Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veselo ljetno crno vino iz domovine parmezana i balsamica

caciara3-web

Emilia Romagna svakako je prijestolnica talijanske gastronomije. U Emiliji Romagni proizvodi se pravi, stari balsamico; ondje je izmišljen parmezan; jedno do poznatijih engleskih imena za talijanski pršut jest Parma Ham (to, međutim, nije kod nas popularni San Daniele), dok je po Bologni nazvan najpoznatiji ragu u Europi. Naposljetku, u Modeni se nalazi Osteria Francescana, trenutno najbolji restoran na svijetu, prema San Pellegrinovu izboru. I dok je Emilia Romagna opravdano slavna zbog delikates bez kojih bi današnja gastronomija bila značajno siromašnija, ta je regija gotovo jednako nepoznata po vinu.

Zapravo, internacionalno najpopularnije vino iz Emilie Romagne jest crveni pjenušac Lambrusco, koji je do prije desetak godina bio opravdano ozloglašen, ali upravo doživljava kvalitativni preporod. Mirna vina iz Emilie Romagne globalno su uglavnom anonimna. Stoga nas je iznenadilo kad smo u vinoteci Vivat u Martićevoj ulici vidjeli čitav niz etiketa obiteljske vinarije Enio Ottaviani, baš iz te regije; riječ je o vinima od talijanskih i od međunarodnih sorti, u rasponu cijena od 80 do 160 kuna.

caciara3-id

Zasad smo kušali jedino Caciaru iz 2015. napravljenu od sangiovesea. Riječ je o doslovno idealnom ljetnom crnom vinu. Evo zašto. Caciara je neobično vibrantna, prepuna svježine i pjeva čistim voćnim okusima, među kojima dominira vrlo snažna višnja, slično mladom chiantiju. Nadalje, Caciara izvrsno podnosi hlađenje. Držali smo je u hladnjaku oko dva sata, pa kušali na temperaturi od jedanaest stupnjeva. Izvrsno se složila s vrućim srpanjskim popodnevom. Treće, premda je vesela i živahna, i naglašeno voćna, Caciara srećom nije banalna. Ona posjeduje i dovoljno snažno tijelo (13, 5 posto alkohola) i stanovitu količinu tanina, koji identificiraju Caciaru kao pravo, punokrvno crno vino: Caciara je, dakle netipična kombinacija veselog, mladog crnog vina, kojem odgovara boravak u hladnjaku i donekle ozbiljno strukturiranog crnog vina. Caciara je dobrodošlo pojačanje asortimanu crnih vina, koja se mogu piti po velikim vrućinama, i koja se dobro slažu s ljetnim kuhanjem.

Gastronomska preporuka:Ovaj mladi sangiovese trebalo bi piti uz sva moguća jela sa umacima od svježih rajčica. Zatim uz pizzu, uz pečene rajčice, uz pečene paprike,  punjene paprike, ali, naravno, i uz lakše komade mesa s roštilja, kao i uz manju plavu ribu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.