Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što dobijete kad spojite steampunk i Diplomatico rum? Jedan od najpopularnijih barova u Zagrebu

fogg2

Druga stvar koju primijetite kad uđete u Mr. Fogg je glazba, u zagrebačkim barovima ne očekujete jazz u jedan popodne. Prva je uređenje. Fogg bar je novi adut gastro-ugostiteljskog klastera koji se stvara u zagrebačkoj Martićevoj ulici. Nakon vinoteke Vivat, bistroa Divas, odličnog bara Verde – tu su naravno i klasici Zlatna školjka i Booksa – u ulici se probudio idealistički modernizam Julesa Vernea. Fogg bar uređen je, od prašnjavih atlasa i binokulara na galeriji do kristalnih lustera i podmorničkih monitora u prizemlju, kao um Verneova junaka Philleasa Fogga. Vlasnik Emil Tocauer iskoristio je svoju strast prema steampunku za vizuale koji definiraju atmosferu u baru. “Ideja Fogga je da bude mjesto u kojem prestaje svakodnevnica. Atmosferom u kojoj ništa iz vanjskog svijeta ne ulazi u bar želimo gostima omogućiti da se, dok su kod nas, izdvoje iz dnevnog stresa i uživaju. Pogledajte”, pokazao je Tocauer po prepunom Foggu, “nitko ne tipka po mobitelu.”

Šank koji se proteže sredinom Fogga zaokružuje motiv Puta oko svijeta za 80 dana. Fogg se fokusirao na premium žestoka pića iz raznih dijelova svijeta. “Želimo gostima omogućiti da istražuju, probaju i usporede pića iz različitih dijelova svijeta. Craft piva i specialty kave nemaju, ponuda vina je beznačajna. Nismo sigurni koliko će dugo funkcionirati bez barem minimalne bazične ponude u tim segmentima, ali Tocauer na temelju svog, solidnog ugostiteljskog iskustva, koje uključuje i vođenje hvarskog Carpe Diema, smatra da su ključ uspjeha što preciznija žanrovska definicija i poseban sadržaj.  “Vizuali, ponuda, osoblje i muzika u Foggu su dio zaokruženog koncepta. Druga bitna stvar je fine tuning. Prezentacija pića, način posluživanja, dnevna i večernja atmosfera, detalji su kroz koje ovdje stvaramo dobar osjećaj za goste”.

U Foggu možete naručiti Broker’s gin, neki od whiskyja Lost Distillerija, XO rum iz Belizea ili Nikaragve, Diplomatico, ili Clase Azul tekilu i pijuckati u žamoru koji vas okružuje, čavrljati sa simpatičnim barmenima, povući se na galeriju ili se sakriti u pokrajnjoj sobi i čitati. Koliko smo vidjeli, dosta su popularni ajurvedski čajevi Kuće čaja, koji dolaze u bijelim čajnicima s kutijicama kokosovog šećera i pješčanim satovima. Kombinacija jednostavnije prezentacije i zabavnih detalja, smatra Tocauer, doprinosi atmosferi koja je Fogg učinila dosta popularnim. Ponudu će uskoro proširiti s gruzijskim i kazahstanskim craft votkama, odležanim koktelima i toplim koktelima, a za dva tjedna najavljuju i dvije veće novosti. Mr. Fogg je dobro pogodio senzibilitet

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.