Sofrito

Ovaj  pripravak od rajčice, češnjaka, maslinova ulja i luka, temelj je španjolske kuhinje. Ime je dobio po prženju jer su mu baza prženi luk i češnjak. Neizbježan u mnogim njihovim tradicionalnim jelima, sofrito se širio god su se naseljavali Španjolci, mutirajući u mirisne portorikanske, kolumbijske, dominikanske varijante pod različitim nazivima. Neke recepte za latinoamerički sofrito naći ćete pod sazón ili hogao. Sofrito se koristi kao začin, umak, baza za jela s grahom i rižom, za variva, zapravo se može dodati u sve od jaja na oko do steakova i povrća. Može se jesti i kao dip za čips. Najčešće se radi u većim količinama i čuva u hladnjaku, oko 5 dana ili samrzivaču oko 6 mjeseci. Pravog recepta za sofrito nema, vjerojatno svaka kuća u Španjolskoj i Južnoj Americi ima svoj. Vibrantan i aromatičan kakav jest, sofrito se dobro snašao u mnogim svjetskim kuhinjama koje su mu dale nove dimenzije. Dijelimo osnovni španjolski recept. 

SOFRITO

za 1kg

  • 140 g češnjaka u režnjevima
  • 400 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 3,2 kilograma žutog luka
  • 3 g sušenog timijana
  • 3 g sušenog ružmarina
  • 1,5 g sušenog lovorova lista
  • 800 g pirea od svježe rajčice ili pasate
  • 8 g soli

Stavite češnjak u visoku posudu i štapnim mikserom sameljite u pastu. Stavite lonac na umjerenu vatru i dodajte ulje. Pržite češnjak dok ne dobije smeđu boju. Za to vrijeme u blenderu sameljite luk. Dodajte luk u lonac sa češnjakom. Smanjite vatru, dodajte začinsko bilje, zatim pržite stalno miješajući dok luk ne dobije smeđu boju. Dodajte četiri petine rajčice i kuhajte 30 minuta. Dodajte preostalu rajčicu, kuhajte 30 minuta pa posolite i popaprite.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail