Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vraća se Champagne Charlie, slavna etiketa šampanjske kuće Charles Heidsieck

champagne charlie

Šampanjska kuća Charles Heidsieck potvrdila je da planira vratiti svoju slavnu etiketu Champagne Charlie. Ovaj cuvee lansiran je s berbom 1979. i nzavan je po nadimku osnivača vinarije Charlesa-Camillea Heidsiecka, koji je zbog osebujnog lifestyla kojim je reklamirao svoj šampanjac, u Americi dobio nadimak Champagne Charlie. Prestali su ga proizvoditi kad je vinariju 1985. kupio Rémy Cointreau. Direktor Charles Heidsiecka Stephen Leroux, za Drinks Business je izjavio da je blend za njihov flagship šampanjac već napravljen. “Champagne Charlie se vraća, vino smo napravili ali na tržište neće još barem 5 godina”. 

Kad je Rémy Cointreau preuzeo Charles Heidsieck, u grupi je bio i Krug. Novi vlasnik prednost u premium brendovima dao je Krugu. “Imali smo Krug, Charles Heidsieck i Piper Heidsieck. Krug je bio prestižni šampanjac, Piper je bio komercijalni, a Charles je trebao biti nišni šampanjac po dobroj cijeni no nije ušao u fokus vlasnika”, objasnio je Leroux. Charles Heidsieck je 1986. prodavao jednake količine kao Veuve Cliquot. Za nagli pad prodaje okrivljuju Rémy Cointreau koji je više ulagao u profitabilnija žestoka pića. “Lijepo je imat šampanjac kao dragulj u kruni, ali dug je put do zarade”, komentirao je Leroux, “Sva ta mašinerija i odležavanje skup su biznis i Charles Heidsieck je do 2011. bio skoro mrtav”. 

Krug je 1999. prodan LVMH-u, a Charles i Piper Heidsieck je dvije godine kasnije za 406 milijuna eura kupila francuska luksuzna grupa EPI u vlasništvu obitelji Descours. EPI je odmah počeo repozicionirati brend. Charlesu Heidsiecku žele vratiti staru slavu i povratak Champagne Charliea vide kao logičan potez. Dok se čeka izlazak tog šampanjca, vinarija će na tržište izbacivati njegove povijesne berbe. Prodavat će se Champagne Charlie iz 1979, 1981, 1982, 1983. i 1985. Prodavat će se kao oenoteque koncept jer su količine vrlo male. Neke su već degoržirane i moći će se kupiti po cijeni od 3000 do 6000 kuna po boci i imat će posebne etikete.

Prva berba Champagne Charlieja, 1979.

Sva vina starih berbi koja budu prodavali iz podruma, Champagne Charlie, Blanc de Blanc de Millénaires i Royal Cuvée, imat će posebne etikete. Charles Heidsieck zadnjih nekoliko godina prodaje Blanc de Millénaiers iz 1995. a na tržište uskoro izlazi nova berba (Leroux kaže da nije 1996.) koju imaju u podrumu ali u iznimno malim količinama pa ne može izaći kao komercijalna berba. “Nije bilo lako, ali ovaj brend ima debelu kožu. Danas, s obzirom na veličinu, prodaja cvjeta, ali još nismo ni blizu onoj iz 80-tih”, upozorio je Leroux. Charles Heidsieck ima prostora za rast, ponajprije zahvaljujući neovisnoj distribuciji, uglavnom kroz tvrtke obitelji Descours.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.