chipotle-tuzba

Upravo je pala najveća tužba u povijesti restoranske industrije. 2,2 milijarde dolara protiv Chipotlea zbog jedne slike

Dok je novine punilo suđenje američkog predsjednika Donalda Trumpa s dva celebrity chefa, Josea Andresa i Geoffreya Zakariana koji su odbili surađivati s Trumpom jer je rasist, sud u Kaliforniji prihvatio je najveću tužbu u povijesti restoranske industrije. U Sacramentu u Kaliforniji izvjesna Leah Caldwell tužila je fast food lanac Chipotle Mexican Grill za 2,2 milijarde dolara odštete, tvrdeći da su fotografiju s njezinim likom koristili za marketing bez njezina dopuštenja. Tužbu je podnijela 20. prosinca, a sporna je fotografija snimljena krajem ljeta 2006. godine. Caldwell tvrdi da joj je te godine na izlazu iz Chipotlea u Denveru prišao čovjek koji se predstavio kao lokalni fotograf, Steve Adams i zamolio je da potpiše pristanak za korištenje fotografije koju je snimio u restoranu, a na kojoj se među ostalima nalazila i Caldwell. Ona je navodno odbila potpisati pristanak, ali je Adams već bio snimio fotografiju bez njezina dopuštenja.

U prosincu 2014. Caldwell je ušla u Chipotle u Orlandu na Floridi i prepoznala se na fotografiji na zidu restorana, stoji u tužbi. Fotografija je navodno objavljena u Chipotleovim reklamama 2006.  Caldwell tvrdi da je fotografija editirana, odnosno da je dodana tekstura njezinoj kosi, te da su u reklamama u pozadini ljudi a u prvom planu boce kojih na izvornoj fotografiji nije bilo. To je, kako kaže, prikazuje u lošem svjetlu i povezuje s konzumiranjem alkohola. Caldwell traži astronomsku odštetu za neovlašteno prisvajanje njezina lika u komercijalne svrhe. Iznos od 2,2 milijarde dolara ukupni je prihod Chipotlea od 2006. do 2015. i za očekivati je da sud neće u potpunosti prihvatiti tu sumanutu tužbu. 

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 najboljih na razočaravajućoj proljetnoj listi Tjedna restorana

Novi Tjedan restorana počinje u petak 4. ožujka…

Najklasičniji recept za panettone majstora Iginija Massarija

“Za savršeni panettone recept nije dovoljan. Ključni su…

RAJČICE! Chef Tom Nikšić dao nam je opaki recept za gazpacho (i soundtrack za kuhanje)

Ako treba birati što je najbolje što je…

5 podcijenjenih zagrebačkih restorana koji zaslužuju vašu pažnju

Postoje restorani o kojima se stalno govori, i…

Zašto je rovinjski Adriatic jedan od najboljih hotela u Hrvatskoj

Ove nedjelje popodne na terasi hotela Adriatic u…

Mali savjet za ugostitelje: Kako napraviti vinsku listu s cijenama ispod 100 kuna

Razumije se da bar donekle ozbiljni restorani moraju…

Komentirajte