Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 manjih zagrebačkih dućana s jako dobrom hranom

bonkulovic

Zagreb nema osobitu tradiciju specijaliziranih trgovina s vrhunskom hranom. U devedesetim smo godinama voljeli odlaziti kod Ivića u Vlašku gdje smo mogli kupiti i kamenice, i svježu ribu, i dimljeni losos i roastbeef i dobar, netom narezani pršut, i mnogošto drugo: Ivić se, nažalost, s vremenom pretvorio u prosječan catering, gdje nam prilikom zadnjeg posjeta čak nisu htjeli narezati pršut nego su nas uputili na već narezani vakumirani pršut pa smo ga, eto, zauvijek prekrižili.
Mjesto koje je Ivić zauzimao devedesetih godina, preuzeo je na puno većoj skali, Bonkulović u Kaptol centru. Zatim su se počele otvarati razne Bonkulovićeve imitacije poput Fromagerie u ulici Pod zidom, koje su sve brzo propadale jer su bile katastrofalno vođene,
Dobra je vijest, međutim, što se u proteklih nekoliko godina u Zagrebu ipak otvorilo više specijaliziranih, profesionalnih malih trgovina u kojima je kupovati užitak, i koje nam mogu pomoći da kod kuće kuhamo malo ambicioznije i nekonvencionalnije. Ovo su naši favoriti.

1. Bonkulović, Kaptol Centar

bonkulovic

Bonkulović je po svom asortimanu skoro pa senzacionalan. Ni u bližem inozemstvu nema mnogo trgovina gdje na jednom mjestu možete kupiti Amadei čokoladu (pa i famoznu Porcelanu), nekoliko vrsta nepasteriziranog maslaca, sedam ili osam vrsta vrhunskog pršuta uključujući culatello i bellotu. Svemu tome treba dodati solidan izbor sireva, dobar odabir dimljenog lososa i gusjih jetara, malu ali izvrsnu selekciju vina, te vrlo solidnu ponudu riže i tjestenine, kao i bogat zid sa začinima. Bonkulovićev su problem, naravno, cijene. One su se značajno spustile otkako smo ušli u Europsku Uniju, ali su dalje prilično visoke, osobito za hrvatske kriterije.
Ipak, Bonkulović je najbolji dućan s luksuznom hranom u Hrvatskoj.

2. Harissa, Masarykova 3

harissa

Harissa je je pomalo mistično uređena trgovina sa skoro svim mogućim suhim začinima i čajevima koji vam mogu pasti napamet. U tom malom, tamnom i opojnom prostoru prodaje se desetak vrsta papra, tridesetak vrsta soli, bezbroj suhih sastojaka za curry, mnogo raznih čilija, uključjući jedan od boljih habañera što smo ih kušali, pa više stotina čajeva, i tako dalje, i tako dalje, što je sve vidljivo na njihovoj vrlo dobroj web stranici. Jedini Harissin ozbiljniji nedostatak u repertoaru začina jest što ne drže lišće currya i lišće kaffir limete, dva esencijalna sastojka azijskih kuhinja, kao ni sjevernoafričke usoljene limune.

3. Kašeta i košara, Britanski trg 2

kaseta

Kašeta i košara kombinacija je ribarnice, koja često drži uzorno svježu ribu, i voćarne koja je još češće bolja od tržnice na Britanskom trgu (što, doduše, nije osobito teško: radi se o jednoj od lošijih tržnica u gradu). Kašeta i košara kupila nas je prije tri godine, baš negdje sredinom ili krajem lipnja, kad smo u izlogu ugledali kutijice sa šumskim jagodama, voćem koje smo dosad mogli nabavljati jedino kod starih gospođa koje ih skupljalju po obroncima Medvednice. Šumske jagode iz Kašete i košare bile su jednako mirisne kao i one s placa, a mogle su se kupiti u pet popodne.
Golemi plus za najambiciozniji dućan sa svježom hranom u Zagrebu.

4. Asia Store, Vlaška 9

0142

Asia Store otvoren je krajem lanjske godine preko puta restorana Asia T House, na samom Europskom trgu, gdje se često održavaju gastro sajmovi. Asia Store nudi vrlo dobar izbor uglavnom kineske hrane, po poštenim cijenama. U oči osobito upada odlična kolekcija umaka i chutneya, te goleme smrznute kozice. Asia Store drži i ponešto čajeva, najpopularnije azijske brendove piva, najbolje sušene shiitake u Zagrebu, nekoliko drugih vrsta azijskih suhih gljiva te sušene inćune, bez kojih je teško napraviti klasičan dashi.

5. Damjanović, Vlaška 109

Damjanović je mala, gotovo neugledna radnja s kulenima u Vlaškoj ulici, između Petrove crkve i Kvaternikova trga. Damjanović osim kulena nudi još ponešto nevažnih vina i par drugih marginalnih artikala, koje nismo uspjeli memorirati.
Ali, Damjanovićev je kulen toliko spektakularan, da se nadamo kako se ovaj dućan nikada neće zatvoriti. Radi se o jednom od najboljih kulena što smo ih kušali u životu: osoblje, srećom, zna da se kulen ne smije tanko rezati (kao što to rade baš svi prodavači u supermarketima), tako da slobodno možete zamoliti da vam kulen narežu, pa što brže doći kući, otvoriti buteljku dobre graševine, nabaviti bar donekle pristojan kruh i uživati u zaista nevjerojatnom okusu i teksturi Damjanovićeva kulena.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.