Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je Sasha Lichine s Whispering Angelom probudio globalnu strast prema ružičastim vinima

rose-angel

Sasha Lichine rođen je u Bordeauxu, u vinskoj dinastiji kojoj je na čelu bio njegov otac Alexis Lichine. Obitelj Lichine vlasnik je ugledne vinarije Chateau Prieure Lichine u Margauxu, kao i velikog negocijantskog biznisa. Sasha Lichine školovao se u Americi, pa je neko vrijeme vodio Prieure Lichine, a zatim odlučio napraviti veliki posao s provansalskim roseima.

Prema izvrsnom i poučnom članku Decanterove kolumnistice Jane Anson objavljenom prošlog ljeta, Lichine je uvidio da na tržištu ružičastih provansalskih vina postoji ogroman, zapravo djevičanski prostor. “Zašto bi Amerikanci pili rose samo u Provansi? Zašto ga ne bi bili kod kuće?” razmišljao je Lichine. Godinama je tražio adekvatno imanje da ga pretvori u veliki pogon za proizvodnju izvoznog rosea. Godine 2006. kupio je Chateau d’Esclans, iz kojeg je u prvoj berbi izašlo svega 150 tisuća boca. Danas se Whispering Angel, najvažnije Lichineovo vino, proizvodi u senzacionalnih 4.6 milijuna buteljki godišnje, otprilike jednako kao i Dom Perignon.whispering-angel-ID

Lichineova strategija u privlačenju izvoznih tržišta bila je savršeno precizna. Prvo, ajmo napraviti najskuplji i jedan od najboljih rosea na svijetu. Tako je nastao Garrus, vino koje odležava u burgundskim baricima, proizvodi se od devedesetak godina starih loza grenachea i košta oko sto dolara. Garrus je odmah dobio fenomenalne ocjene. Cijeli svijet čuo je za Chateau D’Esclans. Misija izvršena.

Drugo, Lichine je odlučio od tipično rustikalnog rosea koji se pije usred garriguea u kolovozu u Provansi, s pogledom na Van Goghove suncokrete, napraviti vino za clubbing. Pa je izmislio Whispering Angel. Samo je ime ultrakomercijalno:. Zvuči kao naslov neke Beyoncine pjesme. Lichine je svom glavnom roseu odlučio ublažiti boju. Whispering Angel prvi je komercijalni rose posve blijedih, elegantnih, čistih nijansi (premda je i Domaines Ott proizvodio slabije obojene rosee, ali ipak mnogo crvenije). Poruka skidanja boje bila je jasna. Provansalski rose više nije vino za zamašćene turiste koji ga ispijaju dok s rumenih obraza pokušavaju obrisati ostatke školjki i rakova iz bouillabaissea.

https://www.instagram.com/p/BGhlh0Pqwmc/?taken-by=thewhisperingangel

Lichineov rose bio je vino za lijepe ljude, po mogućnosti modele i njihove dečke. Zatim je Lichine naručio nevjerojatnu količinu magnuma. Chateau D’Esclans najveći je pojedinačni francuski potrošač velikih boca iza šampanjskih vinarija. Magnumi, simboli životne radosti i razuzdanog slavlja, privukli su pažnju potencijalnih novih potrošača u noćnim klubovima, barovima i na bazenima. Whispering Angel postao je lifestyle piće, “iskustvo života” koje su masovno počeli piti ljudi koji ranije nisu imali pojam o provansalskim vinima, a katkad ni o bilo kojim drugim vinima. Rezultat ove genijalne marketinške operacije jest činjenica da je lani, kako piše Jane Anson, dvadeset posto svih provansalskih rosea koji su prodani u Sjedinjenim  Državama došlo iz Lichineove vinarije. “U New Yorku su Whispering Angel nazvali Hampton’s Water.” bilježi Anson.

https://www.instagram.com/p/BKW2DUTBj-X/?taken-by=thewhisperingangel

https://www.instagram.com/p/5yGQR4qws0/?taken-by=thewhisperingangel

 

Hampton je, naravno, omiljeno ljetovalište bogatih Njujorčana, koje se često spominje u Sex and the City. Globalni uspjeh Whispering Angela pokrenuo je svjetsku ružičastu groznicu. Odjednom je cijela zemaljska kugla poželjela piti ružičasta vina, djevojke su počele nositi ružičaste majice s natpisom “Rosé All Day”, a prva serija gumenih bombona napravljenih od Whispering Angela rasprodala se za dva sata.

Prodaja rosea u svijetu, a osobito u Sjedinjenim Državama, i dalje raste dvoznamenkastim stopama. I podjednako blijedi ali mnogo tvrđi rose Miraval, također je nastao na temeljima Lichineova projekta. No, osobito je važno istaknuti da Lichineova ružičasta vina nisu nikakav trendovski trash. Sasha Lichine u Chateau d’Esclans je angažirao Patricka Leona, iznimno respektabilnog bordoškog stručnjaka, koji je svojedobno bio glavni enolog u Mouton Rotschildu. Stoga Whispering Angel nije samo tehnički perfektan proizvod s višemilijunskom nakladom, nego i prilično  karakterno, zaista vrhunsko vino. Berba iz 2016., koja je ovih dana došla u Zagreb, svojom svježinom i aromatičnošću potvrđuje visoku komercijalnu i kvalitativnu reputaciju Whispering Angela.

Gastropreporuka Novi Whispering Angel kušali smo s neočekivanim partnerima: jablanovačama, prženom pancetom i stiltonom.Izvrsno je podnio ovo zahtjevno iskušenje. Najužitnije ga je, međutim, točiti uz sushi, nigiri s tunom, pa uz riblji ali i goveđi carpaccio te uz vrhunsku pizzu poput O Harine i Karijoline, ili naprosto uz pršut i kulen.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.