Vionta Albarino svježe, je zarazno pitko vino idealno uz kamenice i sushi

Rias Baixas zemlja je bijelih vina. U toj sve popularnijoj španjolskoj vinskoj regiji smještenoj u Galiciji, bijelo grožđe zauzima skoro 99 posto svih vinograda, zasađenih vitis viniferom. A od tih 99 posto, 90 posto otpada na albarino, sortu koja je unatrag desetak godina poharala zapadnu Europu. Albarino (u Portugalu alvarino), došao je u Španjolsku još u 12. stoljeću. Prema nekim teorijama povezan je s rizlingom, što je malo vjerojatno jer se u dvanaestom stoljeću još nije znalo za rizling. Prema drugim verzijama, albarino je rođak petit mansenga, kod nas manje poznate francuske sorte koja daje vrlo solidna suha i katkad fantastična slatka vina. Galicijski albarino gotovo je uvijek suh, hrskav, dramatično osvježavajući, ali i jako aromatičan. Trenutno je toliko popularan, da smo u Baskiji prije par godina u svakom restoranu pronalazili po cijelu stranicu vinske karte posvećene samo albarinu. Kod Martina Berasateguija probali smo barikirani, odležani, vrlo skupi albarino koji nam se nije previše svidio.

Vionta je, pak, jedan od brendova katalonske velevinarske obitelji Ferrer, globalno i kod nas najpoznatije po Freixenetu, jednom do apsolutnih bestsellera u svijetu  pjenušavih vina. Viontin Albarino iz 2015. koji smo probali u ledenu subotu 7. siječnja, zapravo je idealno ljetno vino. On je dramatično osvježavajući,  ultralakopitak (tijekom kušanja triput smo odlazili do hladnjaka po još vina), te prepun toplih, sunčanih aroma među kojima se posebno izdvajaju limeta i klementina, uz nešto asocijacija na kivi.

S druge, pak, strane to svježe sunčano vino perfektno je za ovo doba godine, jer se zbog svoje hrskavosti i lagane mineralnosti izvrsno slaže s kamenicama. Kada je riječ o gastronomiji, ovaj albarino funkcionira kao španjolska verzija dobrog muscadeta, a muscadet je, kako znamo, stoljetni francuski favorit za kamenice. A kamenice su, pak, u punoj sezoni, i zaista bi ih valjalo jesti što češće. Dolazak dobrog albarina u Hrvatsku dobra je vijest i za kućne potrošače i za restorane, jer je riječ o modernom bijelom vinu više nego korektne cijene, i jako prepoznatljivog karaktera: albarino se zaista razlikuje od većine svježih bijelih vina na hrvatskom tržištu.

Gastropreporuka Osim uz kamenice, ovo je vino perfektno za sushi, za klasično skuhani rižoto i za bijelu ribu, te za kremaste sireve

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

U Zagrebu je puno sushi barova i dućana, od kojih neki ništa ne valjaju

Krenete li od Esplanade prema strogom centru grada,…

5 manjih zagrebačkih dućana s jako dobrom hranom

Zagreb nema osobitu tradiciju specijaliziranih trgovina s vrhunskom…

Na doručku splitskog hotela Park sada nude magareće mlijeko i burgundske puževe

Doručak je osobna iskaznica svakog hotela s pet…

15 najjačih trendova u hrani i piću 2017.

Godina nije počela dok se ne objave predviđanja…

5 najboljih stvari koje su se dogodile na zagrebačkom adventu 2016.

U petak oko 11 navečer Takenokovi su konobari…

6 glavnih pogrešaka u posluživanju vina u restoranima

Neki nam se dan u jednom luksuznom hotelu,…

Komentirajte