Evo zašto ove godine na adventu svi jedu germknedle (RECEPT)

Zagrebački advent na Instagramu je jedan nepregledni ocean selfieja pred lampicama i divovskim kuglama sa snijegom, ali ove godine pažnju nam je privukao sve veći broj fotografija s divovskim bijelim knedlima u svijetlom umaku. Germknedle, divnu austrougarsku slasticu posebno popularnu u vrijeme božićnih blagdana, prodaju u više kućica u Zagrebu, kao malo više foodie opciju od fritula. Dovoljna je jedna šetnja po prometnim adventskim trgovima da se vidi da su germknedle ove godine i prestigle fritule po popularnosti. Jučer smo ih našli i u slastičarnici Amelie, na njihovu specijalnom božićnom meniju skupa s eclairima. Germknedli su knedle od dizanog tijesta punjene pekmezom od šljiva i kuhane na pari, koje se poslužuju s umakom od vanilije ili u tradicionalnoj varijanti prelivene rastopljenim maslacim, obavezno posute mljevenim makom i šećerom. Ideal je postići što prozračnije i lakše dizano tijesto koje ne smije biti slatko.
 

Bogati umak s makom i pikantnost pekmeza od šljiva bez šećera, ojačanog alkoholom i božićnim začinima poput cimeta i klinčića koja raspjevava cijeli kolač, moraju se točno pogoditi. Ako se ne pogodi, dobijete teške i prevelike žilave kugle kroz koje se probijate do pekmeza i sve skupa može biti dosta tupasto, preslatko i premasno kao što je slučaj na nekoliko adventskih kućica. Kad se, međutim, dobro napave, germknedli, ili planinske okruglice kako ih neki zovu, postaju raskošno zimsko veselje. Sinoć smo probali germknedle u RougeMarinovoj kućici u Chef Streetu u Tomićevoj i bili su korektni. umak od vanilije je bio lagan i mirisan, pekmez baš dobar, tijesto malo preteško. Ako ih želite pokušati napraviti sami, probajte ovaj recept.

 

 
GERMKNEDLI
(za 10 knedli)
 
 
  • 500 g brašna s više glutena
  • 7 g kvasca
  • 1 žličica salt
  • 65 g šećera
  • 70 g maslaca, otopljenog
  • 250 g punomasnog mlijeka, zagrijanost
  • 1 žumanjak
  • 1 jaje
  • 1 limun, naribana korica
  • sjemenke vanilije iz 1/2 mahuna
 
Punjenje
  • 300 g pekmeza od šljiva
  • 1 žlica ruma
  • cimet, klinčić po želji
Za posipanje
  • 150 g mljevenog maka
  • šećer u prahu
Umak od vanilije
  • 2 velika žumanjka
  • 2 žličice škroba
  • 25 g šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije, prerezana po duljini
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml punomasnog vrhnja
 
Pomiješajte sastojke za tijesto i mijesite oko 10 minuta. Trebali biste dobiti meko, glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi. Stavite tijesto u posudu, pokrijte i pustite da se diže na toplom mjestu na sobnoj temperaturi. Budite strpljivi, trebat će mu dosta vremena.
U manjoj posudi pomiješajte pekmez od šljiva i rum.
Malo pobrašnite radnu površinu i izvadite tijesto iz posude. Kratko promijesite, rukama oblikujte valjak od tijesta i lopaticom ga razrežite na 10 komada. Svaki komad nježno spljoštite rukom, malo utisnite u palcem u sredinu da stvorite mjesto za pekmez. Stavite žličicu pekmeza u sredinu, spojite rubove, uštipnite da se dobro zatvore i oblikujte knedle.
Svaku knedlu stavite na pobrašnjenu ravnu površinu ili papir za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da stoji 30 minuta do sat vremena. Moraju se još dosta dignuti prije nego ih počnete kuhati.
 
 
 
 Dok se knedle dižu napravite umak od vanilije. Stavite žumanjke u lonac srednje veličine, dodajte škrob i šećer. Sastružite sjemenke vanilije iz mahune i ubacite ih u lonac. Metalnom metlicom pomiješajte sastojke. Stalno muteći dodajte mlijeko i vrhnje pa stavite lonac na malu vatru i lagano kuhajte 6 do 8 minuta, morate stalno miješati, sve dok ne postane glatko i gusto. Nikad ne smije zakuhati.
 
Kad se knedle dignu zakuhajte vodu u velikom loncu i kuhajte ih u parilici (odlična je bambusova ako je imate). Parilicu obložite papirom za pečenje. Knedle parite poklopljene oko15 minuta, moraju imati dovoljno prostora u parilici. Ako nemate parilicu, knedle možete kuhati starinski, na krpi koju stavite preko lonca, poklopljene drugim loncem.Poslužite odmah, prelivene vrućim umakom od vanilije i posute makom i šećerom.
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

10 najromantičnijih restorana za Valentinovo

Nema dana u godini kojem se vlasnici restorana…

Može li rose uistinu biti vrhunsko vino? Naravno da može (evo i četiri primjera)

Kolovoški Decanter uz duhoviti naslov 30 Rose to…

4 najbolja zagrebačka steakhousea (i kratka gradska povijest žanra)

Steakhouse, najomiljeniji američki restoranski žanr, u Zagreb je…

6 hrvatskih craftova koje volimo i cijenimo više od ostalih domaćih piva

Hrvatska craftomanija nikako da se zaustavi. Dapače, stalno…

Crni sladoled, Ofyr i još 11 neobičnih trendova po kojima ćemo pamtiti ljeto 2017.

Iako tek ulazi u vrhunac, već možemo reći…

Pileći temeljac

Ovo je recept za bazični svijetli pileći temeljac,…

Komentirajte