Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kozlovićeva striptease malvazija iz 2015. ima vjerojatno najbolju etiketu u suvremenoj povijesti hrvatske vinske industrije

jre-malvazija-kozlovic

Ovdje je riječ o striptease butelji. Boca Kozlovićeve malvazije proizvedena za udruženje Jeune Restaurateurs d’Europe omotana je u crni reljefni papir, koji se otvara izvlačenjem uspravne linije sa stražnje strane, baš poput zatvarača na klasičnoj crnoj haljini. Onda se crni papir naprosto odmota s buteljke, ispod koje ostaje bijela reljefna etiketa. Crna, vanjska ovojnica nije samo dosjetka: na njenoj su poleđini ispisani svi bitni podaci o JRE malvaziji. Ona dolazi iz famoznog Kozlovićeva vinograda Santa Lucia, dva se dana macerirala da bi fermentirala prvo u velikoj drvenoj bačvi, a zatim u inoksu. Napunjeno je nešto više od dvije tisuće boca, a svaka je etiketa ručno numerirana i svaku je potpisao osobno Gianfranco Kozlović. Etiketu je dizajnirao studio Agape Satori iz Zagreba, potpisuju je Pierro Ricci i Klaudia Barbić.

Osim u reljefnosti, bijela je etiketa skoro tipična Kozlovićeva – s njegovom poznatom ikonom i s diskretnim potpisom single vineyard umjesto Santa Lucia, budući da je Santa Lucia zapravo drugi proizvod. Etiketa je briljantna zato što zadovoljava tri bitna uvjeta za oblikovanja vinskih boca koju dizajneri ponekad zanemaruju.

https://www.instagram.com/p/BKfhPJTDmwh/?taken-by=kultplavekamenice

Prvo, ona ja atraktivna i inovativna: pojam striptease malvazija već je ušao u restoraterski i vinarski slang. Drugo, zadržala je prepoznatljive grafičke značajke starih Kozlovićevih buteljki, što je iznimno važno s obzirom na snagu brenda Kozlović. I treće, ona je iscrpno informativna, što je esencijalno: kupci vina žele znati sve o vinu na koje su spremni porošiti nešto novca, pa je krajnje nerazumno uskratiti im bazične informacije o sadržaju butelje kao što to, recimo radi Stina Vino koje jest osvojilo niz svjetskih nagrada za vrhunski dizajn, ali čije su etikete prilično neprijateljske, jer iz njih ne možete baš ništa doznati o vinu koje upravo naručujete i plaćate. Čak i Krug, najaristokratskija šampanjska kuća uopće, na svoje etikete stavlja detaljne tehničke informacije poput datuma degoržacije. Sa Stininih se lijepih etiketa ne može doznati gotovo ništa, pa smo prilično uvjereni da Kozlovićevu JRE malvaziju možemo proglasitti vinom s dosad najuspješnijom etiketom u suvremenoj povijesti hrvatske vinske industrije.

Samo je vino aromatično, široko, prilično moćno, s prepoznatljivim nijansama kvasaca, ali i s dosta solidnom kiselinom koja ga čini svježim i lakopitkim. JRE je organizacija koja okuplja više od 300 restorana među kojima i neke najbolje hrvatske poput Pelegrinija, Plavog podruma, San Rocca, Dubravkina puta i Paradigme. JRE može se pohvaliti s više od 120 Michelinovih zvjezdica.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.