lothhitk-1 copy

Stare kuharice su toliko kreativnije od današnjih

Kuharice su jedan najuspješnijih proizvoda izdavaštva. Kad u krizi padne prodaja svih knjiga, kuharice uvijek idu. Današnje su kuharice minuciozno producirane, predgledne HD fantazije ali nešto u cijeloj slici nije u redu. Sve su vrlo slične. Otvorite bilo koju kuharicu u knjižari, i vjerojatno ćete naići na jednu od ove dvije varijante: vrhunske dramatične studijske fotografije na kojima se jela tretiraju kao umjetnička djela, ili svepristuni boho stil, s jela snimljena odozgo na dnevnom svjetlu, okružena simpatičnim neredom na rustikalnom stolu. Nekad, kad je proizvodnja kuharica bila nemjerljivo skuplja, a  autori osuđeni na tisak, analognu fotografiju i retuširanje bez Photoshopa, kuharice su se radile s puno više mašte. Dosta je bilo i u duhu vremena od 60-tih do 80-tih, anti-nostalgično doba kada se nitko nije brinuo o održivosti, opsesija zdravom hranom još nije bila biznis, konzumerizam je cvjetao i masovna publika izložena marketingu prehrambene industrije i supermarketima nije znala gotovo ništa o hrani. Dobro kuhanje ostajalo je u privilegiranoj sferi skupih restorana. 

Od groznih recepata koji su se dijelili uz industrijske majoneze do ilustracija klasičnih Pellapratovih kuharica, izdavači su slijedili pravilo više je više, natječući se u impresioniranju čitatelja ekstravagancijom. Kombinacija tog divljeg, kreativnog duha i ružnoće jela davala je neponovljive rezultate. Jezive skulpture od ptica, čudne pozadine, porculanske figurice koje bifteke stavljaju u čudan kontekst, kad se danas gleda sve to djeluje hipnotizirajuće, baš kao i lažna azijska hrana iz tog vremena kad mnogi sastojci nisu bili dostupni, ili pomalo rastistički tonovi u prikazivanju meksičke kulture u američkim kuharicama. Pregledali smo arhive, liste, svoje zbirke kuharica, oglasnike i antikvarijate, i pronašli neke nevjerojatne radove u kojima se pored svog tog kiča ipak vidi dosta entuzijazma i iskrenosti u prikazivanju hrane, i puno više spremnosti na rizik nego danas. Naši favoriti:

OVA TOTALNO SUBVERZIVNA FOTOGRAFIJA 

Lots Of Things Have Happened In The Kitchen Since You Last Bought a Cookbook, 1970.

OVA DEKONSTRUKCIJA FAZANA S RUŽAMA

Suvremeni kuhar, 1967.

 

OVAJ NEOBUZDANI GRAFIZAM

Veliki Pellaprat, 1969.

 

OVAJ ZASTRAŠUJUĆI PAUN OD MARGARINA, JAJA I ŠPAROGA

Buffets And Receptions, 1983.

OVAJ STYLING BARBARE CARTLAND

Barbara Cartland sama je stilizirala svoju kuharicu Romance Of Food, 1984.

 

 

OVA ISKRENA FOTOGRAFIJA KOTLOVINE

Jugoslavenski specijaliteti, 1986.

OVAJ AKVARIJ OD ASPIKA

Hellmansovi recepti, 1969.

 

OVA POETIČNA KARAPANDŽINA KNJIGA

Lovačka kuharica Steve Karapandže, 1983.

 

OVA NOĆNA MORA IZ TWIN PEAKSA

Knjiga o sladoledima, 1971.

 

OVA VRLO NEAUTENTIČNA KINESKA VEČERA

Gourmet Cooking Without Meat, 1980.

OVAJ WASPOVSKI POGLED NA MEKSIKANCE

Mexican Cookbook, 1970.

 

OVAJ FRANKENSTEINOVSKI TANJUR

The Art Of French Cooking, 1962.

OVAJ SLASTIČARSKI INCIDENT IZ SSSR-A

Nacionalne kuhinje Sovjetskog Saveza Viljama Pohljobkina, 1989.

OVAJ SUDAR FRANCUSKE KLASIKE I DALMATINSKE KONOBE

Velika kuharica, 1988.
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 hrvatskih craftova koje volimo i cijenimo više od ostalih domaćih piva

Hrvatska craftomanija nikako da se zaustavi. Dapače, stalno…

9 opakih stvari koje bismo željeli vidjeti i probati na zagrebačkom Adventu

Ovogodišnji Advent, koji počinje za nekoliko dana, bit…

Rani radovi Gordona Ramseya: grdobina u panceti na ratatouilleu

Izdavanje kuharica imalo je važnu ulogu u stvaranju…

Možete li zamisliti ljeto bez malvazija i graševina? Naravno da možete. Tu su sauvignoni, veltlineri,vinho verde…

Ljeto je vrijeme svježih, hrskavih, mirisnih vina koja…

Gdje i što piti u centru Zagreba usred kolovoza

Zahvaljujući turistima, zagrebački barovi i restorani u kolovozu…

4 gastronomski najoriginalnija restorana u Hrvatskoj

Hrvatska je restoranska scena uglavnom konvencionalna. Činjenica je…

Komentirajte