Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BOŽIĆNA ČAROLIJA VEDRANA KIRIDŽIJE Kako se skromni plavac iz 2007. pretvorio u naugodnije blagdansko iznenađenje

kiridzija-plavac-2007

O svakom Božiću kod kuće pregledavamo zalihe starih vina. U jučerašnjoj smo inventuri opazili bocu Kiridžijina Plavca iz 2007. godine, negdje na dnu jednog ovećeg drvenog sanduka s pelješkim vinima iz davnih godišta. Od buteljke s crvenom, ne baš uspješno dizajniranom etiketom, koja je u ono vrijeme mogla koštati nekih pedesetak kuna, nismo baš ništa očekivali. S boce smo obrisali naslage prašine, lagano je rashladili, da bi se suočili s najvećim vinskim božićnim iznenađenjem 2016. godine.

Kiridžijin deset godina stari Plavac nije bio fenomenalan, jer to vino nije dizajnirano da bude feneomenalno, niti je proivedeno od fenomenalnog grožđa. No, ono je bilo u toliko savršenom stanju da je moglo posramiti većinu današnjih domaćih crnih vina iz mladih godišta. Kiridžijin plavac iz 2007. godine nije nimalo oksirdiran, nema ni jedan pogrešni off miris karakterističan za jeftinija crna vina s Pelješca, nije promijenio boju u ciglasto-smeđu i zadržao je svo ono divno crno voće karakteristično za dobar plavac, prije svega šljive i kupine.

https://www.instagram.com/p/BFg-KyQyyzJ/

Tanini su se u potpuosti rastopili, pa je vino sada glatko, voćno slatko, i neobično elegantno za bilo koju kategoriju peljeških plavaca. Kiridžijin Plavac iz 2007. godine sigurno vrijedi 88 do 89 bodova: on je sazrio gracioznošću dobre Rioje, a zadovoljstvo koje pruža svjedoči o dobrom grožđu i o pametnom vinaru. Vedran Kirdižija već je dugo vremena jedan od najboljih proizvođača Dingača: neki njegovi Dingači, poput berbe 1996. pokazali su da plavac mali može iznimno uspješno dozrijevati, no od Dingača ionako očekujemo iznimne dosege. Od  plavca, pak, očekujemo relativno kratkotrajnu lakopitkost. Kiridžijin Plavac iz 2007. koji se neodoljivo složio s Carpacciovim jušnim bakalarom, pokazuje da južnodalmatinska crna vina nižih kategorija katkad daju oduševljavajuće dobre rezultate. Možete li zaista vjerovati da ćete nešto što ste danas u supermarketu platili pedesetak kuna, ponosno servirati gostima na Božić 2025. godine? Mi nismo mogli, dok na Badnjak nismo otvorili Kidrižijin Plavac iz 2007.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.