Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izvrsna božićna večera Aljoše Jakončiča u Noelu

noel-jakoncic

U ponedjeljak 19. prosinca u Noelu je održana večera u čast Vina Jakončič. Aljoša Jakončič, koji je sjedio na središnjem mjestu Noelova Chef’s tablea, u posljednjih je nekoliko godina dosegao status sličan Marjanu Simčiču ili Moviji; riječ je o jednom od zaista najboljih vinara iz Goriških brda, čija su dva vina na ovogodišnjem Decanterovu Svjetskom prvenstvu osvojila 95 bodova. Jakončičeva noć u prepunom Noelu počela je zdjelama punim kamenica i bezbrojnim čašama pjenušca Mozaik koji se proizvodi od rebule.

Zatim smo uz kozice s kokicama od odojka pili Carolinu Rebulu iz 2013, nama najdraže Jakončićevo vino koje spaja rebulinu rustikalnost s gotovo burgundijskom elegancijom. Uz snježnobijelu lignju s brbavicama, mousseom od cvjetače i prženim kaparima poslužena je Bela Carolina iz magnuma iz 2013. Bela Carolina perfektno je zaokruženo vino, kojem na nosu dominira sauvignon blanc premda sadrži samo pet posto sauvignona.

Capellaci s gusjim jetrima servirani su uz pinot noir iz 2012. capellaci su bili izvrsni, dok ih je pinot sasvim soldino pratio. Uz slasno zadimljeni steak od jelena dobili smo Rdeču Carolinu iz 2013. točenu iz magnuma. Rdeča Carolina temelji se na cabernet sauvignonu, pa se sasvim razumljivo doimala premladom. No, zato je Carolina Select iz 2006 briljirala. Carolina Select vino je iz osamdeset godina starog vinograda, koje  se bazira na merlotu, i koje su nam točili iz golemih jeroboama. Poslije prvih nekoliko minuta proteklih u znaku prašnjavosti tipične za većinu starijih crnih vina, Carolina Select pretvorila se u očaravajuće sočno vino s okusima maceriranog voća i crne čokolade. Nismo je mogli prestati piti.

Još jedna neviđeno zabavna noć u Noelu završila je intenzivno voćnom grappom, napravljenom od rebule, koja se dobro složila uz nekoliko formi čokolade. Noel je, eto, i sinoć pokazao kako je , defintiivno, vodeći zagrebački gastrotainment restoran. Otišli smo oko pola jedan. Većini drugih gostiju nije padalo napamet da se dignu od svojih stolova.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.