Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ovo je 10 najskupljih koktela na svijetu

salvatores-legacy

Kokteli nikad nisu samo piće. Oni su slojevite kreacije, cijele priče, često teatralni. Najskuplji poznati hotel radili su u londonskom klubu Movida prije svjetske financijske krize. Zvao se Flawless i koštao je opscenih 560.000 kuna. Bio je to božićni koktel sa skupocjenim sastojcima poput Rémy Martin Louis XIII konjaka, Cristala Rose, rijetih bittera i listića 24-karatnog zlata. Naravno, veći dio cijene nosio je posebi dodatak u čaši, 11-karatni dijamant koji je gost mogao zadržati. Nije čudo da su koktel poslužival i s dva tjelesna čuvara koji su diskretno nadzirali gosta do zadnjeg gutljaja. S obzirom da nije 11-karatni dijamant objektivno nije velik predmet, bilo je dobro u blizini imati nekoga tko zna Heimlichov zahvat. Iako je kriza prošla a svijet u međuvremenu uvišestručio broj superbogatih kupaca, cijene ekstravagntnih koktela nisu se nikad vratile na stare razine. Zato je ostao običaj da se gostima za astronomske cijene koje plaćaju, uz koktele poklanjaju luksuzni darovi i da se kokteli poslužuju dosta teatralno. Kad gost već odluči novac dovoljan za novi Mercedes potrošiti na jednu čašu, to bi bi iskustvo morao i pamtiti. Ovo su najskuplji kokteli na svijetu

10. ORIGINALNI MAI TAI  – 8.500 kuna

Hotel Merchant u Belfastu Mai Tai radi s istim sastojcima s kojima ga je Victor J. Bergeron 1944. kreirao u američkom restoranu Traded Vic’s. Koriste J. Wray and Nephew bijeli i tamni rum, orange curacao, Orgeat sirup i svježi sok limete. Serviraju ga na ledu s kriškom limete. Cijena je astronomska zbog tamnog ruma. 17 godina odležani jamajkanski J. Wray and Nephew jedan je od najtraženijih rumova na svijetu, slavan zbog svoje čistoće i starosti. Legendarnu destileriju iz Kingstona 2012. kupila je Campari Grupa. Boca iz 40-tih više gotovo da nema, jer su zbog popularnosti koktela Mai Tai u Americi 50tih, rasprodane. Kad je destilerija 2004. radila inventuru, pronašli su još 12 neoznačenih boca i odabranim barmenima u raznim dijelovima svijeta poklonili po jednu bocu. Boca iz tog sanduka na tržištu postiže cijenu od 31.000 do preko 50.000 dolara. Ali ovo nije ni izbliza najskuplji koktel na ovoj listi.

9. SIDECAR U RITZU – 11.800 kuna

Bez sumnje najklasičniji koktel u ovom izboru rade u legendarnom Hemingway Baru pariškog hotela Ritz. Koriste Ritz Fine Champagne konjak iz 1865, Cointreau i malo limunovog soka. Ovaj koktel p kreirao je barmen Frank Meier 1923. Preživio je Drugi svjetski rat, vojske, revolucije i sve društvene promjene u Parizu.

8. MACALLAN 55 SINGLE MALT WHISKY KOKTEL – 28.300 kuna 

Kako je dobro napisao jedan novinar, ovo je više financijska obveza nego koktel. Skyview Bar u ikonografskom hotelu Burj Al Arab u Dubaju ovaj luksuzni single malt poslužuje na 200 metara iznad mora. Pred gostima ga ulijevaju u čaše iz Lalique boca, pa miješaju s bitterima od sušenog voća i domaćim šećerom od passion fruita. Serviraju ga na kockama leda od vode koja teče kroz Macallanovu destileriju, a miješaju posebnim žlicama napravljenima od hrastovih bačvi u kojima ovaj whisky odležava. Toče ga u čaše od 18-karatnog zlata koje gosti, kad već plaćaju bolnu cijenu, mogu uzeti sa sobom.

