Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvo viško Gose najkompleksnije je i najzanimljivije pivo u Hrvatskoj

prvo-visko-gose

Gose je njemački stil pivakoje se djelomično proizvodi od pšenice, i koje je karakteristično po slanosti i kiselini. Premda je i belgijski gueuze izrazito kiseo, radi se o dva sasvim različita žanra: gueuze se temelji na lambicu, tipu piva koji nastaje spontanom fermentacijom. Gueuze spada među rijetka piva koja mogu trajati dulje od 10 godina.

Prvo viško, koje se sve više pretvara u vodeću hrvatsku malu pivovaru (što i nije neobično s obzirom da pivo kuha svjetski renomirani Norvežanin Kjetil Jikiun), nedavno je promoviralo dva nova piva, Gose i Session IPA. Gose je sigurno najkompleksnije i najzanimljivije hrvatsko pivo koje smo dosad probali. To je pivo zaista izrazito kiselo i slano, s naglašenom aromom korijandera, ali i s elementima gorčine. Premda je alkohol nizak, Viško Gose ima dovoljno kompaktno tijelo i strukturu da se svi ti naglašeni, divlji i međusobno konfrontirani okusi drže u zadovoljavajućoj ravnoteži.

Nismo sigurni koliko će hrvatskih potrošača voljeti ovo ekscentrično pivo, ali mi smo iskreno uživali kad samo ga prije nekoliko dana prvi put kušali. Svojom nas je slojevitošću i hrabrošču podsjetilo na vrlo ambicioznu kuhinju u kojoj snažni i suprotstavljeni okusi kreiraju novu, slojevitu i izbalansiranu vrijednost. Viško gose pivo je koje traži dobru hranu, mineralnu i masnu poput sushija, rižota sa škampima, vrhunskog lososa ili jegulje. Uskoro ćemo ga kušati s kamenicama. Viško Gose zapravo je perfektno restoransko pivo.

Session IPA je pak niskoalkoholni ale s puno gorčine i opet vrlo čvrstim, konkretnim tijelom: izvanredno je kako je Viško uspjelo upakirati toliko okusa aroma i strukture u pivo s manje od pet posto alkohola, koje uopće nema rubove i u kojem su svi ti elementi u prilično perfektnom skladu. Viško Session, kojeg se može konzumirati u velikim količinama i bez ikakve hrane, donekle nas je podsjetilo na engleske bittere, od kojih se St.Peter s, srećom, već dugo može kupiti i u Hrvatskoj. Oba nova viška piva supstancijalan su dodatak hrvatskoj craftomaniji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.