Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A kako će se sada, poslije mariborskog incidenta s Tomazovim teranom, u Hrvatskoj prodavati slovenska vina?

tomaz-g

Dakle, mi jako volimo slovenska vina. Marjan Simčič, Jakončič, Movia i neki drugi, u Hrvatskoj manje poznati slovenski vinari, u svojim su žanrovima vrlo, vrlo blizu europskom vrhu. Prije dvadesetak godina pola je Hrvatske pilo vina iz Goriških brda, a među neizostavnim restoranskim etiketama nalazila su se i bijela i ružičasta vina Štajerca Jože Kupljena. Onda je, prije desetak godina, prodaja slovenskih vina u Hrvatskoj počela žestoko padati, što je kulminiralo pretkraj prošlog desetljeća kad više nitko nije kupovao slovenska vina. Dva su razloga za taj pad.

Prvo, hrvatska bijela vina, osobito malvazije, zauzele su i restorane, i hotele i maloprodaju. Drugo, Slovenija je u ono vrijeme bila blokirala hrvatski ulazak u Europsku Uniju, pa Hrvati nisu htjeli kupovati skoro ništa slovensko. Ovih je dana objavljeno kako su slovenski vinski inspektori sa sajma Vindel u Mariboru povukli teran istarskog vinara Klaudija Tomaza, jer je na etiketi pisalo ime teran, što ga je Slovenija uspjela zaštititi. Tomaz još ne zna koliku će kaznu morati platiti.

Tomaza je, navodno, inspektorici prijavio kolega slovenski vinar. E sada, ako su Slovenci počeli zabranjivati hrvatska vina s oznakom teran, bojimo se da će bilo kome biti vrlo teško prodati makar i jednu bocu slovenskog vina u Hrvatskoj. Što je golema šteta. Slovenski vinari naprosto bi morali podržati Tomaza i napasti poteze svojih vlasti, kako bi ublažili očekivani negativni efekt  bedaste akcije slovenskih vinskih inspektora protiv Klaudija Tomaza.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.