Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kuhanje u Noelu bitno je bolje nego u mnogim gastrotainment restoranima

noel-2016-zima-svinjetina

Noel je i u petak popodne bio skoro  prepun, dok je na listi čekanja za petak navečer bilo osam telefonskih brojeva i mail adresa. Noel se otvorio prije dva mjeseca i ta je dva mjeseca neprekidno pun, šsto znači da je riječ o najuspjesnijem zagrebačkom restoranu uz Vinodol i Carpaccio. Noel je jedan od prvih hrvatskih restorana koji je koncipiran kao kompletan proizvod. Nije, dakle, posvećen samo hrani i vinu, nego cjelovitom doživljaju u kojem specifične uloge igraju ambijent, glazba i posebni rituali posluzivanja kave i čaja.

Utoliko je Noel prvi dosljedni hrvatski gastrotainment restoran: jedan od pokretača tog žanra sredinom 90-tih bio je londonski Quaglino. Krajnja ekstenzija gastrotainment žanra je pretvaranje restorana u klub poslije ponoći, u čemu je kod nas osobito uspješan zagrebački Time.

dsc04449

dsc04456 dsc04454 dsc04463dsc04465

Gastrotainment, koji korijene vuče u starinskim restoranima s big bandovima i plesačicama, najčešće nije poznat po vrhunskoj gastronomiji. U Noelu smo dosad jeli desetak puta, i poslije kasnog danasnjeg ručka sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako Noel postaje gastronomski uzbudljiv. Trosatni smo ručak počeli ekspresivnim, ultrajodiranim fileom trilje čija se mineralnost drastično suprotstavila zemljastosti crnih trubačca položenih u svilenkasti mousse od cvjetače. Zatim su nam donijeli uvjerljivo najbolji tanjur u kratkoj osmotjednoj Noelovoj povijesti – linguine u umaku od fazana, vongola, maslaca i šafrana. To je jelo bilo savršeno elegantno i slasno, te je približilo Noel uvjetnoj petici. Nažalost, ribeye iz zelenog jaja srušio je ocjenu na plus četiri zbog banalne tehničke greške. Meso je bilo savršeno peceno i sočno, premda je šteta sto nisu imali charolais nego samo simentalku, no bilo je posluženo na hladnim umjesto na vrućim tanjurima, što je zaista veliki propus koji se vrhunskim restoranima ne smije dešavati.

Noelova vinska lista, kad je riječ o uvoznim vinima, uvjerljivo je najbolja u Hrvatskoj. Kokteli su upravo senzacionalni i bitan su dio Noelova identiteta. Atmosfera u restoranu istodobno je topla i hiperenergična, dok posluga mora jos puno učiti. U svakom slucaju, Noel se poslije dva mjeseca definitivno uvrstio među najbolje hrvatske restorane.

NOEL
Dukljaninova 1, Zagreb

HRANA + 4/5  AMBIJENT -5/5  POSLUGA -4/5

sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.