Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Četiri tipa vina koja ne bi trebali kupovati za blagdane, a ni inače

vina-formati
Kad preporučujemo da se nešto ne pije, to ne činimo zato da bismo propagirali manju potrošnju vina, nego da bismo čitatelje upozorili kako su pojedini vinski žanrovi i formati neprihvatljivi, nezdravi ili naprosto bacanje novca. Budući da je predbožićno vrijeme apsolutni vrhunac potrošnje za vina u trgovinama, izdvojili smo nekoliko specifičnih tipova vina koja bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenu.
 
1. Veliki formati bez jasne oznake sorte i porijekla
 
Trgovine su prepune trolitarskih demižona, dvolitarskih i litarskih boca, u kojima se za smiješnu cijenu prodaju vina čudnih naziva poput Viner, Vinko, Veritas, Venus, Viola i slična (ne nužno na v). Riječ je o vinima najniže kvalitete, uglavnom iz nekontroliranog uvoza, koja katkad sadrže i nedopustivi višak kemijskih supstanci kojima ih stabiliziraju ili pak ogromne količine šećera, što je srećom naznačeno na ambalaži. Realno govoreći, vrlo je teško proizvesti tri litre vina, zapakirati ga , distribuirati, dati maržu trgovcu i sve to prodavati za 40-tak kuna. Kad god kupite neko od takvih vina, morate biti svjesni da ste kupili najgori industrijski proizvod.
Ako iz financijskih razloga morate kupovati jeftinija vina u velikim formatima, odlučite se za renomirane prozivođače poput Iločkih podruma, čija su bag in the box pakovanja odlična vrijednost za novac. Ili, naprosto, sa svojim bocama i demižonkama posjetite točionice neke od poznatijih vinarija, pa kupite par litara otvorenog vina za mali novac. To će vino skoro uvijek biti bolje od anonimnih i jeftinih velikih formata iz trgovina.
 
 
2. Prejeftini pjenušci
 
Proizvodnja pjenušca nikad nije posve jednostavan posao. Ako je bar donekle korektan, pjenušac na policama supermarketa jednostavno ne može koštati dvadesetak kuna. Ali uoči Božića i Nove Godine redovito nas zapljusnu tisuće boca sa zlatnim ili srebrnim etiketama koje se prodaju za 17, 20 ili 25 kuna. Neovisno o tome toga radi li se o hrvatskim ili uvoznim pjenušcima, takva pića valja izbjegavati: ona se proizvode od najjeftinije vinske baze kojoj se dodaju kiseline, šećeri i ugljični dioksid. Ultrajeftini pjenušci spadaju među najiritantnije moguće proizvode industrije vina. Neće Vam donijeti baš nikakvo zadovoljstvo, ali bi Vam mogli izazvati žestoku glavobolju.
 
3. Prejeftine i anonimne butelje
 
Ovih smo dana u Billi vidjeli neko kalifornijsko vino, mislimo da se zove Golden Bridge, po cijeni od dvadestak kuna za buteljku. Kao i u prethodna dva slučaja, to je vino smrtonosno jeftino. Ne postoji, naime, ni najmanja šansa da bar donekle pitko vino stigne iz Kalifornije u Europu, i da se ovdje prodaje za 20 kuna. Ako vino doista jest iz Kalifornije, radi se naprosto o vinskom otpadu. Drugu vrstu buteljki koje treba izbjegavati čine one bez imena proizvođača; na etiketi, dakle, piše naziv grožđa i ime branda, dok se eventualno tek na stražnjoj etiketi, malim slovima napisano, može pročitati nešto o proizvođaču. Karakterističan primjer takvog vina jest Santa Domenica Garganega Pinot Grigio, koje vjerojatno potječe iz Italije, ali je sasvim sigurno punjeno u Austriji, a onda je došlo u Hrvatsku gdje se prodaje za manje do 30 kuna. Točionice ili veliki formati renomiranih proizvođača neusporedivo su bolja opcija od ovakvih podvala svjetske vinske industrije. Da ne govorimo o tome kako se za tridesetak kuna već mogu kupiti soldine buteljke dobrih domaćih vinarija
 
4. Mikro formati
 
Kupovati vina u bočicama od dva deci jedna je od većih besmislica, kakvima bi se ozbiljni proizvođači morali prestati baviti. Zbog lošeg odnosa tekućine i zraka, vino u tim bočicama izloženo je ekspresnoj oksidaciji i najčešće je potpuno neupotrebljivo. Pakovanja domaćih vinarija od dva decilitra koštaju desetak kuna. Puno je pametnije tih desetak kuna potrošiti na pivo.
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.