Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Gaggan Anand emotivnim postom na Instagramu otkrio je što zapravo trebamo znati o imigraciji

gaggan

“Na današnji dan službeno punim 10 godina života u Tajlandu”, započeo je prije dva dana svoj post na Instagramu Gaggan Anand, jedan od najboljih kuhara na svijetu i chef najboljeg restorana u Aziji prema San Pellegrinovom izboru 50 Najboljih restorana na svijetu “.Na današnji dan ostavio sam svoj život, obitelj i sve, posudio 500 dolara i stigao ovdje kao konzultant, s jednim parom cipela, četiri presvlake odjeće i torbom malo većom od ručne prtljage za avion.  U deset godina proživio sam cirkus života, uspone i padove, stekao prijatelje koji su vjerovali u mene i moj san. Danas sam blagoslovljen obitelji i bebom (druga e na putu). Zadnjih nekoliko godina živim svoj san…naša obitelj raste, u kuhinji nas je sada sedamnaest, svih nacionalnosti, svikuhamo jedan san i iskreno se zahvaljujem svim foodiejima, chefovima i prijateljima što su bili uz nas kad smo trebali podršku. Pouka ove priča je ne prestajte sanjati jer snovi se jednog dana ostvare. Jedino mi nedostaje su moj život, moja kultura i moji prijatelji u Indiji. Gaggan Annad rođen je i odrastao u siromašnoj obitelji u Kalkuti.

https://www.instagram.com/p/BQfiENYlo1u/?taken-by=gaggan_anand&hl=en

Nakon što je diplomirao hotelski menadžment, u Indiji je počeo raditi u restoranima Taj Grupe, Orient Expressu i Zodiac Grillu. U Tajland je došao 2007 kao glavni kuhar suvremenog indijskog restorana Red u Bangkoku, gdje je usavršio fine dining. Zbog neodoljive osobnosti i sjajnih recenzija, Gaggan je postao lokalna zvijezda, do njegove 22. godine restoran je postao nezaobilazan za goste poput Billa Clintona i bivšeg indijskog predsjednika Abdula Kalama Azada.

https://www.instagram.com/p/BQQDjtsFZSN/?taken-by=gaggan_anand

Ali u epizodi u serijalu Chef’s Table, Anand priča i o fazi u kojoj je bio toliko propao da je radio u pečenjarama i dostavljao hamburgere po Bangkoku. Prekretnica za njegovu karijeru bilo je stažiranje u elBulliju, koje je dobio nakon upornog slanja mailova Ferranu Adriji. Gaggan je bio prvi Indijac koji je stupio nogom u Adrijin slavni laboratorij, chef je prepoznao njegovu strast i primio ga iako nije bio uobičajeni kandidat. “Ferranu sam se više predstavio kroz sastojke nego kuhanje, nisu znali ništa o indijskoj hrani. Koristio sam javitri, elachi i klinčiće. Zadnjeg dana skuhao sam katalonskog kozlića kao bhuna gosht. Njih petnaest pojelo je devet kila mesa. Ferran je rekao da je to najbolje jelo od janjetine svih vremena”

https://www.instagram.com/p/BP5S3SjFSCs/?taken-by=gaggan_anand

Iskustvo iz elBullija uvelike je definiralo Anandovu viziju modernizirane indijske kuhinje s kojom je 2010. otvorio svoj restoran Gaggan u Bangkoku. Ferran Adria nikad nije bio u Gagganu, ali Anand priča da mu je poslao sve ljude za koje je znao da putuju u Bangkok. Chef Gaggan Anand morao je napustiti Kalkutu, proći Španjolsku i pronaći se u Tajlandu da bi revolucionarizirao i etablirao indijsku kuhinju u svjetskoj visokoj kuhinji. Njegov post na Instagramu dosta govori o bogatstvu teškog ali vrijednog imigrantskog iskustva. Kojega, baš kao ni Gagganovih veličanstvenih jela, ne bi bilo da su granice, kulture i ljudi onakvi kakvima ih zamišljaju Donald Trump i njegovi klonovi po cijelom svijetu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.