Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šalica kave skuplja od 100 kuna. Je li cijela stvar sa specialty kavama otišla predaleko?

brewing-kava-espresso

Cafe Extraction Lab u Brooklynu prodaje jednu od najskupljih kava na svijetu. Šalica stoji više od 100 kuna, piše Eater. Extraction Lab je, naravno, ozbiljno mjesto, s posebnim strojem za kavu koji se zove Steampunk, ali kava je skupa sama zbog sebe i ova priča govori o tome dokle može doći nova opsesija specialty kavama. Extraction Lab koristi Ninety Plus Gesha Estates, skupi klon sorte gesha (ili geisha), poznate po skupoći. Kilogram sirove geshe može stajati i 5000 kuna. Gesha raste na izuzetno visokim položajima i rađa svake tri do pet godina, a ova koju kuhaju u Extraction Labu rađa svakih osam godina.To je luksuzna kava, da je hrana bila bi kavijar i ne pije se svaki dan.

Cijena joj je visoka jer se znalci otimaju za geshu. Wall Street Journal prije tri godine je pisao o nenormalnim cijenama koje su u aziji spremni platiti za rijetke kave. Gesha se na većini mjesta gdje je poslužuju može dobiti za manje od 18 dolara, od 11 do 15 dolara i brzo se rasprodaje. No riječ je o kavi, piše Eater, koja se prosječnom kavopiji vjerojatno ne bi ni svidjela. Baristi je obožavaju zbog kompleksnosti, kažu da je lakša od čaja, ali nekim ljudima je “predelikatna da bi je uopće smatrali kavom”. I nije jedina luksuzna sorta. Skoro jednaku cijenu prije nekoliko godina postizala je Finca El Injerto Mocca iz Gvatemale. Ako je i drže, kafei to čine radi reklame. Obično imaju manje količine koje jako oglašavaju na internetu jer znaju da će portali poput našeg to prenositi, a zapravo većinu prometa rade s vrhunskim kavama u normalnom rangu cijene, oko 20 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.