Marin Vanjak iz O’Hare dao nam je recept za opaki Panuzzo sa čvarcima koji se može ispeći kod kuće

Prošli tjedan slušali smo prijatelja kako oduševljeno prepričava detalje o pizzi sa čvarcima koju je pojeo u O’Hari.  Napoletana sa čvarcima nov je ulaz na njihovoj listi  i zvuči tako dobro da smo odmah zamolili vlasnika Marina Vanjaka  da nam da recept s kojim bismo sličnu divotu mogli napraviti kod kuće. Vanjak je predložio Panuzzo, napolitanski Panouzzo. 

napoletana-cvarci
O’Harina Napoletana sa čvarcima

“Panouzzo je tradicionalni proizvod iz Amalfija, prvi puta složen u jednoj pizzeriji u mjestu Gregano”, objasnio je Vanjak, “vještiji kućni kuhari od istog tijesta mogu napraviti i pizzu. Ključna stvar je da prostorija u kojoj se radi tijesto mora biti na temperaturi od 20-25 stupnjeva, zatvorena, bez propuha i strujanja zraka”

 

 PANUZZO SA ČVARCIMA

panuzzo-cvarci

Tijesto

  • U posudu ulijte pola litre hladne vode iz slavine.
  • Dodajte 1 kg prosijanog glatkog brašna tip 550.
  • U drugoj posudi razmutite 2 grama svježeg kvasa (kocka) u 1dcl hladne vode.
  • Umijesite zamijes dodajući razmućeni kvas.
  • Smjesu zamijesite u grubo, pokrijte vlažnom krpom i pustite da odstoji 20 minuta.
  • Nakon toga dodajte 30 grama morske soli i izradite tijesto malo finije na radnoj površini (drvenoj idealno).

pizzaiolo-panuzzo

  • Pokrijte mokrom krpom i pustite još 20 minuta.
  • Za bolju rastezljivost na kraju dodajte veliku žlicu maslinovog ulja i opet izradite tijesto.
  • Takvu smjesu ostavite na sobnoj temperaturi u masi 4 sata.
  • Pripremite košarice u kojima je pobrašnjena lanena krpa.
  • Formirajte kuglice veličine 200 dkg i pustite da 8-12 sati odstoji u košaricama.Tijesto je spremno za pečenje…

 

Priprema

Zagrijte pećnicu na najjačoj mogućoj temperaturi i pecite dok se ne pojave zlatno crnkaste flekice. Pazite da ne prepečete tijesto. Izvadite  iz pećnice i prerežite popola. Namažite namazom od crne slavonske svinje. Pospite čvarcima i napunite bivoljom mozzarellom, ljubičastim lukom i mikro zelenjem. Dok je tijesto još ljepljivo spojite rubove i vratite u ugrijanu pećnicu. Dobro zapecite dok Panuzzo ne dobije crnkaste fleke. Na kraju pospite parmezanom i servitajte na drvenoj dasci sa malo mikro zelenja… Dobar tek!

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail