Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale – CENTAR

Takenoko-glavna

U dugom dijelu Kvartovskog vodiča Kulta Plave Kamenice, obuhvatili smo najstroži centar grada: Staru vlašku, Trg Bana Jelačića, Cvjetni trg, Kaptol, Tkalčićevu i Gornji grad, Ilicu do Frankopanske kao južne i sjeverne dijelove gradskog središta, koje se danas proteže južno do Esplanade, a sjeverno do Kaptol Centra. U ovim se dijelovima grada nalazi uvjerljivo najviše lokala od kojih su mnogi nažalost vrlo loši ili sasvim prosječni, pa smo ih morali zaobići. Prvi dio Kvartovskog vodiča od Maksimira do Draškovićeve pogledajte OVDJE

1. STARA VLAŠKA I POD ZIDOM

Vinum Vinotrade, Vlaška 40

Vinum je jedna od dvije vinoteke, uz Bornstein, koje su stvorile kulturu informiranog  kupovanja vina u Zagrebu i Hrvatskoj. Prvi je Vinum godinam radio u hotelu Intercontinental (današnji Westin), da bi se prije više od desetljeća preselio u Vlašku. Tvrtka Vinotrade je među ostalim zastupnik aristokratskih šampanjskih kuća Bollinger i Roederer.

Corner Bar, Cesarčeva 4 (Ban Centar)

corner

Corner, otvoren u atraktivnom kompleksu Ban centra, jedan je od boljih barova u Zagrebu. Corner vrlo solidno stoji s vinom i pivom, cijene su korektne, kako za pića, tako i za suho meso i sireve, dok je atmosfera energična. Preferiramo visoke stolove kraj ulaza u kafić, s kojih se pruža dobar pogled na veliku terasu.

Cheese Bar, Cesarčeva 2

cheese

Cheese Bar ustvari je solidan vinski bar s velikim brojem hrvatskih vina na čaše, koja se uglavnom poslužuju u vrlo dobrom stanju. Cheese Bar korisna je domaća vinska početnica za strane turiste, no čini nam se da ondje ipak prevladavaju zagrebački gosti. Osobito subotom oko podneva, kad je u Cheese Baru nemoguće pronaći mjesto.

Asia T-House, Vlaška 9

asia gold

Asia T-House najbolji je kinesko-azijski restoran u gradu. Asia T-House gastronomski je dragulj u kruni sve brojnije grupe Asia, kojom upravlja beskrajno poduzetna gospođa Chen. Osobito preporučujemo jegulje sa sakeom (kada ih se može nabaviti), te curry s jakovskim kapicama, velikim kozicama, daganjama, lososom i brancinom.

Pod Zidom, Pod Zidom 5

pod-zidom

Pod Zidom je krenuo kao nepretenciozni wine bar, pa se transfomirao u srednje ambiciozni ali vrlo dobri bistro, da bi u posljednje vrijeme počeo nuditi večere s nizom slijedova. Kulinarski je rukopis ovog bistroa pod očitim utjecajem Fergusa Hendersona (ili Dina Galvagna), pa se na sendviče stavlja moždina, a u rižoto krvavice. Pod Zidom je, neprijeporno, jedino mjesto na Dolcu i u neposrednoj blizini gdje vrijedi jesti.

2. KAPTOL, OPATOVINA I NOVA VES

Royal India, Kaptol 27

royal india lutke

Royal India odličan je restoran s prilično autentičnom uporabom začina, zaista sjajnim curryima, kakvim takvim izborom indijskih piva i korektnim cijenama (obilni ručak za dvoje teško može koštati više od 50 eura). Royal India izrazito je loša jedino u pripremi jela od riba i rakova, koje treba izbjegavati zbog prilično slabih sastojaka.

Bornstein, Kaptol 19

bornstein

Podrum vinoteke i vinskog bara Bornstein jedan je od najljepših ugostiteljskih prostora u Zagrebu. Ime Bornstein dolazi od prvih vlasnika, bračnog para Borošić, koji su odigrali povijesno važnu ulogu u promoviranju vina u Hrvatskoj. Sadašnji vlasnici, bračni par Srpek, od Bornsteina su napravili atraktivan bar s vrlo mnogo dobrih vina na čaše.

