6 crnih vina za plažu u kolovozu

Stara pravila o točenju vina kažu kako se crna vina ne piju u vrućim ljetnim danima. Nešto novija pravila dopuštaju da se crna vina piju uvijek, svugdje i uz skoro sve vrste hrane (pa tako i uz bijelu ribu). Poanta je, zapravo, sasvim jednostavna. Crna vina koja ne sadrže previše alkohola i tanina, a koja se istodobno odlikuju kiselinom i voćnošću, mogu vrlo dobro funkcionirati u okolnostima u kojima načelno pijemo svježa i hrskava bijela vina, koktele ili pivo. Odabrali smo šest perfektnih crnih vina za vruće dane, tople noći, laganu hranu,  pa čak i za plažu.

1. Enio Ottaviani, Caciara 2015., Emilia Romagna, uvoznik Vivat

Ovo vibrantno vino napravljeno od sangiovesea, jedan je od naših ljetnih hitova. Mirisima i okusima Caciare dominira ljetno voće (višnje i trešnje, borovnice) s točno onoliko fino granuliranih tanina, koliko je potrebno da bi vino shvaćali ozbiljno, a da nas ne opterećuje i ne traži previše hrane. Svježina koja dugo ostaje u ustima pridonosi veselom karakteru zaista vrlo privlačne Caciare, vina koje dolazi iz domovine parmezana i balsamica. Poslije pola sata u hladnjaku Caciara je postala još pitkija. OCJENA 89/100, CIJENA 89 kuna

2. Velimir Korak, Crni pinot 2013. Plešivica, Bregovita Hrvatska

Crni pinot idealna je ljetna sorta, osobito u jednostavnijim varijantama. Jasno je da usred kolovoških vrućina nećemo otvarati burgundske boce iz prestižnih apelacija niti skupe novozelandske ili oregonske pinote, ali temeljni francuski burgundci ili plešivički pinoti odlično pristaju uz visoke temperature, pogotovo ako ih ohladite na nekih 12 do 14 stupnjeva. Korakov pinot iz 2013. svilenkasto je, ozbiljno, rafinirano vino, s dovoljno voća i svježine da bismo mogli zamisliti kako ga pijemo na nekoj lijepoj plaži oko pet popodne, uz sendvič od dimljenog lososa OCJENA 89/100, CIJENA 126 kuna

3. Louis Jadot, Bourgogne Rouge, Couvent des Jacobins 2013  uvoznik Dobra vina

Startna etiketa jedne od najvažnijih burgundskih velikih vinskih kuća solidan je uvod u svijet francuskog crnog pinota. Jadotov Bourgogne Rouge naglašeno je voćan, s relativno laganim tragovima drva, finom kiselinom i ne odveć kratkim aftertasteom, u kojem se miješaju crno voće i sasvim nježni tragovi čokolade i dima. Radi se o jednostavnom vinu za burgundske kriterije, s dovoljno čvrstom strukturom da bi se perfektno pilo uz roštilj, razumljivo ne računajući velike komade crvenog mesa. I ovaj se pinot dobro osjeća na nižim temperaturama, koje naglašavaju njegovu voćnost. OCJENA 88/100  CIJENA oko 100 kuna

4. Bolfan, Crni pinot 2013, Hrvatsko zagorje, Bregovita Hrvatska

Bolfanov je pinot jednostavniji, grublji i naglašeno voćniji od Korakova, te vrlo dobro podnosi sat ili dva u hladnjaku. Kad ste žedni, možete ga piti samog, u velikim količinama, baš kao i svježe bijelo vino.  Neobično je što se dobro slaže s mladim kozjim sirevima (uz koje načelno pijemo sauvignon blanc). Bolfanov pinot pristaje čak i uz ne odveć zašećerene ljetne kolače poput pita i savijača sa šljivama ili kupinama. OCJENA 87/100  CIJENA 75 kuna

5. Cattunar, Teran 2015. zapadna Istra

Franco Cattunar poznat je po teškim, složenim, gustim teranima koji izvrsno stare, traže dekantiranje i dobro se snalaze u svijetu ozbiljnije gastronomije. Ovih smo dana kušali njegov bazični teran iz lanjske berbe koji je, naravno, mnogo jednostavniji i iznenadio nas je vrlo dobrim tretmanom tanina. Mladi Cattunarov teran očekivano je prepun voća i kiseline ali tanini, problematični u većini terana, jedva da se osjećaju. Cattunarov je teran gotovo gladak u teksturi, što sjajno funkcionira kad se udruži sa svježinom i tamnim voćnim okusima. Buteljku smo, naravno, stavili u hladnjak, a pili smo ga uz fetu dvije netom narezanog sinjskog pršuta. OCJENA 87/100 CIJENA oko 60 kuna

6. Laguna, Terra Rossa 2015. Istra

Terra Rossa je zgodan i pametan masovni proizvod koji usprkos cijeni od 35 kuna osvaja medalje na Decanterovim svjetskim prvenstvima. Terra Rossa je kupaža merlota i terana, kojoj merlot daje  voćnost (šljive, kupine), a teran onu veselu kiselinu i vibrantnost ljetnih crnih vina, kao i privlačnu tamnocrvenu boju. Terra Rossa je vino za roštilje, pizze i salate, ali i za samostalno osvježenje na visokim temperaturama. Držati u hladnjaku. OCJENA 86/100  CIJENA 35 do 40 kuna

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Butterscotch umak za sladoled od zapečenog misa

Peter Meehan je na svom portalu Lucky Peach objavio…

Evo zašto ove godine na adventu svi jedu germknedle (RECEPT)

Zagrebački advent na Instagramu je jedan nepregledni ocean selfieja…
torte Olge Noskove

Naučite raditi torte Olge Noskove i upoznajte novu razinu slastičarskog porna

Internet je dosta poludio za nestvarnim glazurama na…

7 najatraktivnijih restoranskih terasa u Istri i na Kvarneru

Vrućine koje su, eto, zakasnile barem nekoliko tjedana,…

Kako postaviti glazuru na tortu – savršeno

Perfektne glatke torte mogu djelovati zastrašujuće, ali ako znate…

7 najboljih hrvatskih chefova u prvoj polovici 2016.

Kult Plave Kamenice svakih će šest mjeseci objaljivati…

Komentirajte