Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

20 restorana u koje se ide zbog ambijenta koliko i zbog hrane (THE TRUFFLE)

boskinac-glavna2

Ambijent restorana je neuhvatljiva kategorija koja se ne definira ni investicijom u namještaj, ni dizajnom interijera niti lokacijom, iako sve to igra važnu ulogu. Ambijent restorana je njegova ljepota, atmosfera, osjećaj koji stvara gostima i drugi glavni razlog nakon hrane zbog kojega s vraćamo, ponekad i prvi. Dobar ambijent u restoranima nije spontan. Stvoriti i održavati dobar ambijent restorana jedna je od težih stvari u restoranskom biznisu i ako nije rezultat velikog talenta, najčešće zahtijeva iskustvo i ozbiljna znanja o vođenju restorana. S podulje liste na kojoj dominiraju restorani na jadranskoj obali, izdvojili smo nekoliko mjesta čije su ambijente recenzenti vodiča The Truffle nabolje ocijenili.

360

a-360

Sjediti na samim dubrovačkim zidinama s neograničenim pogledom na stari grad i more, fenomenalno je iskustvo. Restoran 360 mjesto je s kratkom ali burnom prošlošću. Ruski milijarder Viktor Vekselberg u taj je restoran uložio nekoliko milijuna eura, pa je doveo i svog osobnog chefa Gillesa Camillerija , Francuza po kojem se restoran nazvao Gil’s, i koji je već davno bio ispao iz restoranske kuharske forme. Gil’s je bio opasno pretenciozan, ali je kuhanje bilo nemarno pa je brzo propao. U Gil’sov se prostor zatim uselio Jeffrey Vella, veliki malteško-hrvatski kuhar koji je cijeli taj prostor s prekrasnim pogledom na Zidine, nazvao 360 by Jeffrey Vella. Restoran je naglo procvao, ali je negdje 2013. ili 2014. Vella odlučio napustiti Hrvatsku pa je 360 izgubio njegovo ime, njegovo znanje i njegov talent. Vella se vratio u Dubrovnik kao chef restorana Portrait. Restoran 360 danas je upmarket turistički restoran sa solidnom, ali prilično skupom hranom, u kojem je ugodno i zabavno sjediti.

Draga di Lovrana

sea-draga

Draga di Lovrana bila je prije sedam ili osam godina jedan od najatraktivnijih hrvatskih restorana. Smještena između neba i zemlje usred divlje Učke, s pogledom na more koje se doima kao da izlazi iz dubokog ponora, Draga di Lovrana privlačila je ugođajem, terasom pod zvjezdanim nebom i kuhinjom Zdravka Tomšića, u ono vrijeme jednog od najcjenjenijih domaćih chefova. No restoran predugo ima isti jelovnik pa više nije privlačan, a gospodin Tomšić, koji zaista zna vrlo mnogo o gastronomiji, sve više vremena provodi kao chef konzultant za druge restorane.

Kamenice

a-kamenice

Želite li da vas temperament i energija dubrovačkog života potpuno uzmu, uzmite si vremena i sjednite u Kamenice. Neka vas niska ocjena za hranu koju su dobili u vodiču ne obeshrabri.  “Senzacionalna, rudimentarno uređena krčma na jednoj od fascinantnijih dubrovačkih lokacija, gradskom trgu koji do podneva funkcionira i kao tržnica” nudi svježe kamenice, frigane ribice i nešto jela s morskim plodovima koja je bolje preskočiti, ali čak i ako to ne učinite, i ako vas možda ozlovolji što nemaju nijedno dobro vino, sve će vas proći kad počnete gledati život oko sebe, žene koje prodaju povrće iz okolnih sela, cvijeće u plastičnim kantama na pultovima, turiste, vjenčanja, žamor Dubrovčana udubljenih u dnevne razgovore dok nakon mise odlaze na svoja omiljena mjesta za kavu, djecu, golubove i pokojeg galeba koji će zasigurno svratiti provjeriti ulov za vašim stolom.

