Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slovenska Vlada zbog terana prijeti tužbom Europskoj komisiji

teran

“Potrebno je zaustaviti postupak donošenja delegiranog akta, kojim bi se Hrvatskoj priznalo pravo da njeni vinari koriste ime teran,” izjavio je u srijedu  slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan. Kako izvješćuje HINA, Židan je početkom tjedna poslao pismo s tim zahtjevom potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu.

Slovenija, nadalje, traži uvid u komunikaciju između hrvatske Vlade i Europske komisije o slučaju teran.”Kao stranka u postupku, Slovenija ima pravo upoznati se s tim dokumentima,” kazao je Židan, koji smatra da je prijedlog Europske komisije o davanju prava hrvatskim vinarima iz Istre, da upotrebljavaju naziv teran, posljedica nekorektnog lobiranja hrvatske strane. Gospodin Židan zaprijetio je da bi Slovenija, ako se njeni zahtjevi ne uvaže, mogla tužiti Europsku komisiju Sudu Europske Unije u Luksemburgu. Predstavnici slovenske Vlade i slovenski proizvođači terana trebali bi se idući tjedan u Bruxellesu susresti s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom.

Vrlo je loše ako u ovoj besmislenoj akciji slovenske Vlade, koja pokušava zaštititi sortu grožđa (a ne povijesnu apelaciju, kao u slučaju Mađarske i Tokaja), zaista sudjeluju i slovenski vinari. Slovenskim je vinarima, naime, Hrvatska prirodno i potencijalno veliko tržište. Zaista je nerazumljivo kako slovenski vinari kane prodavati svoja vina u Hrvatskoj, ako istodobno svojim hrvatskim kolegama osporavaju pravo da vina proizvedena od sorte teran zovu teranom. Takva je politika kratkotrajna, besmislena i štetna za vinsku industriju u ovom dijelu Europe. Podsjetimo, Europska komisija predložila je da na etikatama hrvatskih terana većim slovima piše Hrvatska Istra, a manjim slovima teran, s čime je hrvatska strana zadovoljna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.