Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

6 najatraktivnijih kućica na zagrebačkom adventu. Budite originalni i dajte im šansu

advent-1-3

Prošlo je, eto, pola adventa. Zagreb nikad nije bio puniji, Ilicom i Praškom prolaznici se probijaju laktovima kao da su na londonskom Oxford Streetu u subotu popodne, hotelijeri se hvale senzacionalnim brojkama, ali opća kulinarska ponuda nije osobito napredovala u usporedbi s lanjskim adventom. Osim germknedli, koje su apsolutni zagrebački blagdanski hit. Izabrali smo stoga šest kućica koje su zagrebački advent odvele korak dalje od uobičajenih kobasica, fritula i kuhanog vina.

1. VRATA KORNATA, Tomićeva ulica

Apsolutni prvak ovogodišnjeg adventa zajednički je projekt četiri kornatska i murterska restorana. Rijec je o konobi Opat, Fabru, Bobi i Fešti. Tim sjajnim, zaista gastronomskim pothvatom, ravna chef veteran Zoran Jajac, koji je krajem 90-tih na Kaptolu držao restoran Murter. Jajčev meni obuhvaća ribarsku jotu, šibenske luganige, bakalar sa slanutkom i brudet od sušenog morskog psa. Niti jedno jelo ne košta više od 50 kuna: ova razina originalnosti i odlično pogođenih cijena čini projekt Vrata Kornata upravo perfektnim adventskim proizvodom. Sve čestitke gospodinu Jajcu i njegovim partnerima.

2. CHEF’S HOUSE, Tomićeva ulica


Redovni meni Chef’s Housea prilično je dosadan. No , ondje su dosad gostovali Dino Galvagno, Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin, Andrej Barbieri i Ante Pižić, što je opravdalo ime te kućice. Ulična hrana velikih majstora cijeli je smisao adventske gastronomije.

3. ICE BUBBLE BAR VIVAT, Tomislavov trg

Ice Bubbles Bar već drugu godinu zaredom zauzima najbolju moguću lokaciju na cijelom adventskom putu: onu na terasi iznad klizališta kraj Umjetničkog paviljona. Ice Bubbles nudi niz božićno odjevenih Freixenetovih pjenušaca, ali i male boce (0,375) bijelog i ružičastog Taittingera, kao i vrlo popularne austrijske punčeve. Ice Bubbles Bar predstavlja jedan od hedonističkih vrhunaca zagrebačkog adventa

4. BOTA ŠARE, Europski trg/ Stara VlaŠka

https://www.instagram.com/p/BNxbANwh0Yd/?taken-by=bota_sare

Bota Šare prodaje kamenice po odličnoj cijeni od deset kuna. Kamenice su genijalne: mineralne, žestoke, pune mora i debele baš kako i trebaju biti u ovo doba godine. Gastronomski gledajući, tesko da na cijelom adventu postoji vrjedniji proizvod od ovih stonskih kamenica. Bilo bi, međutim, poželjno da osoblje ocisti skoljke i s vanjske strane, jer komadici kamena i pijeska neizbježno padaju u ljušturu s mesom.

5. CURRY BOWL, Kurelčeva

Curry Bowl uspostavio je diktaturu mirisa cijelom Kurelčevom. Čim skrenete prema Ban Centru preplavit ce vas veličanstvene arome autentičnog currya. Khottu i pržena riža glavni su adventski aduti ovog malog restorana iz Tkalčićeve ulice.

6. VODNJANKA, Tomićeva

https://www.facebook.com/Vodnjanka/videos/pcb.653155664846186/653155161512903/?type=3&theater

Vodnjanka je ušla u ovaj izbor zbog dovitljivog i praktičnog zamotuljka punog komadića pršuta i sira, pod imenom istarski zalogajčić. Kad je, pak , riječ o drugim dijelovima njena menija, mislimo da bi se trebali malo više potruditi. Mozda pokoji žgvacet, ili fuži s istarskim kobasicama, ili ombolo..Ili bilo što s mladim maslinovim uljem?

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.