Pelegrini

pelegrini-glavna

Detaljno restaurirana renesansna palača Pelegrini kraj Katedrale Sv. Jurja u Šibeniku pozornica je službeno najboljeg hrvatskog chefa Rudolfa Štefana. Terasa na stubištu palače ima pogled na trg pred šibenskom gradskom vijećnicom i neprekidno smjenjivanje turista, svatova i prolaznika ispred katedrale. Mirna unutarnja terasa s pogledom na more i stare krovom, okružena je bezvremenim mediteranskim životom, starim kućama sa zelenim škurama, robom koja se suši i izblijedjelim glinenim pitarima punim cvijeća. Pelegrini je toliko autentičan da se čini da će zauvijek biti tamo, na što Štefan i računa, jer njegova je ambicija razviti šibensku i dalmatinsku gastronomiju za buduće generacije.

Laganini

sea-laganini

Sa svojom atmosferom velikog hipi glampinga i utopijskom scenografijom Palmižane, Laganini je morao postati obavezna ljetna postaja. Iako je stalno pun, u loungeu na stjenovitoj plaži nije teško isključiti se i nestati u ljepoti, nakon što naručite nešto s vinske liste na kojoj su i neke ekskluzivne etikete i pjenušci ili nešto s menija koji potpisuje chef Hrvoje Zirojević. “Najbolji ulaz u gastronomski mikro-kozmos chefa Hrvoja Zirojevića, jednog od najboljih dalmatinskih chefova specijalista za jela iz mora, je hladni pjat; čudesna kombinacija osam sastojaka/ugrizaka u kojima se ćute okusi mora i sjajnih otočkih namirnica. Tu su i sorbeto od limuna sa živim školjkama, žele od brudeta, tripice grdobine, pappardelle s brbavicama, mesom grancigule, žutim domaćim cherry rajčicama i sušenom butardom (ikrom) od cipla”, pišu dalmatinski recenzenti The Trufflea.

Nautika

nautika

Condé Nastov Traveller terasu Nautike proglasio je jednom od najljepših na svijetu, potpuno opravdano. Lovrijenac, zidine i dramatičan pogled na more koji se otvara između stijena zaista nemaju premca. Nautiku je osnovao i godinama vodio Mato Đurović, legenda dubrovačkog ugostiteljstva, stvarajući osebujnu povijest punu slavnih gostiju, pionirskih ugostiteljskih poduhvata i anegdota. Đurović je u međuvremenu izišao iz Nautike, nakon nekoilko godina neuspješnih pokušaja da je učini i gastronomski konkurentnom najpoznatijim svjetskim restoranima. Restoran je danas mjesto gdje se može pojesti korektno pripremljena i skupa riba, a ambijent je i dalje nestvaran

Senko Molo Trovna

molo-trovna

Dalmatinska robinzonska gastronomija vrlo bi brzo mogla postati opće mjesto, a dok se to ne dogodi treba uživati u egzotičnim iskustvima na mjestima poput Molo Trovne, uvali  na južnoj strani otoka Visa, “poznatoj po svojoj ljepoti ali još više po Senku Karuzi i njegovom osebujnom gastronomskom objektu smještenom u staroj kući i oko nje”. Kod Senka Karuze jedu sjajna jela od jednostavnih sastojaka: čuvene juhe od dimljene tabinje (druge ribe), gradelade na smričku, pašta-fažol na ribarski

Zinfandel’s

zinfandels-sala

Ambicija, duh i elegancija Art Decoa sačuvani su u Esplanadinu hotelu Zinfandel’s u originalnim lusterima, arhitekturi i širokom pogledu koji se iz glavne sobe i terase Oleander otvara na grad. Od 1925. kad je izgrađena, Esplanade je ostala najslavniji i najelegantnijih hotel u Hrvatskoj, i svaki chef njezina restorana Zinfandel’s preuzima obvezu kreiranja menija koji će biti na razni svega što Esplanade simbolizira, u čemu su bilježili neujednačene rezultate. Na čelu Zinfandel’sa sada je chef Ana Grgić, koja je naslijedila Jeffreya Vellu. Unatoč preslaboj vinskoj listi za restoran tog ranga i nedostatku vrhunske posluge po kojoj je Esplanada bila glasovita, zbog talenta Ane Grgić i preciznosti njezina kuhanja dolazak u Zinfandel’s još je lijepo iskustvo.

