Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veličanstveni Krug, najbolja i najvažnija šampanjska kuća, u prosincu gostuje u Noelu

krug-g

Krug je bez ikakve sumnje najvažnija šampanjerija uopće. Jacques Selosse možda će jednom dostići Krugov značaj (ali vjerojatnije je da neće, jer je Selosse ipak previše rubni projekt). Krug je vinarija koja spada u rang Romanee Contija, Lafitea ili Egona Mullera. Stoga je zaista bilo sjajno čuti da se u Noelu, i to baš u prosincu kao šampanjskom mjesecu, održava prva zagrebačka Krugova večera. Krugov uvoznik za Hrvatsku, vlasnik MIVE Gordan Mohor, Krugovu je večeru bio pokušao organizirati još prije četiri godine, dok je u sadašnjem Noelovu prostoru radila Peta četvrtina Dina Galvagna.

Galvagno je, međutim, poslije kraćeg razmišljanja odbio Krugovu večeru, što se pokazalo još jednim od brojnih njegovih krivih poslovnih poteza. Krugova večera dragulj je u kruni niza Noelovih projekta za 2017. godinu: zasad su potvrđene večere klasične šampanjerije iz Reimsa Ruinart (koja kao i Krug, pripada grupaciji LVMH), zatim gostovanje velike i ugledne vinarije Bouvet Ladubay iz doline Loire te večera legendarne toskanske Ornellaie.

https://www.instagram.com/p/BNkFoBJhXyF/?tagged=closdemesnil

S takvim se programom vinskih večera Noel namenuto kao definitivni lider javnog vinskog života u Hrvatskoj, osobito kad je riječ o stranim vinima. Posebno je važno istaknuti da vinske večere u Noelu koštaju oko 600 kuna, i da su usprkos visokoj cijeni stalno popunjene, što znači da se u Zagrebu i Hrvatskoj ponovo stvorila publika zainteresirana za vrhunska strana vina, i za elaboriranu hranu koja prati ta vina.

Važno je, također, da Noel u vinskom programu koji vodi sommelier Ivan Jug, podjednako dobro surađuje s nizom uvoznika: od Gorana Petkovića i Hidden Wines, preko Acrobata do velikih, godinama etabliranih tvrtki kao što su Vivat  i MIVA. Pametna politika suradnje sa svim relevantnim partnerima jamči uspješne i raznolike vinske programe. A večere poput Krugove mogle bi označiti početak deprovincijalizacije hrvatskog vinskog tržišta, koje se predugo bavilo isključivo domaćim vinima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.