7. SALVATORE’S LEGACY – 47.400 kuna

Koktel se trebao zvati “Old and Wise” jer su sastojci s kojima ga rade  londonskom Playboy Clubu zajedno stari 730 godina. Ali zove se Salvatoreovo naslijeđe zbog peha barmena Salvatorea Calabresea koji ga je kreirao u srpnju 2012. Calabrese je htio ući u Guinnesovu knjigu rekorda s najskupljim i “najstarijim” koktelom na svijetu. Za koktel se koriste konjak Clos de Griffier Vieux iz 1778, Dubb Orange Curacao iz 1860, Kümmel liker iz 1770 i Angostura bitter iz male bočice iz 19. stoljeća. Ali Calabrese nije postavio Guinnesov rekord jer mu je dok je radio koktel boca konjaka vrijedna 60.000 dolara ispala iz ruke i razbila se. Muzejski kabinet bara u Playboy Clubu poznat je po kolekciji vintage konjaka vrijednoj 1,5 milijun dolara.

6. GIGI’S – 78.000 kuna

Jedan od prvih s titulom najskupljeg na svijetu, ovaj šampanjski koktel u restoranu Gigi’s u londonskom Mayfairu rade od Cristala iz 1990., Samalery Vielle Relique Bas Armagnaca iz 1888. i dovršavaju zlatnim listićima. Koktel je kreiran za Grace Jones. Gigi’s ovaj koktel naplaćuje unaprijed, da bi izbjegli kreditne kartice koje ne prolaze i slične neugodnosti.

5. ONO CHAMPAGNE KOKTEL – 78.000 kuna

Ovaj koktel kreiran za parove i nije za introverte. Poslužuju ga u XS klubu u Las Vegasu, skupa s Mont Blanc manžetama i ogrlicom od 18 karatnog zlata s dijamantom i biserima. No, to je tek početak. Ono se rade s Rémy Martin Louis XVIII Black Pearl konjakom čaša kojega stoji oko 2000 dolara, sa Champagne Charlie šampanjcem kuće Charles Heidsieck iz 1981., Sence nektarom od ruže, svježim sokom od naranče i pireom od marelice. Koktel za stol donosi cijeli vod konobara, njih dvadeset. Da gosti ne bi prošli neprimijećeno, koktel se servira i s prskalicama.

4. DIAMOND’S ARE FOREVER MARTINI – 78.000 kuna

Suvlasnik njujorškog bara Uncorked Andy Goetz ovaj je martini kreirao za zaruke i prošnje. Možda zvuči neobično što se mora naručiti 72 sata unaprijed, ali razlog je razumljiv. Goetz je draguljar i dizajner satova i za svakog klijenta izrađuje posebni zaručnički dijamantni prsten u suradnji s jednom švicarskom tvrtkom. Većio dio vremena naručitelji ovog koktela provedu na privatnim konzultacijama s dizajnerima prstena.

3. THE WINSTON – 85.000 kuna

Klub 23 u Melbourneu, u vlasništvu slavnog igrača kriketa Shanea Warnera, ovaj koktel nazvan po Winstonu Churchillu radi dva dana. Koriste Croizet konjak iz 1858. koji se prodaje za 157.000 dolara po boci (čaša na baru prodaje se za 6000 dolara). Uz konjak idu Grand Marnier Quintessence, Chartreuse Vieillissement Exceptionnellement Prolonge i malo Angostura bittera, a ukrašava se prašinom od čokolade i muškatnog oraščića.

2. DIAMONDS ARE FOREVER JAPANSKO IZDANJE – 127.400 kuna

Slično kao londonska verzija,  Diamonds Are Forever martini u Ritz-Carltonu u Tokiju servira se s dijamantiom, ali ne s prstenom nego sa “savršenim slobodnim 1-karatnim dijamantom” kako to opisuju u hotelu. Dijamant od karata prosječno je širok 6,5 milimetara i nije ga teško nehotice progutati, što cijelu stvar čini zanimljivijom. Koktel rade od Grey Goose votke s malo limete, a poslužuju s bnedom koji gostu svira klasik Shirely Bassie po kojemu je koktel nazvan.

1. RUBY ROSE –  283.200 kuna

Američki hotel i restoran White Barn Inn u Kennenbunku u Maineu, svoju je 40. godišnjicu 2013. odlučio proslaviti u stilu, najskupljim od najskupljih koktela na svijetu. Za jednu čašu ovog koktela možete otići na odmor na Mauricijus ili kupiti Mercedes C klase. Oni koji su ih odlučli popiti poslije večere, dobili su Ruby Rose, koktel od Hanger One votke, St. Germain Elderflower likera, svježe cijeđenog soka grejpa ili nara i žlicom ružine vode, a servirali su ga s rubinom od 4 karata, u skladu s bojom koktela. Bez rubina, Ruby Rose koktel stoji 140 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.