Toklarija

toklarija

Najljepša konoba u Istri s karizmatičnim i ekscentričnim vlasnikom, kuharom i konobarom, sve u jednoj osobi – Neviju Sirotiću. Konoba s prešom za masline (toklarija) starom 500 godina, ima četiri stola, štednjak na drva, šparoge, gljive, domaća tjestenina i povrće iz vrta. U sezoni nude bijele tartufe, ponekog kunića, domaću kokoš… Vrhunska autorska kuhinja s autentičnim lokalnim sastojcima ili velika obmana šarmera bez pokrića?

Monte

monte

Na samom vrhu rovinjskog bijelog brijega, u podnožju crkve Svete Eufemije, vlasnik i chef Daniel Đekić u ljetnim mjesecima otvara laboratorij za istraživanje ljepote hrane. Dolazak u Monte kroz stare rovinsjske uilčice  već je priprema za uživanje u ambijentu. Đekićeva kuhinja je inovativna, s iznenađujućim kombinacijama boja, teskstura i kuharskih tehnika. 

Bevanda

bevanda

Široki pogled na Rijeku i kvarnerski zaljev idealan je i za kontemplaciju i kao scenografija za duga uživanja u Bevandinoj vinskoj listi i kuhanju chefa Andreja Barbierija. Arhitektonski studio Dražul Glušica prostor je potpuno otvorio prema moru, stvarajući lijepi kontakt gostiju sa šetačima na lungo mare, fenomenalan pogled na Rijeku i kvarnerski zaljev i kombinaciju raskošne atmosfere luksuznog restorana i opuštenosti loungea na plaži. 

Bibich Winery

Vjerojatno ste i ovoga ljeta na Instagramu vidjeli desetke fotografija s terasa ovog kultnog hedonističkog mjesta u Dalmaciji, sa stupovima na kamenoj terasi kroz koje prolazi zadnje dnevno sunčevo svjetlo ili fotografije veselih društava u bijelom dvorištu hacijende. “Bibich Winery nije klasičan restoran već vinarija s osebujnim gourmet programom u kojem se Bibich vina sparuju s prigodnim jelima ili ugriscima. Vesna Bibić, čija su jela oduševila  Anthonyja Bourdaina, radi senzacionalna jela u kojima su najbolje lokalne namirnice nadahnuto rekonstruirane Vesninom molekularnom gastronomijom”, pišu recenzenti The Trufflea. Jela prate vina Alena Bibića. 

Bistro Apetit

apetit bistro

U elegantnom i romantičnom ambijentu u lipnju je u Bistrou Apetiti započela potpuno nova gastronomska faza. Glavni chef postao je Tomislav Gretić, jedan od tehnički najkompetentnijih hrvatskih kuhara, koji je u Apetit uveo klasično, besprijekorno kuhanje s puno francuskog utjecaja, i dodirom zagrebačke građanske kuhinje. Terasa skrivena u zelenilu Jurjevske ulice i okružena teniskim terenima i dobra vinska lista Bistro Apetiti čine mjestom gdje se ostaje satima.