Craft Room, Opatovina 35

craft-room

Opatovina je definitivno postala ulica piva, a Craft Room je jedan od dva lokala koji su najzaslužniji za tu reputaciju. Craft Room drži skoro sve što se proizvodi u Hrvatskoj, imaju i srpsko pivo Kabinet i niz  svjetskih pivskih klasika. Kuhinja, nažalost, radi tek od pet popodne.

Tolkien, Opatovina 49

tolkiens

Tolkien je ponosni praotac svih zagrebačkih pivskih barova. Još dok se u Zagrebu nije moglo popiti ništa osim Ožujskog i Heinekena, Tolkien je prodavao Chimay i Orval. Ovaj iskreno punkerski lokal i danas redovito osvježava svoju pivsku ponudu: tijekom svakog posjeta ponude nam nešto što još nismo kušali.  Ovoga proljeća osobito su nam se svidjele O Hare iz posebne serije, s  različitim vrstama hmelja.

Baltazar, Nova Ves 4

baltazar1

Prije desetak godina Baltazar je bio najpopularniji zagrebački restoran: kuhao je Tomislav Špiček, koji je tada bio u sjajnoj formi. Baltzarov se uspjeh  nastavio i poslije Špičekova odlaska, sve do vrhunca ekonomske krize u Hrvatskojj. Danas je Baltazar pristojan restoran s vrlo dobrom hranom, osobito  kad je riječ o većim komadima nesa,  i s  jednim od najljepših zagrebačkih  vrtova.

Louie, Nova Ves  19

louie-7

Louie je sjajno uređen bistro sa sve boljim kuhanjem i solidnim izborom vina na čaše. Louiejev je meni pun klasičnih bistroloških favorita, od carpaccia, preko tjestenina i rižota, do nekoliko steakova i  ribljih filea, a sve što smo probali prilikom zadnjeg posjeta bilo je dobro skuhano i solidno prezentirano. To bi mjesto moglo imati svjetlu budućnost.

Beer Bar, Kaptol Centar

beer-bar

U nizu kafića u Kaptol Centu, Beer Bar pokazuje više osobnosti od ostalih, kako zbog velikog izbora piva, koji, doduše, u zadnjih nekoliko mjeseci jako varira, tako i zbog dobre lokacije, na gornjoj, velikoj  terasi ovog sve pustijeg shopping malla. Ako se u Kaptol Centru uskoro ponovo ne otovori kino, opstanak preostalih kafića i dućana, osim jedinstvenog Bonkulovića, čini nam se prilično neizvjesnim.

3. TKALČIĆEVA, SKALINSKA I MEDVEDGRASKA

Alcatraz (All Saints, Confusion Buddha Bar), Tkalčićeva 15

Ovaj ugostiteljski triplex nemoguće je zaobići jer svojom veličinom dominira glavnom zagrebačkom turističkom ulicom.  Zasad, nažalost, ta velika investicija ne opravdava najave. Još prošlog tjedna restoran na prvom katu nije imao otisnut meni, kao što nije pripremao ni tematsku, španolsku hranu o kojoj se govorilo u medijima, nego tek pileće filee, mesne štruce, pljeskavice i bifteke. Među navodnih nekoliko stotina piva nije bilo čak ni Chimaya, ni Negra Modela (koji se nalaze na karti), a zbunjeni nas je konobar zamolio da se na šanku sami informiramo što se od piva zapravo prodaje. Očito je da se novi Alcatraz otvorio potpuno nespreman, kako bi uhvatio još ponešto turista.

Otto i Frank , Tkalčićeva 20

Otto i Frank je jedan od bezbrojnih zagrebačkih bistroa s nevažnom i ne baš dobro pripremljenom hranom. Međutim, Otto i Frank ima vrlo dobru vinsku kartu s ponešto vrlo poznatih, i ponešto nepoznatih i neobičnih vina (uključujući neke slovenske biodinamičare), koja se prodaju po valjda najnižim cijenama u toj ulici.

Umami, Skalinska 3

umami-1

Umami je vrlo korektan istočnjački fast food, gdje se bolje odlučiti za manje ambicizona jela poput  gyoza, nego za zaista kuhana jela poput currya, kojeg nisu uspjeli svladati. No, Umami je korisno, zabavno i jeftino mjesto, te apsolutno jedini lokal u Skalinskoj gdje ima smisla potrošiti nešto novca.

