Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Teschov St.Remigiusberg jedan je opaki rizling za ljude koji strastveno vole vino

tesch-g

Martin Tesch njemački je mikrobiolog, vinogradar kojeg je ugledni konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung 2012. proglasio vinarom godine. Nahe je njemačka apelacija nazvana po istoimenoj rijeci, gdje je rizling dominatna sorta, premda se na 4000 hektara vinograda u Naheu sve više sadi i crno grožđe, dok su šezdesetih godina ondje prevladavali silvanac i rizvanac. Zanimljivo je da je Nahe zadnji od svih njemačkih klasičnih vinorodnih područja dobio status posebne apelacije. To se dogodilo tek 1971. godine, što objašnjava relativno niske cijene vrhunskih suhih i polusuhih vina iz Nahea. St.Remigiusberg jedan je od najmanjih vinograda koje obitelj Tesch obrađuje: Teschovi su se počeli baviti vinom još 1723. godine, ali je tek Martin Tesch obiteljsko ime doveo na veliku vinsku scenu. Martin Tesch je autentični punker, koji je vino Weissen Rauschen napravio s njemačkim bendom Toten Hosen a desetu obljetnicu svog slavnog vina Unplugged proslavio audio knjigom Riesling People Vol.2. Čak je i Jancis Robinson, najvažnija britanska vinska kritičarka, Teschova poštovateljica.

St.Remigiusberg iz 2014. godine jedan je opaki, kontraverzni, provokativni i nadasve vibrantni rizling. To je vino drastično kiselo, a istodobno i voćno slatko. Ono ima vitko, ali wachauski moćno tijelo sa samo 12 posto alkohola. Aromatski je beskrajno komplicirano: prvo osjetite jasne arome limete i grejpa koje se slažu sa slatko kiselim okusima. Zatim dolazi bijelo poljsko cvijeće, pa opet citrusi poput mandarine i na samom kraju tragovi pečenih jabuka i začina poput anisa i cimeta.

tesch-ocjena

No, struktura vina važnija je od njegovih agresivnih i moćnih aroma i okusa. Struktura Teschova elitnog rizlinga nalikuje na rastopljeno željezo: prepuna je minerala, čvrsta i užasno snažna. Zaista je neobično da se tako dobro i originalno njemačko vino može kupiti za 120 kuna. Jeftinija Teschova vina, poput Unpluggeda, također su neobično dobra za desetak eura koliko koštaju i kod nas i u Njemačkoj.

Martin Tesch osobno će u srijedu 16.studenog predstaviti svoje rizlinge u zagrebačkim Dobrim vinima. Konzervativnim hrvatskim vinarima koji misle da pluteni čep održava kvalitetu njihovih vina, valjalo bi napomenuti kako se ovaj izvrstan, zaista klasičan njemački rizling, prodaje u bocama s navojnim čepom.

Gastropreporuka Zbog fenomenalnog odnosa kiselosti i slatkoće, i zbog vitke ali moćne strukture, St. Remigiusberg preporučujemo uz autentičnu indijsku ili sečuansku hranu; dakle, uz nemilosrdne currye i uz čilije koji će vas rasplakati. Šteta je, međutim, što se zagrebački kineski i indijski restorani ne žele razumjeti u vina. Bojite li se ljutog, kušajte ovaj rizling uz bilo koje jelo bazirano na sušenoj svinjetini i kiselom zelju:od bunceka i sarme, do casserolea s kobasicama, pancetom i gusjim mesom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.