Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKA KNJIGA MRTVIH 2016. Vinska industrija pretrpjela je gubitke jednake kao rock and roll

stanko-radikon

Prošla se godina smatra osobito tragičnom za popularnu glazbu. Tijekom 2016. umrli su David Bowie i Leonard Cohen, dvojica među najvećim rock autorima uopće, da bi pred sam Božić preminuo i George Michael, ultimativna globalna pop zvijezda.

Možda se jedino 1970. kada su u nekoliko mjeseci otišli Jimi Hendrix i Janis Joplin, može smatrati fatalnom kao lanjska godina. U svijetu vina, makabrizam nije zaostajao za rockom. Hrvatsku je scenu u ožujku duboko potresla vijest o smrti Zlatana Plenkovića, jednog od utemeljitelja modernog hrvatskog vinarstva. Plenković je hvarsku vinariju Zlatan otok osnovao još krajem osamdesetih godina, da bi početkom devedesetih njegov Zlatan plavac postao najtraženije vino u zemlji.

Kad je riječ o svjetskoj sceni, ne sjećamo se godine u kojoj je umrlo toliko važnih protagonista. Evo samo najpoznatijih imena iz vinske Knjige mrtvih 2016. godine.

DENIS DUBOURDIEU

Denis Dubourdieu bio je jedan od najvažnijih francuskih enologa. Dubourdieu je savjetovao Chateau d’Yquem, Chateau Cheval Blanc i Chateau Margaux. Sam je posjedovao nekoliko važnih vinarija, od kojih je svakako najpoznatija Doisy DaeneOsnovao je jednu od uglednijih francuskih enoloških obrazovnih institucija.

PAUL PONTALLIER

Paul Pontallier bio je dugogodišnji glavni direktor Chateau Margauxa, jednog od pet prvih bordeauxa s Lijeve obale prema klasifikaciji iz 1855. godine. Pontallier je Margaux učinio kvalitativno ravnopravnim Latouru i Lafiteu.

GIACOMO TACHIS

Giacomo Tachis bio je jedan od najvažnijih talijanskih enologa. Tachis je odigrao pivotalnu ulogu u stvaranju vinskog imperija Pierra Antinorija. Tachis je definirao profil modernih toskanskih crnih vina. Smatra ga se osnivačem žanra supertoskanaca.

PETER MONDAVI

Peter Mondavi bio je brat slavnijeg Roberta Mondavija s kojim je živio u svađi skoro pola stoljeća, i vlasnik legendarne kalifornijske vinarije Charles Krug.

MARGRIT MONDAVI

Margrit Mondavi bila je druga supruga Roberta Mondavija i iznimno važna američka vinska promotorica. Zahvaljujući njenoj energiji i viziji, Napa Valley pretvorila se u jedno od neočekivanih kalifornijskih središta moderne umjetnosti i vrhunske glazbe.

STANKO RADIKON

Talijanski Slovenac Stanko Radikon bio je jedan od najvažnijih svjetskih proizvođača “prirodnih” i “narančastih “ vina. Radikon je spadao među sasvim rijetke proizvođače iz Friulija, koji su postali svjetski klasici.

LOUIS LATOUR

Louis Latour bio je predsjednik istoimene burgundijske vinske kuće. Tvrtka Louis Latour ubraja se među pet najvažnijih burgundijskih negocijanata.

ROBERT OATLEY

Robert Oatley bio je utemeljitelj i vlasnik australske vinarije Rosemount, koja je devedesetih godina dosegla kvalitativni vrhunac s nizom svjetski vrijednih, ali i masovno dostupnih vina. Oatleyevim je odlaskom Rosemount postao irelevantan.

LIVIO FELLUGA

Livio Felluga izmislio je moderno sjevernotalijansko vinarstvo. Najzaslužniji je za svjetsku afirmaciju talijanskog sivog pinota. Umro je nedavno, u 102. godini. Tvrtku je ostavio sinovima.

HENRI BONNEAU

Henri Bonneau bio je jedan do vodećih tradicionalističkih vinara u Chateauneuf du Papeu. Njegov Cuvee de Celestines spada među najbolja ronska crna vina.

AIME GUIBERT

Aime Guibert postao je velika svjetska zvijezda zahvaljujući filmu Mondovino, u kojem se žestoko suprotstavlja globalizaciji i parkerizaciji vinske industrije. Guibertova vinarija Mas de Daumas Gassac odigrala je presudnu ulogu u afirmaciji vrhunskih vina iz Languedoc Rousillona. Bijeli Daumas Gassac apsolutno je senzacionalan.

ETIENNE HUGEL

etienne-hugel

Etienne Hugel bio je glavni svjetski ambasador svoje obiteljske vinarije. Hugel je, uz Zindt Humbrecht, Trimbach i Weinbach, možda nautjecajnija i svjetski najpoznatija alzaška vinska kuća.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.