vionta-g

Vionta Albarino svježe, je zarazno pitko vino idealno uz kamenice i sushi

Rias Baixas zemlja je bijelih vina. U toj sve popularnijoj španjolskoj vinskoj regiji smještenoj u Galiciji, bijelo grožđe zauzima skoro 99 posto svih vinograda, zasađenih vitis viniferom. A od tih 99 posto, 90 posto otpada na albarino, sortu koja je unatrag desetak godina poharala zapadnu Europu. Albarino (u Portugalu alvarino), došao je u Španjolsku još u 12. stoljeću. Prema nekim teorijama povezan je s rizlingom, što je malo vjerojatno jer se u dvanaestom stoljeću još nije znalo za rizling. Prema drugim verzijama, albarino je rođak petit mansenga, kod nas manje poznate francuske sorte koja daje vrlo solidna suha i katkad fantastična slatka vina. Galicijski albarino gotovo je uvijek suh, hrskav, dramatično osvježavajući, ali i jako aromatičan. Trenutno je toliko popularan, da smo u Baskiji prije par godina u svakom restoranu pronalazili po cijelu stranicu vinske karte posvećene samo albarinu. Kod Martina Berasateguija probali smo barikirani, odležani, vrlo skupi albarino koji nam se nije previše svidio.

Vionta je, pak, jedan od brendova katalonske velevinarske obitelji Ferrer, globalno i kod nas najpoznatije po Freixenetu, jednom do apsolutnih bestsellera u svijetu  pjenušavih vina. Viontin Albarino iz 2015. koji smo probali u ledenu subotu 7. siječnja, zapravo je idealno ljetno vino. On je dramatično osvježavajući,  ultralakopitak (tijekom kušanja triput smo odlazili do hladnjaka po još vina), te prepun toplih, sunčanih aroma među kojima se posebno izdvajaju limeta i klementina, uz nešto asocijacija na kivi.

S druge, pak, strane to svježe sunčano vino perfektno je za ovo doba godine, jer se zbog svoje hrskavosti i lagane mineralnosti izvrsno slaže s kamenicama. Kada je riječ o gastronomiji, ovaj albarino funkcionira kao španjolska verzija dobrog muscadeta, a muscadet je, kako znamo, stoljetni francuski favorit za kamenice. A kamenice su, pak, u punoj sezoni, i zaista bi ih valjalo jesti što češće. Dolazak dobrog albarina u Hrvatsku dobra je vijest i za kućne potrošače i za restorane, jer je riječ o modernom bijelom vinu više nego korektne cijene, i jako prepoznatljivog karaktera: albarino se zaista razlikuje od većine svježih bijelih vina na hrvatskom tržištu.

Gastropreporuka Osim uz kamenice, ovo je vino perfektno za sushi, za klasično skuhani rižoto i za bijelu ribu, te za kremaste sireve

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Kako postaviti glazuru na tortu – savršeno

Perfektne glatke torte mogu djelovati zastrašujuće, ali ako znate…

6 malo neobičnih recepata za kraj tjedna koji se pretvorio u hamburger overkill

Stjecajem okolnosti ovaj tjedan u Kultu Plave Kamenice obilježili…

9 najljepših zagrebačkih terasa s dobrim kuhanjem za proljeće i ljeto 2016.

Dok sastavljamo ovaj izbor, u subotu 9.travnja ujutro,…

SIJEČANJSKI IZBOR 7 niskokaloričnih zagrebačkih restorana

Umjesto da se poslije blagdana iscrpljujemo grižnjom savjesti,…

D-Resort veliki je dobitak za šibenski turizam, ali na njegovu softveru treba još jako puno raditi

Veliko pojašanje za šibenski turizam, ali generički hotel Kroz rampu…

Ovaj vinaigrette od smeđeg maslaca, Dijona i octa dignut će vam kuhanje na novi nivo ove jeseni

Na vinaigrette smo navikli u salatama ali ovaj…

Komentirajte