Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

THE TRUFFLE Najbolji restorani u Dalmaciji

regije-landing-dalmacija

Prema bogatstvu ribe, povrća, voća, autohtonih proizvoda, tradiciji vinarstva, talentu i lokalnoj kulturi hrane, Dalmacija bi, što se restorana tiče, jednom morala postati nova Baskija.

Da bi se to dogodilo, treba joj infrastruktura, obrazovanje i ekonomsko okruženje i mali pomak u mentalitetu nužan, uostalom, cijeloj Hrvatskoj. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, takve sistemske promjene mogli bismo čekati još nekoliko desetljeća. Ali on što upravo rade neki dalmatinski chefovi, vlasnici restorana i poduzetnici pokrećući nevjerojatan rast dalmatinske gastro ponude, stvara optimizam da bi taj proces mogao trajati puno kraće.  Recenzenti vodiča The Truffle u Dalmaciji su najbolje ocijenili upravo takve restorane, koji spajaju ambiciju, kvalitetu i  širu viziju buduće dalmatinske gastronomije, od gradela do molekularne kuhinje.

Pelegrini

https://www.instagram.com/p/BHelix2Auaw/

Pelegrini je godinama najbolji restoran u Dalmaciji te jedan od najboljih hrvatskih restorana. Pogled s terase restorana u negdašnjo palači tik do katedrale Sv.Jakova, važan je dio vrhunsko gastronomskog iskustva koje Pelegrini nudi. Vlasnik i chef Rudolf Štefan – više puta proglašen najboljim hrvatskim chefom – želi reafirmirati lokalne namirnice i tradicijske recepte kroz senzacionalna autorska jela i nove tehnologije. Pelegrinija je kuhinja strogo sezonska. Restoran je od ovog ljeta uveo dva seatinga koja uz degustacijske menije Štefanu i njegovu timu omogućavaju vjerodostojnije prenošenje ideje Pelegrinija i stvaranje kompletnijeg doživljaja za goste. 

Kadena

Kadena je već godinama opće mjesto iz gornjeg doma dalmatinske gastronomske ponude. Aduti splitskog restorana su terasa s koje puca pogled na Brački kanal, bogata vinska karta te kuhinja u kojoj stoluje chef Braco Sanjin. Njegov se autorski rukopis očituje u zagovoru lokalnih namirnica i tradicijskih recepata koje, uz pomoć suvremenih kuharskih tehnika, reinterpretira u maštovitoj autorskoj viziji dalmatinskog slow fooda. Kadena tijekom zimskih mjeseci redovno organizira  tematske večere uz gostovanja najpoznatijih chefova i vinara.

Boškinac

U Boškinac i Staru Novalju se dolazi da bi se uživalo u svemu što Pag čini jedinstvenom gastro adresom: siru, janjetini, ulju, ribi, samonikom bilju, vinu… Vlasnik, vinar i kuhar Boris Šuljić s mladim chefom Ivicom Badurinom izuzetno poštuje lokalne namirnice i lokalnu gastronomsku tradiciju, no jela su reinterpretirana na suvremen način s autorskim pristupom. Tako se dugo pečena juneća rebra služe s mišancom, juha od šparoga sa skutom i suhom ovčetinom, svinjetina se nudi na kremi od đumbira i mladog luka, janjeći carpaccio s prahom od lokalnog lunjskog maslinova ulja… Osim vlastitog vina, rakija i prošeka, Boškinac ima solidnu vinsku kartu s najboljim hrvatskim vinima.paradigma

Paradigma

Paradigma je nastala na autorskom rukopisu chefa Ante Udovičića. Maštoviti mediteranski jelovnik prožimaju gastronomske tradicije južne Italije, Grčke, Španjolske, Provanse, jadranskih obala te istočnog Mediterana. Vrhunske namirnice te impresivna vinska karta s gotovo 300 etiketa hrvatskih i svjetskih vina Paradigmu su svrstali u sam vrh hrvatske gastro scene. U toplijim i ljetnim mjesecima terasa restorana nudi izuzetan pogled na more i povijesnu jezgru Splita u čijem se srcu Paradigma nalazi.

Perivoj

Šarm restorana Perivoj počiva na mjestu na kojemu se nalazi, u rekonstruiranoj secesijskoj vili s velikom ljetnom terasom. Chef Marko Gajski i slastičarka Tea Mamut pretvorili su Perivoj u jedno od popularnijih splitskih mjesta. Gajski svojim maštovitim dekonstrukcijama tradicionalne dalmatinske kuhinje, a Mamut slasticama oko kojih vlada konsenzus da su najbolje u gradu. 

