Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 dokumentaraca o hrani za pogledati sad, dok imate vremena

ants

Sezona godišnjih odmora je na vrhuncu, gradovi koji nisu na moru su opustjeli. Zatišje je između sezona popularnih gastro TV showova, na društvenim mrežama su samo plavi kvadrati morskih vizura, nema boljeg trenutka za hvatanje koraka s produkcijom dobrih dokumentaraca o hrani. Od nove sezone Chef’s Table koja stiže dok su neki još na  kasnim godišnjim odmorima do Putinova embarga na zapadnu hranu, ovi filmovi donose nove elemente u rasprave za koje odavno mislilo da su okončane.

Ants on a Shrimp, prvi (i vjerojatno zadnji) dobar dokumentarac o Nomi

Noma je u suštini način promatranja, napisao je jedan novinar u recenziji dokumentarca Ants on a Shrimp, zadnjeg u nizu filmova o kopenhaškom restoranu Renea Redzepija i prema mnogima jedinom koji je prikazao cijelu stvar bez mistifikacije i pretjerivanja. Noma je samo leća kroz koju se svijet promatra, pojašnjava i ponovno zamišlja. Redatelj Maurice Dekkers pratio je Redzepijeve pripreme za otvarnje Noma pop-upa u Tokiju 2015. Redzepi je tu ideju opisao kao “strmoglavljenje Nomine vizije i estetike u novu kulturu da vidimo što će se dogoditi”. Kao što se zna, taj je pad je ispao dosta senzacionalan, a Dekkersov je film vjerojatno zadnji dokumentarac o Nomi koja se zatvara na Staru godinu. Život će od 2017. nastaviti kao urbana farma.

Chef’s Table 3. sezona – Francuzi

Treća sezona Netflixove serije Chef’s Table koja počinje 2. rujna, ima nevjerojatan lineup francuskih chefova. U prve dvije sezone dobili smo uvid u profesionalnu evoluciju i filozofiju Massima Botture, Granta Achatza, Alexa Atale, Dominique Crenn, Dana Barbera, Gaggana Ananda, Ane Roš …Autor serije David Gelb i njegovi suradnici izjavili su da je treća sezona bila najteža za produkciju, jer su jedva dobili chefove koje su htjeli. Michel Troigros iz Maison Troisgros pristao je tek na nagovor sina koji je Gelbov fan zbog filma Jiro Dreams of Sushi, pronaći dva slobodna tjedna u rasporedu Alaina Passarda iz L’Arpegea je znanstvena fantastika, ali muka je urodila veličanstvenom sezonom u kojoj ćemo osim Passarda i Troisgrosa gledati Adeline Grattard iz Yam’Tcha iAlexandrea Couillona iz La Marie.

Polyfaces – moć regenerativne poljoprivrede

https://www.youtube.com/watch?v=gd7nOwsDU9E

Australska neprofitna organizacija Regrarirans nedavno je objavila dokumentarac o Joelu Salatinu i njegovoj farmi Polyface. Film prikazuje jedinstveni oblik održive poljoprivrede kojom se obitelj Salatin bavi u Shenandoah Valleyu u Virginiji. Holistički uzgoj hrane obnavlja okoliš, zajednice, lokalnu ekonomiju, tlo i ljudsko zdravlje. Organizacija Regrarians radi s poljoprivrednicima i vladama na širenju kulture regenerativne poljoprivrede. Film je četiri godine producirala australska obitelj  Lisa Heenan, Isabella Doherty i Darren Doherty. Od premijere u New Yorku i Los Angelesu početkom godine, film je dobio više nagrada na festivalima i prijavljen je za oscara. 

