tvrtki znali zakupljivati cijele restoranske sale, kako bi iskazali poštovanje svojim kolegicama. Ove je godine stanje, međutim, nešto drukčije. Na međunarodnoj sceni osobitu pozornost privlači najava da danas u američkim, posebno njujorškim restoranima, žene neće doći na posao kako bi ukazale na rodnu diskriminaciju u restoranskoj industriji. Riječ je o još jednom dokazu politizacije američke restoranske scene, koja žestoko reagira na trumpizaciju američkog društva.

Prosvjed Dan bez žena nastavak je akcije Dan bez imigranata u kojoj su nedavno imigrantski radnici u restoranskoj industriji, uz podršku većine svojih šefova, jedan dan izostali s posla kako bi upzorili na važnost imigranata za funkcioniranje restorana u Sjedinjenim Državama.

U većini hrvatskih restorana i hotela o Danu žena se ne govori ni ne razmišlja. Jedna od rijetkih iznimaka jest jedini pravi splitski hotel s pet zvjezdica, Park, koji je za ovogodišnji Dan žena pripremio iznimno prijateljski program, namijenjen prije svega ženskom druženju u prostoru s inače visokim cijenama, koje su u povoodu Osmog ožujka drastično smanjene. Park danas za 45 kuna, priprema plačinke Marilyn Monroe s čašom pjenušca i bečkim melangeom, te sendvič Croque Madame s čašom jednog od vina poznate vinarije Rizman s Komarne, koja proizvodi jedna od najboljih hrvatskih tribidraga. Ova Parkova akcija iskaz je pametnog djelovanja u zajednici, kakvim se svi ozbiljni hotelis pet zvjezdica koji rade u turističkim središtima, naprosto moraju baviti.

Primjerice, kad se preklani u Rovinju otvarao luskuzni hotel Adriatic, vlasnici hotela prvi su radni dan proglasili danom otvorenih vrata, pa su pozvali sve građane da posjete hotel, besplato popiju kavu i pojedu kolač. Hoteli u velikim turističkim destinacijama, osobito oni koji su otvoreni cijelu godinu, kroz takve akcije pokazuju sugrađanima da nisu orijentirani isljučivo na turiste, nego da žele živjeti s lokalnim gostima. Park je za vikend uoči Valentinova bio prepun jer je nudio večere za 119 kuna, a današnja akcija u povodu Dana žena, novi je primjer otvaranja esencijalnog gradskog hotela prema Splićanima .

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.