Curry Bowl, Tkalčićeva 44

sri lankan curry bowl-hrana1

U ovom malom srilankanskom street foodu  znaju kuhati curry. Pošto smo na Kultu objavili pozitivnu recenziju Curry Bowla, suočili smo s nekoliko začuđenih reakcija gostiju kojima je meso  bilo žilavo, porcije male, cijene neopravdane i tome slično. Međutim, kad prođete kraj Curry Bowla osjetite onaj veličasntveni, čarobni miris currya, koji  nepogrešivo asocira na ulice velikih  gradova u jugoistočnoj Aziji.

Rocket Burger, Tkalčićeva 50

rocket

Rocket Burger spada među prve ozbiljnije zagrebačke burgeraje. U posljednje  vrijeme recenzije na drušvenim mrežama jako variraju: od superlativa do puno prigovora. No, recenzenti Kulta Plave Kamenice uvjerili su se da je Rocket Burger i dalje u dobroj formi.

Agava, Tkalčićeva 39

Agava,Tkalčićeva Zagreb

Agava,Tkalčićeva Zagreb

Agava je uvjerljivo najbolji restoran u Tkalčićevoj. Agava je, zapravo, jedini pravi restoran u Tkalčićevoj. Chef Belizar Miloš, iz Espalanadina rasadnika vrhunskih kuhara, ove je godine podigao Agavu na dosad najvišu razinu u njenoj dvanaestgodišnjoj povijesti. Preporučujemo crnu slavonsku svinju, baskijsku govedinu i izvrsno kuhane sezonske rižote. Izbor vina kombinira klasične hrvatske favorite s nepoznatim, manjim proizvođačima, čije se buteljke redom vrlo dobro slažu s Miloševim kuhanjem.

Booze and Blues, Tkalčićeva 84

booze

Booze and Blues posvećen je rokerskim memorabilijama. Atmosfera je starinska, dobra i pomalo teška, izbor whiskeya solidan, a žive svirke daju Tkalčićevoj jednu drukčiju, posve netipičnu crtu. Booze and Blues je jesensko i zimsko mjesto u ljetnoj turističkoj ulici.

Mano, Medvedgradska 2

mano glavna

Mano je već više od desetljeća jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana. Mano, naslonjen na Gliptoteku, izvanredno je uređen, terasa je među ljepšima u gradu, a ulazni sastojci, poglavito ribe i steakovi, najčešće su jako kvalitetni. Mano u Medvedgradskoj već neko vrijeme nema osobitih gastronomskih ambicija, ali pošteno zadovoljava potrebe i navike svojih dugogodšnjih gostiju.

4. GORNJI GRAD

Pod gričkim topom, Zakmardijeve stube 5

gricki-top-glavna

Pod gričkim topom starinski je obiteljski restoran s fantastičnim pogledom na Zagreb. Preporučujemo što jednostavniju hranu: pečenu ribu i pečenu govedinu.

Bistro Fajn, Vranycanyeva 6

Fajn se nalazi u malom prostoru na Vranyczaniejvoj poljani, gdje je Dino Galvagno svojedobno vodio ultrapopualrni Prasac. U posljednje smo vrijeme čuli  niz pohvala na Fajnov račun, dok smo se sami jednom uvjerili u suprotno. U svakom slučaju, Fajnov mali meni relativno se redovito mijenja (što je dobar znak), te barem ponešto doprinosi razbijanju gornjogradske restoranske pustoši. Fajn radi samo navečer.

Trilogija, Kamenita 5

img_6049

Trilogija je simpatičan restoran smješten u prastaroj kući kraj Kamenitih vrata. Trilogijiina vinska karta spada među bolje u Zagrebu, te uključuje većinu važnijih hrvatskih vina, kao i ponešto stranih buteljki. Kuhanje varira od vrhunskog, kao u slučaju sashimija od trilje, do sasvim nepažljivog. Osnovu menija već godinama čini nekoliko istih jela, poput, recimo, pečenog mladog sira s tartufatom.