War & Cheese -Putinov rat protiv zapadne hrane

https://vimeo.com/172920415

 

Kad je Vladimir Putin na sankcije EU uzvratio embargom na uvoz zapadne hrane, uključujući sve sireve sa zapada, moskovski programer Oleg Sirota “čuo je zov sudbine”. Prodao je IT tvrtku, kuću, automobile, digao 100 tisuća dolara kredita i sagradio tvornicu artizanskog sira u ledenoj ruskoj zabiti. Dokumentarac Bena Garfielda politički je komentar, u kojemu redatelj razvija dvojak odnos prema Siroti. S jedne strane, kaže Garfield, instinktivno podržavate sanjara koji riskira sve, ali s druge strane ne možete poreći da on zapravo profitira na sukobu vrlo opasnih istočnih i zapadnih nacionalističkih vizija.

 

Juan Likes Rice and Chicken – parodija Jiro Dreams of Sushi

juan

Na oduševljenje brojnih fanova, objavljeno je da je serija “Documentary Now!” u kojoj Fred Armisen i Bill Hader urnebesno parodiraju slavne dokumentarce, dobila drugu sezonu. Epizoda inspirirana legendarnim filmom Davida Gelba Jiro Dreams of Sushi, priču je o sinu koji naslijeđuje obiteljski lokal za prodaju piletine s rižom. “Nismo se izravno referirali na Jiro Dreams of Sushi, već na žanr dokumentaraca o hrani”, rekao je autor serije Rhys Thomas na press konferenciji na kojoj je najavljena druga sezona. Što znači da su parodirali stil Davida Gelba, koji je s Jirom i serijom   Chef’s Table praktički definirao žanr za idućih tko zna koliko godina. Epizoda je snimana u Kolumbiji.

Tsukiji Wonderland – u srcu tokijske ribarnice

Japanski redatelj Naotaro Endo četiri je godine razmišljao o svojoj posjeti tokijskoj ribarnici Tsukiji, najvećoj ribarnici na svijetu, srca japanske i globalne kulture sushija. Iako “istražuje esenciju japanske kulturue ribe” i mikroproblematiku poput utjecaja licitacije na ekonomiju japanskih lokala ili uloge prodavača u stilu japanskog sushija , film se prvenstveno obraća zapadnoj publici, dok Japance “želi navesti na razmišljanje o načniu na koji će svoju kulturu hrane prenijeti budućim naraštajima”.

At The Fork – moralna dilema američkih farmera

https://www.youtube.com/watch?v=S9Wzd9y9Sgw

Naizgled još jedan u nizu američkih dokumentaraca koji počinju pollanovskim pitanjem “kako je ovaj steak završio na mom tanjuru” i završavaju negdje između Food Inc. i utopije o masovnoj biodinamičkoj poljoprivredi. Ali At The Fork je dobio odlične ocjene kritičara i publike zbog novog elementa koji uvodi u raspravu o budućnosti prehrane. Autor John Papola sa suprugom Lisom, vegetarijankom, prvi je uspio ući na neke od najvažnijih američkih konvencionalnih farmi i otkrio da ih ne vode pohlepni industrijalci već dobri farmeri u moralnoj dilemi, koji žele, ali ne znaju kako izići iz klopke hiperprodukcije mesa i mlijeka.

What’s With Wheat? – stvarno, što je sa pšenicom?

https://www.youtube.com/watch?v=at8iIk14OtM

Misija tvrdog istraživačkog novinarstva u ovom dokumentarcu je raščistiti jednom zauvijek raspravu o pšenici, paleo dijetama, glutenu i ostalim nutricionističkim opsesijama vezanima uz pretpostavku da je konzumiranje pšenice štetno za zdravlje koja je izazvala pravi rat protiv te izuzetno važne žitarice. Petnaest stručnjaka iz raznih dijelova svijeta  otkrivaju  prave razmjere i narav problema sa pšenicom u masovoj prehrani koji se, ukratko, svodi na komercijalizaciju – hibride kreirane radi profita, načina obrade zemlje i prerade pšenice te modernih proizvoda od pšenice kojima je industrija desetljećima razvijala krive pretpostavke o prehrani i loše navike.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.