5 najboljih stvari koje su se dogodile na zagrebačkom adventu 2016.

U petak oko 11 navečer Takenokovi su konobari morali odbijati grupe gostiju koji su pokušavali još nešto negdje pojesti. Zaista, nikad u Zagrebu nismo vidjeli takvu gužvu u restoranima tako kasno navečer (usput govoreći, Takenoko popravlja formu i ponovo drži genijalni sushi s ježincem). Ovog su adventa svi restorani u centru grada sjajno poslovali. Što je samo jedna od značajki dosad najspektakularnijeg zagrebačkog adventa. Izdvojili smo pet stvari po kojima ćemo ga pamtiti.

1. Ljudi, ljudi i ljudi

Zagreb nikad dosad u ovo doba godine nije primio toliko turista. Desetine tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva svakodnevno su punili gradske ulice, lokale i hotele. Dodamo li njima i užasno puno Zagrepčana, centar grada vikendima je po gužvama podsjećao na Oxford Street ili Times Square. Zagreb je zadnji put bio toliko pun i energiziran u vrijeme prosvjeda za Stojedinicu, prije 20 godina.

2. Kulinarska raznolikost

Premda su na kućicama i dalje dominirale kobasice i fritule, ovaj je advent ugodno iznenadio diversifikacijom i demokratizacijom ponude. Na zagrebačkim se ulicama u prosincu zaista može pojesti mnogošto: od sarmi u šlafroku, preko kamenica, sushija i currya, do rolade od odojka i dulce de leche. Cijene su izrazito prijateljske.

3. Ozbiljno dobra hrana

Vrhunske stonske kamenice kod Bota Šare i brudet od sušenog morskog psa u Vratima Kornata u Tomićevoj, spadaju među jela koja su ovogodišnjem adventu dala autentični gastroštih. Tome trebamo dodati i gostovanjs chefova poput Dina Galvagna i Hrvoja Zirojevića na štandovima u Tomićevoj.

4. Puni  restorani i kafići

Čak i okorjeli veterani hrvatske restoranske scene priznaju da se ne sjećaju kad su bolje radili. Što je važno, jer će zagrebačkim ugostiteljima adventska financijska injekcija pomoći da bar malo amortiziraju udarac udvostručenog PDV a, koji dolazi za nekoliko dana.

5. Vrijeme

Premda je u Zagrebu već danima hladno, sivo i ružno, ono nekako bolje pristaje uz Božić, od sunčanih petnaestak stupnjeva, s kojima smo se suočavali lanjskog adventa.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

NE PREPORUČUJEMO: Mjesta gdje ne biste trebali trošiti novac

Not Recommended (Ne preporučujemo), svojedobno je bila kultna…

6 najboljih hotela za ljeto u Istri i na Kvarneru

Karakter, ugoda, usluga  Pri izboru najboljih hotela na…

Ovaj vinaigrette od smeđeg maslaca, Dijona i octa dignut će vam kuhanje na novi nivo ove jeseni

Na vinaigrette smo navikli u salatama ali ovaj…

Ovo je 10 najjačih žestokih pića na svijetu

Najjača žestoka pića na svijetu ne služe samo…

Može li One Suite Hotel upravo otvoren u Srebrenom potaknuti modernizaciju zastarjele dubrovačke ponude?

U Srebrenom kraj Dubrovnika u četvrtak ej otvoren One…

SIJEČANJSKI IZBOR 7 niskokaloričnih zagrebačkih restorana

Umjesto da se poslije blagdana iscrpljujemo grižnjom savjesti,…

Komentirajte