Laganini

Laganini ima dvostruki identitet. To je mjesto omiljeni lounge bar u rajskom ambijentu Palmižane i restoran s izvrsnom hranom. Najbolji ulaz u gastronomski mikro-kozmos chefa Hrvoja Zirojevića, jednog od najboljih dalmatinskih chefova specijalista za jela iz mora, je hladni pjat; čudesna kombinacija osam zalogaja u kojima se ćute okusi mora i sjajnih otočkih namirnica. Tu su i sorbeto od limuna sa živim školjkama, žele od brudeta, tripice grdobine, pappardelle s brbavicama, mesom grancigule, žutim domaćim cherry rajčicama i sušenom butardom (ikrom) od cipla… redom zgodici kreativne autorske kuhinje.

Konoba Opat

Konoba obitelji Božikov nezaobilazna je adresa na Kornatima. Jela se u Opatu pripremaju na starinski način, na domaćem ognjištu, pod pekom, na gradelama, uz lokalne začinske biljke poput lovora, kadulje, bosiljka, ružmarina te pinjola, ukiseljenih i usoljenih kapara. Osim ribe ulovljene u kornatskom akvatoriju, u Opatu rade i odlične buzare od kamenica i rakova, tartar od tune, tartar od kapesante, toro u crnom vinu, gratinirane brbavice s pinjolima, rižot od jastoga, kovač s tartufima te maštovite salate od ribe i plodova mora, a za nautičare restoran ima svoje privezište.

Bibich Winery

https://www.instagram.com/p/BRpKnk5D8xO/

Ovo nije klasičan restoran već vinarija s osebujnim gourmet programom u kojem se Bibich vina sparuju s prigodnim jelima ili ugriscima. Vesna Bibić, čija su jela oduševila Anthonyja Bourdaina, radi senzacionalna jela u kojima su najbolje lokalne namirnice nadahnuto rekonstruirane Vesninom molekularnom gastronomijom. Njeni filet orade u rogaču sa sipom, dekonstruirana sipa u formi tagliatele sa sirom, parfe od sira i dimljene pastrve u prahu s kavijarom pastrve, dekonstruirana maslina u Bibićevu maslinovom ulju, kornet od sipe punjen batatom i sipom, dekonstruirana svinjska rebra u prahu s jestivim zlatom, “burek” sa svježim kravljim sirom i vlascem, mliječ od kozica kao hostija nisu tek “perfect match” s vinima Alena Bibića već gastronomske senzacije.

Jeny

https://www.instagram.com/p/BGkQwWZyPez/

Ambiciozni koncept restorana Jeny temelji se na degustacijskim menijima chefa Vladimira Čovića i pažljivim sparivanjem s vinima. U najboljem restoranu na makarskoj rivijeri, meni od pet slijedova spaja tradiciju i suvremene kuharske tehnike, a ista se filozofija zrcali i u nevelikoj ali maštovitoj ponudi jela a la carte. U Jeny su čak i jela s roštilja podložna autorskoj interprestaciji.  Dodatni adut ovog vrsnog restorana su  lokacija među starim maslinama te sjajan pogled na srednjodalmatinske otoke.

Don Dino

https://www.instagram.com/p/BGSQPUCF946/

Zaštitni znak prvog pravog trogirskog fine dining restorana u srcu povijesne jezgre Trogira, kreativna je kuhinja chefa Ivana Pažanina. U reviziji tradicijske dalmatinske gastronomije Pažanin koristi prvorazredne autohtone namirnicame, ribu, rakove, školjke u ribljem meniju, odležani Kobe i Black Angus i domaće tjestenine. Teleći “french rack” ili rib-eye Black Angusa Pažanin priprema sous vide s palentom, tartufima i karameliziranim porilukom, odnosno uz umak od porta, baby salatu s kozjim sirom i marmeladom od crvene kapule. Dimljeni steak od hobotnice služe uz demiglace umak od škampa, crvenu rižu i marinirani koromač. Don Dino ima pitoresknu terasu, solidan izbor hrvatskih vina iz svih regija te veliki izbor slastica koje se spremaju u slastičarni u sklopu restorana i hotela.

