6 gastro aduta iz supermarketa za manje od 40 kuna.

Budući da je naš Vodič za vina do 50 kuna izazvao prilično velik interes čitatelja, odlučili smo sastaviti i kraću listu  gastroproizvoda za relativno mali novac. Kriteriji su jednaki kao kod vinske liste: dobar okus, solidna kvaliteta i masovna dostupnost.  Ovdje smo se odlučili na proizvode koji funkcioniraju i kao snack, možete usred noći posegnuti u hladnjak kad želite nešto slano, i kao ravnopravni sastojci u ozbiljnom jelu.

1. DIMLJENI BRANCIN I ORADA

S fila brancina i orada iz Cromarisovih uzgajališta trebate skinuti jedino kožu. Ova je riba nutricionistički izvrsna, prilično fina i funkcionalna u mnogim kombinacijama. Možete je samo složiti na tanjur i nakapati s malo limuna i maslinova ulja, možete je koristiti u umacima za tjesteninu (s tim da je ne treba kuhati; dodajte je na kuhanu pastu, možete od nje napraviti paštetu, staviti je u milijun salata ili umetnuti u sendvič, pri čemu preporučujemo neki tamniji, teži, gušći kruh. Cromaris, 100 grama, oko 30 kuna

2. BARANJSKA KOBASICA

Da prije desetak mjeseci nismo vidjeli kako se proizvodi, ne bismo vjerovali. Baranjska kobasica se dimi na pravom, drvenom dimu, koji nastaje od ručno paljene i održavane vatre. Nevjerojatno je što tako masovni i zapravo jeftini proizvod nastaje u u gotovo manufakturnim uvjetima. Baranjska kobasica prepuna je snažnog okusa i karaktera. Možete je grickati samu, slagati s njom bezbroj različitih sendviča (mliječna peciva su odličan kontrast njenoj zadimljenosti, začinjenosti i masnoći), možete je pržiti s jajima na oko ili u fritaji, s njome obogatiti pizzu, i tako dalje. Baranjska kobasica zaista je izvanredna vrijednost za novac, osim u slučaju kad naiđete na nedovoljno osušena pakiranja, što se znalo događati početkom prošle godine. U međuvremenu, čini se da se kvaliteta stabilizirala. Belje, 250 grama, 20-25 kuna

3. PANCETA

Pisinium je obiteljska tvrtka iz Pazina, utemeljena prije dvadesetak godina, koja proizvodi solidne pršute i pancete. Njihova panceta uglavnom sadrži visok postotak mesa, nije dimljena nego samo sušena, te sjajno funkcionira kada je zagrijavamo: brzo postaje hrskava i ne mrvi se u male komadiće kao neke druge pancete iz supermarketa. Osim što predstavlja jedan od univerzalnih začina bez kojih se danas sve manje kuha, ova panceta dobro se snalazi u carbonari ili u BLT sendviču. Pisinium, 100 grama, oko 20 kuna

4. LJUTI AJVAR

Ljuti ajvar, proizveden od paprike, čilija, suncokretova ulja i octa, jedan je od pet sličnih proizvoda ovog renomiranog srpskog branda u hrvatskom vlasništvu: ostala četiri, koje također preporučujemo, jesu ljutenica, pindžur, malidžano (zeleni ajvar od patlidžana) i obični ajvar. Svi ajvari Bakine tajne odlikuju se značajno prirodnijim okusom i puno boljom, čvršćom teksturom od drugih industrijskih ajvara. Ponekad im se, doduše, u staklenkama zalome veći komadi paprikine kožice, no to je mali rizik s obzirom na stvarni užitak koji te teglice pružaju. Predlažemo da pokušaju proizvesti ajvar s vrhunskim maslinovim uljem: rezultati mogu biti senzacionalni. Bakina tajna, 300 grama, između 22 i 35 kuna

5. TUNA U MASLINOVU ULJU

Svi doma držimo konzerviranu tunu. Evina se od većine drugih limenki razlikuje po dobroj teksturi fileta. U konzervi nema komadića tune, nego tri ili četiri lijepa, čvrsta fileta sasvim korektnog oksua, koji, naravno, valja pojačati pravim maslinovim uljem. Maslinovo ulje iz limenke koristi se samo kao medij za čuvanje tune. Čim otvorite konzervu prolijte ulje, ocijedite tunu, pa je zalijte dobrim uljem, limunom, umakom od soje, ribljim umakom, čime god želite. Konzervirana tuna dobar je nositelj različitih okusa, pri čemu ona sama ne gubi svoju prepoznatljivost. Šteta je što je proizvođač odustao od zlatnih limenki, pa sada tunu u maslinovu ulju pakira u plavim limenkama, u kojima se prodaju i puno inferiornije Evine ribe u običnom ulju. Eva, Podravka, 115 grama, oko 20 kuna

6. LIČKI ŠKRIPAVAC

Ovaj mladi, polumekani, diskretno slani sir proizveden u samom srcu Like, u prekrasnoj dolini Gacke, sve se češće može vidjeti u samoposluživanjima. Kod kuće ga uglavnom polijevamo zelenim maslinovim uljem ili ga stavljamo na salate. No, odličan je i za grickanje uz pivo ili bijelo vino, te vrlo dobro podnosi termičku obradu. U zagrebačkom restoranu Trilogija od pečenog škripavca već godinama pripremaju  sasvim fino predjelo. Sirana Gacka, 25 -30 kuna

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Efemerno slastičarstvo ili zašto nas je sve osvojio Raindrop kolač

Otkad je njujorška pekarnica Dominique Ansel 2013. izazvala neobjašnjiv hype…

Mali savjet za ugostitelje: Kako napraviti vinsku listu s cijenama ispod 100 kuna

Razumije se da bar donekle ozbiljni restorani moraju…

RAJČICE! Chef Tom Nikšić dao nam je opaki recept za gazpacho (i soundtrack za kuhanje)

Ako treba birati što je najbolje što je…

Ova tri recepta s ostacima šunke su sve što trebate nakon maratonskog uskršnjeg prejedanja

Usrks je iza nas i do idućeg Božića…

TREŠNJE Napravite clafoutis comme il faut (RECEPTI)

Clafoutis je tradicionalni recept iz Limousina u Francuskoj, …

Osnovni priručnik za hotele s pet zvjezdica

U Hrvatskoj se iz godine u godinu otvara…

Komentirajte