5. TRG BANA JELAČIĆA, CVJETNI TRG I OKOLNE ULICE

Johann Franck, Trg bana Jelačića 9

johan franck1

Johann Franck veliki je ugostiteljski kompleks koji  živi prije svega od clubbinga. Ovog se proljeća restoran na lijepo uređenom najvišem katu bivše Gradske kavane drastično popravio, nakon što ga je bila preuzela ekipa koja je napustila Mano u Medvedgradskoj, i koja je u Johann Franck prenijela dio Manova jelovnika. Restoranska terasa, postavljena između slastičarnice i glavne terase, nije nam se ljetos činila osobito posjećenom.

Mundoaka, Petrinjska 2

mundoaka prostor

Mundoaka je i dalje jedan od popularnijih restorana u strogom centru Zagreba. Otkako je Tvrtko Šakota otišao Mundoaka više nije gastronomski uzbudljiva, ali sa svojom varijantom robusnog, predimenzoniranog street fooda i dalje komercijalno dobro funkcionira. Radi se, nadalje, o jednom od rijetkih  zagrebačkih restorana koji su se pretvorili u franšizu, s podružnicama u raznim dijelovima zemlje.

Time, Petrinjska 7

time

Time je izvrsno uređena kombinacija bara, noćnog kluba i fusion restorana, koja odlično posluje. Chef konzultant Marin Rendić ovog je proljeća Timeu dodao onaj mali segment kuharske čarolije i preciznosti, koji je hranu u tom lokalu digao iznad zagrebačkih standarda. Sushi i gyoze znaju biti izvanredni. Izbor vina nažalost je sasvim prosječan.

Vinodol, Teslina 10

vinodol terasa

Vinodol je vjerojatno najpopularniji zagrebački restoran. I ove se subote u Vinodolu, koji je jako velik, oko dva popodne nije mogla pronaći slobodna stolica. Vinodol je ozbiljno ustrojena prehrambena organizacija, s vrlo mnogo zaposlenih i s izvrsno pogođenim cijenama (od 40 do 90 kuna, uz nekoliko skupljih iznimaka) s menijima koji se dnevno mijenjaju, i s dva vrhunska chefa konzultanta, Marijom Čepekom i Zdravkom Tomšićem. Vinodol je, među ostalim, raritetan primjer dobrog nacionalnog restorana.

Carpaccio, Teslina 14

carpaccio

Carpaccio je podjednako popularan i pun kao Vinodol, samo što je znatno manji. Carpaccio je talijanski restoran opće prakse kojeg upravo perfektno vodi Vlado Lisak, sigurno najkompetentniji zagrebački restorater. U Carpacciu je baš svaki detalj važan: od izgleda tanjura, do položaja rasvjetnih tijela, što sve stvara pravu, autentičnu, vibrantnu restoransku atmosferu kojoj je nemoguće odoljeti. Kuhanje je iz godine u godinu sve bolje, a osobito valja istaknuti Lisakovo inzistiranje na vrhunskim sezonskim sastojcima: kad dođe vrijeme za vrganje ili tartufe, Carapccio je sigurna opcija.

Moonshine, Petrićeva 2

U nizu beskrajno dosadnih kafića u Bogovićevoj i na Cvjetnom trgu, Moonshine je jedini koji se izdvaja specifičnom ponudom. Moonshine je, naime whiskey bar sa stotinjak dobro odabranih whiskeya i s pomalo kaotičnim cijenama. Neki nam se whiskey čine prejeftinima, poput Makers Marka za 25 kuna, a neki daleko preskupima, poput raznih maltova. Moonshine je jedini lokal u strogom centru za ljude koji vole fina jaka pića.

Burgeraj, Preradovićeva 13

burgeraj

U Burgeraju peku vjerojatno najbolje burgere u Zagrebu. Meso koje dolazi s Dolca svakog se jutra ručno melje i oblikuje u tanke sočne pljeskavice bez ikakvih začina osim soli. Burgeraj je u Zagreb donio drugi pogled na hamburger: radi se, zapravo, o jedinim “craft” burgerima u gradu kojima nije cilj da vas nahrane s mlijun kalorija (od kojih dvije trećine dolazi od ugljikohidrata), nego da vam daju što snažniji i autentičniji okus. Izbor američkih i domaćih piva je izvrstan.

