Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bordoški La Cite du Vin u svoju je globalnu vinoteku uvrstio prvo hrvatsko vino iz Vojvodine

laciteduvin

Početkom lipnja u Bordeauxu je otvoren La Cite du Vin, najambiciozniji i apsolutno najspektakularniji svjetski muzej posvećen vinu. La Cite du Vin, izgrađen na obali rijeke Garonne, svojim dizajnom, za koji je zasužan pariški arhitektonski biro XTU,  emanira izgled vina dok se toči, a svojom interaktivnom postavom pokušava pojasniti sve zamislive aspekte globalne kulture vina: od najranijih početaka, šest tisuća godina prije Krista, do demonstracija koncentiranih mirisa pojedinih sorti.

LATITUDE 20

U sklopu ovog izvanrednog muzeja, o kojem ćemo uskoro detaljno izvijestiti, otvorena je vinoteka Latitude 20, s wine barom, i restoran Le 7, na sedmom katu. E sada, i u vinoteci i u restoranu vodećeg svjetskog vinskog muzeja nude se buteljke s etiketom Vina Tonković. Od hrvatskih vinara u muzej su ušla Stina Vina i Krauthaker, a Vina Tonković zanimljivi su slučaj jer je riječ o hrvatskoj vinariji iz Vojvodine, koja se specijalizirala za kadarku, crnu sortu najrašireniju u Mađarskoj.

IMG_20160709_154611

Kadarka Tonković u La Cite du Vin

Vina Tonković lani su za dvije svoje kadarke, Fantaziju i Raspodiju, dobile brončane Decanterove medalje. Ulazak u La Cite du Vin dodatno je priznanje ovom hrabrom obiteljskom projektu. Vlasnici Vina Tonković pohvalili su nam se da je u tridesetak dana u Latitudeu prodano oko 150 buteljki Fantazije iz 2011. po maloprodajnoj cijeni od dvadesetak eura, te da se vino distriubira u pariškim restoranima i vinskim barovima. Vina Tonković prvo su, tako, počela stjecati međunarodnu reputaciju, i to na najtežem terenu, a uskoro bi se trebala pojaviti i na našem tržištu. Rapsodija iz 2012. iznimno je aromatično (višnje, pečene trešnje, kupine) , gusto i ekspresivno vino, dok je Fantazija vrlo čisto, elegantno vino koje dobro balansira utjecaj  američkog hrasta i  precizne voćne okuse.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.