Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasnik popularnih pivnica Medvedgrad zbog PDV-a najavljuje odustajanje od širenja

medvedgrad

Pivnice Medvedgrad jedan su od najuspješnijih masovnih ugostiteljskih brendova u Hrvatskoj. Obitelj Nauković vlasnici su lanca pivnica i pivovare. U godinama popularnim, uvijek punim Medvedgradovim pivnicama poslužuje se bazična pivnička hrana i pivo. S obzirom na uspješnost i znakove oporavka kupovne moći u Hrvatskoj, vlasnici pivnica Medvedgrad za 2017. su planiranji širenje. Ali Ivan Nauković u srijedu je za index.hr izjavio će od širenja morati odustati i umjesto da zaposle nove radnike podijeliti otkaze nekima od sadašnjih, ili smanjivati plaće. Razlog je, naravno, udvostručenje stope PDV-a u ugostiteljstvu. A to što posao umjesto da ga širi mora smanjivati Pivnica Medvedgrad, pokazuje da je ta nekompetentna odluka Vlade puno štetnija nego što se čini, jer ne pogađa samo skupe restorane koji zbog velikih troškova imaju minimalne profitne marže, već i sve segmente restoranske scene, i ne samo restoranske.

“Posao više nećemo širiti već ćemo se više posvetiti proizvodnji piva. Ovo nas je povećanje itekako stajalo. Radili smo detaljne analize i tako smo došli do izračuna da smo na svakih 100 kuna izdanog računa bili u plusu 8 kuna. Nakon podizanja PDV-a ukoliko ne bi mijenjali cijene i provodili druge uštede bi na svakih 100 kuna bili u minusu 4 kune. Naravno da to ne možemo dopustiti.”, rekao je Nauković za Index, “Bili smo prisiljeni prepoloviti budžet za marketing. Budući da ne možemo smanjiti ulazne račune za namirnice, jedino što možemo je uštedjeti na marketingu i ljudima”. Nauković je rekao da je Medvedgrad bio prisiljen i podići cijene piva za 6 posto.

Iako nova stopa PDV-a cijenu diže za 12 posto, nisu htjeli ići više od kune iznad stare cijene. Idiotska odluka o udvostručenju PDV-a u ugostiteljstvu baš u trenutku kad je to tržište počelo jačati temelje za bolju ponudu i zapošljavati više ljudi, pogađa doslovno sve u branši. Nekoliko vlasnika restorana i barova s kojima smo razgovarali rekli su nam kako ova porezna politika opet ponižava poduzetnike jer će mnogi biti prisiljeni na smanjenje kvalitete pa čak i rad na crno, ne radi profita nego radi pukog preživljavanja. “Jedino što želimo je raditi u miru i gostima nuditi vrijednost iza koje možemo stati, a to znači raditi legalno, uredno plaćati svoje račune i isplaćivati plaće. Ali ova država naprosto želi da je se poduzetnici boje, želi da muljamo, da strepimo od inspektora i da nas tako drži u podređenoj poziciji”, rekla nam je nedavno vlasnica jednog popularnog zagrebačkog bistroa. Sličan sentiment među ugostiteljima odražava se i u nedavnom Facebook postu Nika Orošija, osnivača i vlasnika Ellis cafea, jednog od najboljih cafe barova u Hrvatskoj. “Neće svi propasti…desit će se dugoročno puno gore stvari; razina kvalitete će pasti (i ovako ima premalo “oaza” kvalitete”), razni će uvoziti ili kpuovati jeftinije kave upitne kvalitete, a vama zaračunavati isto. Kupovat će i jeftinija mlijeka i sve ostalo što se nudi u ponudama, žicanju nikad kraja…no još gore za društvo u cjelini dugoročno, krast će se više i prikazivati manje prometa, samim time i manje PDV-a za uplatiti i to se neće krasti da se kupe auti i brodovi, već doslovno da se preživi”.

Ministar turizma Gari Capelli najavio je mjere kojima bi se ugostiteljima kompenzirao učinak većeg PDV-a ali zasad se sve svodi na fraze o sagledavanju ukupne slike i nejasne izjave o mjerama koji bi navodno trebale povećati potrošnju. Teorija ministra je da ugostitelji i mogu donekle dizati cijene i ostati konkurentni ako dovoljno dignu kvalitetu. Ali riječ je naravno o demagogiji, jer kao član iskusne ugostiteljske obitelji ministar Capelli dobro zna da će uslijed ovakvog naglog rasta troškova prvo i trajno pasti upravo kvaliteta ponude u restoranima, barovima i kafićima, a s njom i sve ostalo.

Foto/Pivovara i pivnice Medvedgrad Facebook

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.