5 najboljih stvari koje su se dogodile na zagrebačkom adventu 2016.

U petak oko 11 navečer Takenokovi su konobari morali odbijati grupe gostiju koji su pokušavali još nešto negdje pojesti. Zaista, nikad u Zagrebu nismo vidjeli takvu gužvu u restoranima tako kasno navečer (usput govoreći, Takenoko popravlja formu i ponovo drži genijalni sushi s ježincem). Ovog su adventa svi restorani u centru grada sjajno poslovali. Što je samo jedna od značajki dosad najspektakularnijeg zagrebačkog adventa. Izdvojili smo pet stvari po kojima ćemo ga pamtiti.

1. Ljudi, ljudi i ljudi

Zagreb nikad dosad u ovo doba godine nije primio toliko turista. Desetine tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva svakodnevno su punili gradske ulice, lokale i hotele. Dodamo li njima i užasno puno Zagrepčana, centar grada vikendima je po gužvama podsjećao na Oxford Street ili Times Square. Zagreb je zadnji put bio toliko pun i energiziran u vrijeme prosvjeda za Stojedinicu, prije 20 godina.

2. Kulinarska raznolikost

Premda su na kućicama i dalje dominirale kobasice i fritule, ovaj je advent ugodno iznenadio diversifikacijom i demokratizacijom ponude. Na zagrebačkim se ulicama u prosincu zaista može pojesti mnogošto: od sarmi u šlafroku, preko kamenica, sushija i currya, do rolade od odojka i dulce de leche. Cijene su izrazito prijateljske.

3. Ozbiljno dobra hrana

Vrhunske stonske kamenice kod Bota Šare i brudet od sušenog morskog psa u Vratima Kornata u Tomićevoj, spadaju među jela koja su ovogodišnjem adventu dala autentični gastroštih. Tome trebamo dodati i gostovanjs chefova poput Dina Galvagna i Hrvoja Zirojevića na štandovima u Tomićevoj.

4. Puni  restorani i kafići

Čak i okorjeli veterani hrvatske restoranske scene priznaju da se ne sjećaju kad su bolje radili. Što je važno, jer će zagrebačkim ugostiteljima adventska financijska injekcija pomoći da bar malo amortiziraju udarac udvostručenog PDV a, koji dolazi za nekoliko dana.

5. Vrijeme

Premda je u Zagrebu već danima hladno, sivo i ružno, ono nekako bolje pristaje uz Božić, od sunčanih petnaestak stupnjeva, s kojima smo se suočavali lanjskog adventa.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Chaud-froid d’Oeuf au Sirop d’Érable Alaina Passarda, najslavnije jaje zapadne visoke kuhinje

Chef Alain Passard je velikan nove francuske kuhinje.…

20 restorana u koje se ide zbog ambijenta koliko i zbog hrane (THE TRUFFLE)

Ambijent restorana je neuhvatljiva kategorija koja se ne…

7 najvažnijih događaja u hrvatskoj restoranskoj i vinskoj industriji 2016.

Kad je riječ o našem kulinarsku i vinarstvu,…

Najklasičniji recept za panettone majstora Iginija Massarija

“Za savršeni panettone recept nije dovoljan. Ključni su…

5 dobrih zagrebačkih zalogajnica gdje ne morate potrošiti više od 10 eura (s pićem)

Jeftina restoranska hrana ne mora biti sinonim za…

9 znakova po kojima ćete prepoznati loš turistički restoran

Na moru ste, želite jesti vani, ali ne…

Komentirajte