Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je Gari Capelli na skandalu s dizanjem PDV-a za restorane duboko kompromitirao posao ministra turizma

gari-capelli

Novi ministar turizma Gari Capelli jučer je gostovao u HTV-ovu Dnevniku. Gospodin Capelli, inače dugogodišnji gradonačelnik Lošinja, mjesta koje živi isključivo od turizma, prvo je kazao da mu je jako žao što je njegova Vlada odlučila podignuti PDV za ugostitelje s 13 na 25 posto. Zatim je ministar Capelli rekao da se ta odluka mora promatrati u kontekstu drugih petnaestak zakona koji čine poreznu reformu.

Prevedemo li Capellijevu izjavu s političkog na stvarni jezik, ministar turizma zapravo je rekao da mu ne pada na pamet boriti se protiv odluke ministra financija o udvostručenju PDV-za ugostiteljstvo. Time je Gari Capelli već u prvim danima svog mandata postao najgori ministar turizma u Hrvatskoj u ovom desetljeću (a možda i dulje). Veljko Ostojić, prvi ministar turizma Milanovićeve Vlade, bio je smanjio PDV za za ugostiteljstvo. Darko Lorencin, drugi ministar turizma Milanovićeve Vlade, uspio se izboriti za relativno pristojnih 13 posto PDV-a za restoransku industriju u vrijeme kad je Hrvatska bila u znatno težoj financijskoj situaciji.

Odustajanje od obrane industrije

Anton Kliman, ministar turizma u Vladi Tihomira Oreškovića, u svakom je svom javnom istupu branio specifične interese ugostiteljskog i turističkog sektora, jer je vrlo dobro razumio koliko taj sektor  pridonosi ukupnom hrvatskom BDP-u i državnoj platnoj bilansi. Gari Capelli sinoć je, pak, na državnoj televiziji odustao od obrane restoranske i turističke industrije, čime je duboko kompromitirao dužnost ministra turizma.

Sasvim smo sigurni da se Martina Bienenfeld, da je postala ministrica turizma, ne bi ponijela tako neodgovorno prema svom poslu. Ako Capelli nije imao dovoljno snage da javno osudi prijedlog ministra Marića o podiznaju PDV-a u restoranskoj industriji, možda bi bilo bolje da se nije ni pojavljivao u javnosti. Realno govoreći, bilo bi, pak, najbolje da ministar koji nije kadar čak ni verbalno štititi interese svog sektora i tisuća zaposlenih koji su vezani uz financijske rezultate ugostiteljstva i turizma, odmah podnese ostavku.

Poslije Capellijeva blijedog intervjua na HTV-ovu Dnevniku, sasvim je jasno da Hrvatska već dugo nije imala tako slabog ministra turizma. Nadamo se, ako ništa drugo, da je Capelliju barem osobno neugodno. Ili, još bolje, da kad već ne smije prosvjedovati protiv njih, barem razumije pogubne posljedice prijedloga porezne reforme na hrvatski turizam koju je donijela njegova Vlada.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.