img_2728

Evo zašto ove godine na adventu svi jedu germknedle (RECEPT)

Zagrebački advent na Instagramu je jedan nepregledni ocean selfieja pred lampicama i divovskim kuglama sa snijegom, ali ove godine pažnju nam je privukao sve veći broj fotografija s divovskim bijelim knedlima u svijetlom umaku. Germknedle, divnu austrougarsku slasticu posebno popularnu u vrijeme božićnih blagdana, prodaju u više kućica u Zagrebu, kao malo više foodie opciju od fritula. Dovoljna je jedna šetnja po prometnim adventskim trgovima da se vidi da su germknedle ove godine i prestigle fritule po popularnosti. Jučer smo ih našli i u slastičarnici Amelie, na njihovu specijalnom božićnom meniju skupa s eclairima. Germknedli su knedle od dizanog tijesta punjene pekmezom od šljiva i kuhane na pari, koje se poslužuju s umakom od vanilije ili u tradicionalnoj varijanti prelivene rastopljenim maslacim, obavezno posute mljevenim makom i šećerom. Ideal je postići što prozračnije i lakše dizano tijesto koje ne smije biti slatko.
 

Bogati umak s makom i pikantnost pekmeza od šljiva bez šećera, ojačanog alkoholom i božićnim začinima poput cimeta i klinčića koja raspjevava cijeli kolač, moraju se točno pogoditi. Ako se ne pogodi, dobijete teške i prevelike žilave kugle kroz koje se probijate do pekmeza i sve skupa može biti dosta tupasto, preslatko i premasno kao što je slučaj na nekoliko adventskih kućica. Kad se, međutim, dobro napave, germknedli, ili planinske okruglice kako ih neki zovu, postaju raskošno zimsko veselje. Sinoć smo probali germknedle u RougeMarinovoj kućici u Chef Streetu u Tomićevoj i bili su korektni. umak od vanilije je bio lagan i mirisan, pekmez baš dobar, tijesto malo preteško. Ako ih želite pokušati napraviti sami, probajte ovaj recept.

 

 
GERMKNEDLI
(za 10 knedli)
 
 
  • 500 g brašna s više glutena
  • 7 g kvasca
  • 1 žličica salt
  • 65 g šećera
  • 70 g maslaca, otopljenog
  • 250 g punomasnog mlijeka, zagrijanost
  • 1 žumanjak
  • 1 jaje
  • 1 limun, naribana korica
  • sjemenke vanilije iz 1/2 mahuna
 
Punjenje
  • 300 g pekmeza od šljiva
  • 1 žlica ruma
  • cimet, klinčić po želji
Za posipanje
  • 150 g mljevenog maka
  • šećer u prahu
Umak od vanilije
  • 2 velika žumanjka
  • 2 žličice škroba
  • 25 g šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije, prerezana po duljini
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml punomasnog vrhnja
 
Pomiješajte sastojke za tijesto i mijesite oko 10 minuta. Trebali biste dobiti meko, glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi. Stavite tijesto u posudu, pokrijte i pustite da se diže na toplom mjestu na sobnoj temperaturi. Budite strpljivi, trebat će mu dosta vremena.
U manjoj posudi pomiješajte pekmez od šljiva i rum.
Malo pobrašnite radnu površinu i izvadite tijesto iz posude. Kratko promijesite, rukama oblikujte valjak od tijesta i lopaticom ga razrežite na 10 komada. Svaki komad nježno spljoštite rukom, malo utisnite u palcem u sredinu da stvorite mjesto za pekmez. Stavite žličicu pekmeza u sredinu, spojite rubove, uštipnite da se dobro zatvore i oblikujte knedle.
Svaku knedlu stavite na pobrašnjenu ravnu površinu ili papir za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da stoji 30 minuta do sat vremena. Moraju se još dosta dignuti prije nego ih počnete kuhati.
 
 
 
 Dok se knedle dižu napravite umak od vanilije. Stavite žumanjke u lonac srednje veličine, dodajte škrob i šećer. Sastružite sjemenke vanilije iz mahune i ubacite ih u lonac. Metalnom metlicom pomiješajte sastojke. Stalno muteći dodajte mlijeko i vrhnje pa stavite lonac na malu vatru i lagano kuhajte 6 do 8 minuta, morate stalno miješati, sve dok ne postane glatko i gusto. Nikad ne smije zakuhati.
 
Kad se knedle dignu zakuhajte vodu u velikom loncu i kuhajte ih u parilici (odlična je bambusova ako je imate). Parilicu obložite papirom za pečenje. Knedle parite poklopljene oko15 minuta, moraju imati dovoljno prostora u parilici. Ako nemate parilicu, knedle možete kuhati starinski, na krpi koju stavite preko lonca, poklopljene drugim loncem.Poslužite odmah, prelivene vrućim umakom od vanilije i posute makom i šećerom.
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Može li One Suite Hotel upravo otvoren u Srebrenom potaknuti modernizaciju zastarjele dubrovačke ponude?

U Srebrenom kraj Dubrovnika u četvrtak ej otvoren One…

KAKO JESTI NA +30 Pet gastronomskih prijedloga

Kad govorimo o hrani, vrućina se obično povezuje…

8 dokumentaraca o hrani za pogledati sad, dok imate vremena

Sezona godišnjih odmora je na vrhuncu, gradovi koji…

9 opakih stvari koje bismo željeli vidjeti i probati na zagrebačkom Adventu

Ovogodišnji Advent, koji počinje za nekoliko dana, bit…

Tri aguas frescas koje možete napraviti kod kuće jer su baš dani za malo Meksika (RECEPTI)

Jučer smo svratili u Taco’s & Burger Barr kod…

Kako postaviti glazuru na tortu – savršeno

Perfektne glatke torte mogu djelovati zastrašujuće, ali ako znate…

Komentirajte