Bastion No.19, Masarykova 19

bastion

Bastion toči na čaše neka potpuno nevjerojatna i u nas nepoznata mađarska, francuska, njemačka i austrijska vina, i sve to skoro ništa ne košta. Zadnji smo put nekoliko čaša izvrsnog rizlinga dr. Burklin-Wolfa platili oko 150 kuna. Uz stručnije osoblje i jasniju orijetnaciju prema vinima, Bastion bi mogao postati iznimno važno mjesto u ozbiljnijem registru zagrebačke barske ponude.

Takenoko, Masarykova 22

Takenoko glavna

Novi Takeonoko svakako je najraskošnije  uređen restoran u centru Zagreba. Osim sjajnog ambijenta, Takenoko se može pohvaliti osvježenim menijem na kojem se posebno ističu nigiri s ježincem i neizbježno vrlo skupi wagyu steakovi. Takeonoko je, čini se, uspio preživjeti selidbu s dugogodišnje lokacije u Kaptol Centru te je oplemenio središte Zagreba zaista reprezentativnim novim prostorom.

Ginger, Masarykova 21

ginger-sushi

Ginger je jedini zagrebački sushi bar u kojem ima smisla kupovati unaprijed pripremljeni sushi u plastičnim kutijama. Ginger je postavio Mario Starman, jedan od vodećih hrvatskih kuhara koji se u međuvremenu vratio u Takeonoko. Starmanova se ruka u Gingeru i dalje osjeća.

B 041, Masarykova 25

na-cesti

Proslavljeni nogometaš Zvonimir Boban otvorio je cafe slastičarnu B 041 prije tri godine; na Bobanovu su incijativu skoro cijeli prostor, posvećen Zagrebu s početka 80-tih, dizajnirali učenici Škole za primjenjenu umjetnost. B041 prije svega je odličan kafić, s dobrim izborom jakih pića i sa sjajnom uličnom atmosferom.

Hemingway Bistrot and Bar, Trg maršala Tita 1

bistrot-glavna

Radi se o još jednom izvrsno uređenom lokalu posvećenom Parizu i Ernestu Hemingwayu, s terasom koja gleda na Hrvatsko narodno kazalište, i koja je u subotu navečer bila pristojno ispunjena. Jelovnik se oslanja na jednostavne bistrološke recepte (salate, tjestenine, pokoji riblji i mesni file), cijene su niske, a spektakularni Bloody Mary s pancetom spada među najbolje koktele u gradu.

6. JUŽNO OD CENTRA

Lari i Penati, Petrinjska 42

lari-penati-glavna

Lari i Penati najbolji su zagrebački street food bar, u što se uvjeravamo iz posjeta u posjet. Zadnji smo put uživali u izvrsnom Reuben sendviču, te u laganoj i mirisnoj verziji ragua od hobotnice sa slanutkom. Nova, velika terasa trebala bi amortizirati dosadašnje velike gužve, a u susjednom bi se lokalu, što su ga preuzeli Lari i Penati, mogao otvoriti wine bar.

Le Bistro, Espalanade Mihanovićeva 1

le-bistro5

Ulični restoran najboljeg zagrebačkog hotela ušao je u dobru formu poslije višegodišnje gastronomske stagnacije. Kuhanje u Bistrou opet je precizno, bilo da se odlučite za klasična jela, koja nikada ne silaze  s jelovnika, poput tartarskog i bečkog ili, pakm za sezonska jela iz menija koji se mijenjaju u ritmu godišnjih doba.

Zinfandel’s, Esplanade, Mihanovićeva 1

zinfandels-sala

Chef Ana Grgić uspjela je u Zinfandelu ponovo uspostaviti autentični fine dining iz luksuznih hotela. Romb u umaku od crnog češnjaka što smo ga jeli početkom ljeta, spada među najfiniju hranu koju smo ove godine kušali u Zagrebu. Šteta je što zaista kompetentna, maštovita i plemenita kuhinja gospođe Grgić nije upotpunjena bar donekle adekvatnom vinskom listom. Čini se kao da se o vinima u Zinfandelu nitko ne brine

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.