Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Witch of Grich simpatična je amaterska gostiona u prostoru legendarnog Prasca

vjestica

Bistro Vještica (The Witch of Grich) najnoviji je ugostiteljski pokušaj na Vranycanyevoj poljani, gdje je svojedobno, u najmanjoj kuhinji na svijetu žario, palio i kuhao Dino Galvagno. Galvagnov Prasac bio je najpopularniji mali restoran što ga Zagreb pamti, te je faktički izmislio zakonitosti hrvatske bistrologije bez koje naša restoranska industrija ne bi preživjela Veliku krizu. Galvagno je zatvorio Prasac da bi otvorio Petu četvrtinu, što je nažalost završilo debaklom, premda se radilo o gastronomski najambicioznijem zagrebačkom restoranu otkako su Mario Čerhak i Jeffrey Vella napustili Zagreb.

Prije otprilike dvije i pol godine u Prascu se otvorio Fajn, lokal s dobrom hranom koji je bankrotirao u rujnu ove godine, da bi ga nedavno naslijedila Vještica. Bistro Vještica pokušava kuhati rustikalnu prigorsku hranu: na meniju su čvarci, buncek, krvavice i pečenice, šumske gljive i domaći lokalni sirevi. Ulazni su sastojci jeftini (svinjetina i piletina, tek ponešto teletine), cijene su adekvatno niske, a porcije samoborski velike, što se zasad pokazuje uspješnim.

U petak, dan prije Stare godine, vrlo ljubazna konobarica morala je izbaciti nekoliko ljudi koji su ondje pokušali ručati. Mi smo prvo naručili kruščiće s vrganjima i sirom. To su zapravo bili crostini s intenzivnom, ali premasnom kremom od suhih vrganja. Zatim smo jeli pristojnu sarmu i jelo koje se zove Gupčeva kruna: riječ je o medaljonima lungića posluženima na umaku od šumskih gljiva. Lungić je bio korektan, dok je umak nažalost zaslužan za pridjev amaterski iz naslova. Umak je, naime, bio toliko masan da su se iz njega po tanjuru širile kapljice masnoce. Kuhar koji servira takav umak ili je prilično dekoncentriran, ili ne zna tehničke osnove svog posla. Vinska karta je jednostavna, s odličnim cijenama. Čaša Korlatova syraha košta 25 kuna. Vještica je simpatično, autentično nepretenciozno mjesto gdje bi se ipak trebalo tehnički bolje kuhati. Dva predjela, dva glavna jela ( sarma stoji samo 35 kuna), pet čaša vina i pivo platili smo oko 300 kuna.

 

 

Jeli ste u Bistrou Vještica? Podijelite dojmove

 

BISTRO VJEŠTICA
Vranyczanyeva 6, Zagreb

HRANA +2/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA +3/5
sve kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.