Boškinac

boskinac-glavna2

Spektakl maslinika, cvrčaka i mirisa paške flore oko kamenih terasa Boškinca, vrijedan je vožnje do Paga i čekanja u ljetnim kolonama. Boškinac je jedno od onih mjesta na kojima se prolaznost zaboravlja. “Vlasnik, vinar i kuhar Boris Šuljić i mladi chef Ivica Badurina izuzetno poštuju lokalne namirnice i lokalnu gastronomsku tradiciju” piše The Truffle, “ali jela su reinterpretirana na suvremen način s autorskim pristupom” Solidna vinska karta, i raskošni okusi lokalne janjetine, ribe i maslinova ulja ostaju u sjećanju nakon posjeta Boškincu..

diVino

a-divino

“Idealna lokacija na samoj rivi i terasa s koje puca pogled na luku i Paklenjake, samo su jedan od aduta restorana diVino”. Ambijent ovog popularnog hvarskog restorana stvara osjećaj da ste u privatnom vrtu i ako vas ne zaintrigiraju vinska lista ni degustacijski slijedovi, pogled  će vas razoružati. 

Foša

fosa

Smještena na sjajnoj povijesnoj lokaciji na zadarskom poluotoku u kojoj stoluje chef Damir Tomljanović, Foša je najatraktivniji restoran u Zadru. Terasa okružena starim zidinama ulazi u more  . Predvečer se iz Foše mogu vidjeti ribarski brodovi kad izlaze na more, zalazak sunca je fenomenalan a noću je teatralno osvijetljena za sjedenje pod zvijezdama.  Najtraženije u Foši su ribe iz dnevnog ulova i degustacijski meniji.

Giaxa

giaxa-glavna

Zbog stolova pod kamenim lukovima i ambijenta stare hvarske palače Jakša, Giaxa je jedna od hvarskih atrakcija. Izgrađenu u stilu kasne gotike u 15. stoljeću, palaču danas oživljavaju instalacije akademskog umjetnika Darka Šoše i meniji chefa Marka Krole u kojima niz inovativnih detalja funkcionira kao rječnik hvarske gastro tradicije, a okosnica su lokalni klasici; gregade, marendi i janjeće pašticade. 

Konoba Opat

konoba opat

Konoba obitelji Božikov jedna je od nezaobilaznih gastro adresa Kornata. Pristup je dosljedan u hrani i ambijentu. Kamen, more, malo toplog rustikalnog drva, bijelo platno, mali vez za brodove i raskoš kornatskog ribarskog ulova. “Jela se u Opatu pripremaju na starinski način, na domaćem ognjištu, pod pekom, na gradelama, uz lokalne začinske biljke poput lovora, kadulje, bosiljka, ružmarina te pinjola, ukiseljenih i usoljenih kapara”, naglašavaju recenzenti, “U Opatu rade i odlične buzare od kamenica i rakova, tartar od tune, tartar od kapesante, toro u crnom vinu, gratinirane brbavice s pinjolima, rižot od jastoga, kovač s tartufima te maštovite salate od ribe i plodova mora”

LD Terrace

lesic-dimitri-glavna

Jedna od najpoznatijih hrvatskih restoranskih terasa nalazi se na “uglednoj korčulanskoj gastronomskoj adresi” modernog dalmatinskog restorana LD Terrace u hotelu-palači Lešić Dimitri. Elegantno preuređenje palače iz 15. stoljeća djelo je azijsko-hrvatskog tima arhitekata i dizajnera inspiriranih, naravno, Marcom Polom. Moto ovog mjesta “gdje počinje put svile” odražava se i u inovaciji i otvorenosti menija Tonija Ercega iznenađujućim utjecajima, kao i u konceptu čestih gostovanja chefova.

Dubravkin put

dubravkin-put5

Dubravkin put najbolji je zagrebački restoran. Gastronomski je procvao kada je kuhinju preuzela Priska Thuring, švicarska Kanađanka koja vrlo dobro govori hrvatski. Dubravkin put za ručak nudi niz jednostavnih, ali zaista kreativnih jela baziranih na mediteranskim sastojcima, dok se navečer pretvara u jedini donekle ozbiljan fine dining restoran u Zagrebu. Gospođa Thuring osobito je dobra s velikim rakovima, plavim ribama i mladim povrćem. Vinska lista jedna je od najboljih u ovom dijelu svijeta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.