NoStress

https://www.instagram.com/p/BES6ewOPKxx/

Malokoje se mjesto u Splitu može nositi s lokacijom bistroa NoStress na samoj Pjaci, koja ga čini podjednako popularnim kao cafeom i bistroom. NoStress je specifičan po tome što nema unutarnj prostor već samo vanjsku terasu ali se izuzetno kreativnim jelima i kvalitetom namirnica  punudom takmiči s najboljim gradskim restoranima. Chef Toni Boban i njegov mladi tim, brinu se za menije koje je kreirao jedan od najboljih dalmatinskih chefova Hrvoje Zirojević.

Konoba Žakan

https://www.instagram.com/p/619MtHlm3p/

Obavezna adresa za nautičare koji plove nacionalnim parkom Kornati, konoba Žakan maksimalno koristi prednosti pozicije te svježe ribe i morskih plodova u koja chef Nikša Bakulić minimalno intervenira, držeći se tradicije. Nezaobilazni su kornatska janjetina pečena na gradelama, bijela riba ispod peke, najčešće zubatac, škarpina, kovač, orada i grdobina, jastog sa žara ili na buzaru, rižoto od kozica i liganja te školjke na različite načine.

Giaxa

https://www.instagram.com/p/BMJ9r6yBnbe/

Hvarske gastro ikone poput gregade i janjeće pašticade važan su dio menija koji potpisuje chef Giaxe Marko Krolo, ali ovdje se podjednako dolazi i zbog zanimljive suvremene mediteranske riblje kuhinje. Na meniju su marende poput one od odrezaka morskog psa s granny smith jabukom, grdobine s pire krumpirom aromatiziranim šafranom uz mousse od kaula ili goveđeg repa u demi glace umaku s njokima punjenim sirom. Sjajan ambijent restorana čine stari kameni lukovi pod kojima su smješteni stolovi. 

Nikola

https://www.instagram.com/p/BROb4MhD4NG/

Ugled i gotovo kultnu sljedbu, chef Mladen Erceg u ovom je čuvenom ribljem restoranu u Stobreču stekao svježom, netom ulovljenom ribom i friškim namirnicama. Jelovnik se mijenja ovisno o sezoni i ulovu, no nezaobilazne su riblje juhe, riba s gradela i lešo ili školjke i rakovice spremane na tradicionalan način uz autorski zanimljive otklone poput punjenih lakirki. Nikola ima i solidnu vinsku kartu.

diVino

https://www.instagram.com/p/BHcg-x2A7TQ/?taken-by=divino_hvar

Jedno od najromantičnijih mjesta na dalmatinkim otocima, diVino je poznat po pogledu koji s njegove terase puca na luku i Paklenjake. U ambijentu koji stvara osjećaj da sjedite u privatnom vrtu, gostima se nude degustacijski slijedovi mediteranskih jela na hvarski način poput bouillona od jastoga, orade i trlje s raviolom punjenim bijelom ribom i kremom od krumpira, ali i internacionalna jela poput goveđeg carpaccia, foie gras torchona, rižota s crnim tartufom i pršutom od pačjih prsa, sve do posve jednostavnih jela  čistih okusa, pripremljenih od svježe ribe i jastoga. Kako mu ime govori, dobar dio identiteta restorana diVino počiva na vinskoj listi s dosta solidnim sekcijama šampanjaca, prosecca, rosea, lokalnih bijelih vina i prošeka.

Konoba Toni

https://www.instagram.com/p/BKAw7_pjOrW/

Konoba Toni jedna je od najboljih bračkih gastro adresa. Smještena u pitoresknom mjestu Dol, konoba obitelji Matulić pravo je mjesto za kušanje svih poznatih bračkih specijaliteta, a posebno domaćeg uzgojenog povrća, janjetine i ribe pečene na bračkoj česmini. U Tonija se svakako mora probati i prava bračka torta hrapačuša, uz domaću travaricu, orahovicu ili rakiju od rogača i mirte.

Senko Molo Trovna

https://www.instagram.com/p/BIQm9Qcg6ap/

Dalmatinska robinzonska gastronomija je senzacija koja tek čeka pravu promociju, a Senko Karuza njezin je najbolji i naoriginalniji predstavnik. Molo Trovna, uvala na južnoj strani otoka Visa, poznata je po svojoj ljepoti ali još više po Karuzinom osebujnom “gastronomskom objektu” smještenom u staroj kući i oko nje. Ponuda u Moloj Trovni jednako je osebujna. Karuza od  nezahtjevnih namirnica sprema gastronomske atrakcije poput čuvene juhe od dimljene tabinje, gradelade na smričku ili pašta-fažola na ribarski.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.