Ovaj vlasnik sushi restorana plaća milijun eura za jednu tunu. Evo zašto

Novogodišnju aukciju tune na Tsukiji, jednoj od glavnih tokijskih ribarnica, sushi majstori smatraju barometrom cijele godine. Šestu godinu zaredom rekorder je Kyioshi Kimura, direktor kompanije Kiyomura koja upravlja velikim lancem sushi restorana Zanmai. Kimura je poznat kao kupac najskupljih tuna na svijetu. Rekord je postavio 2013. kad je na novogodišnjoj aukciji plavoperajnu tunu platio 1,2 milijuna eura. Tuna ulovljena na području prefekture Aomori na sjeveru zemlje, Japanci smatraju najboljom za sushi i sashimi, ali je ugrožena i lov je skup pa vlasnici restorana plaćaju premiju da bi osigurali stalnu opskrbu. Na novogodišnjoj aukciji koja ima i humanitarni karakter, plaćaju i 25 puta veću cijenu od tržišne.  Kiyomura je ove godine plavoperajnu tunu od 212 kilograma ulovljenu na najcjenjenijoj poziciji, kraj Ome, na samoj špici poluotoka Shimokita u Aomoriju, platio 600.000 eura. 

Tržišna cijena te tune je od  3,30 eura do 50-tak eura po kilogramu, ovisno o kvaliteti. Naravno, astronomske cijene koje restorateri plaćaju na novogodišnjoj aukciji su i ulaganje u reklamu, gotovo da nema japanskog medija koji ne izvještava o tom spektaklu.

Japanci pojedu 80 posto sve plavoperajne tune koja se ulovu u svijetu. Pacifičku plavoperajnu tunu su praktički pojeli. Znanstveni odbor za tunu i srodne vrste u sjevernom Pacifiku u zadnjem izvještaju u travnju 2016. objavio je da je izlovljeno 97 posto te populacije tuna, godinu dana ranije bili su na 95 posto. Europska unija je nizom restrikcija 2006. zaštitila mediteransku i atlatnsku plavoperajnu tunu. Unatoč stalnim upozorenjima, u Japanu se izlov ne smanjuje. Biznis je prevelik.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Veličanstveni pariški Ritz otvoren je nakon 4 godine renoviranja (i 400 milijuna eura)

Sve je opet u ravnoteži u svijetu luksuza,…

35 stvari s kojima najviše nervirate druge goste u restoranu

Pročitali smo i objavili desetke lista o stvarima…

8 najimpresivnijih vina koja smo probali ove godine

Jedna od prednosti profesionalnog kušanja vina jest što…

RAJČICE! Chef Tom Nikšić dao nam je opaki recept za gazpacho (i soundtrack za kuhanje)

Ako treba birati što je najbolje što je…

7 najvažnijih događaja u hrvatskoj restoranskoj i vinskoj industriji 2016.

Kad je riječ o našem kulinarsku i vinarstvu,…

IZLETNIČKI VODIČ ZA ZAGREB 7 restorana do kojih se možete dovesti za sat vremena

Dok ovo pišemo, u subotu ujutro, u Zagrebu…

Komentirajte