Mali savjet za ugostitelje: Kako napraviti vinsku listu s cijenama ispod 100 kuna

Razumije se da bar donekle ozbiljni restorani moraju držati ozbiljna vina, i da se njihov prosjek cijena na vinskoj karti mora kretati oko 200 kuna. Međutim, male zalogajnice, i roštiljarne kakve se svakodnevno otvaraju u Hrvatskoj, mogu si dopustiti da drže jeftina buteljirana vina, čije cijene na karti ne moraju preskakati sto kuna.

Gostu se, dakle, za sto ili manje kuna na stolu servira buteljka pristojnog, često i zanimljivog vina. S obzirom na to da su buteljke koje koštaju oko trideset kuna najprodavaniji supermaketski segment u hrvatskoj industriji buteljiranih vina, kvaliteta tih buteljki zadnjih je godina značajno porasla. Osim toga, kod nas je već moguće nabaviti i pregršt stranih, sasvim korektnih i pitkih vina za manje od pedeset kuna, što znači da ih restoran može prodavati za sto kuna, i usput ponešto zaraditi.

Logika držanja jeftinih vina u malim restoranima sasvim je jasna: ako nabavna cijena iznosi 25 ili 30 kuna a prodajna 90 ili 99, restoranski je račun na svakoj boci bogatiji za pedeset do sedamdeset kuna. A uz veliki promet, takva vinska politika može se pokazati vrlo upješnom.

Evo desetak primjera buteljiranih vina koja su korektna ili dobra, a koja u zalogajnicama i roštiljarnama ne trebaju koštati više od sto kuna.

GRAŠEVINE

vinske liste 100-grasevine

Vrhunska graševina Orahovica, 2013.

Maloprodajna cijena 29 kuna.

Za ovu je graševinu neobično što vrlo solidno podnosi godine.

Kvalitetna graševina iločki podrumi 2015.

Maloprodajna cijena oko 30 kuna.

Graševine iločkih poduma vjerojatno su najpouzdanija hrvatska vina niskih cijena.

Kvalitetna graševina Belje 2015.

Maloprodajna cijena oko 30 kuna.

Ovo je vino izvanredna vrijednost za novac:već je uspjelo osvojiti i jednu međunarodnu nagradu.

MALVAZIJE

vinske liste 100-malvazija

Laguna 2015.

Cijena oko 35 kuna

Radi se o apsolutnom ljetnom blockbusteru. Lako se pije, prepuno je voća i korektno je vinificirano. U Laguni ove godine očekuju prodati oko 800 tisuća boca.

CHARDONNAY

vinske liste 100-chardonnay

Chardonnay iločki podrumi 2015.

Cijena 39 kuna

Riječ je o svježem, hrskavom, sasvim korektnom bijelom vinu

VINHO VERDE

vinske liste 100-vinho verde

Vinho Verde, Casal Mendes 2015.

Cijena 45 kuna (uvoznik Vivat)

Vinho Verde golema je portugalska apelacija, koja proizvodi niskoalkoholna , osvježavajuća vina, često s ponešto ugljičnog dioksida. Vinho Verde perfektan je ljetni tip vina koje katkad, bez obzira na načelno nisku cijenu, dobiva i sasvim solidne ocjene.

ROSEI

vinske liste 100-rose

Iločki podrumi, Rose Frankovka, 2015.

Oko 30 kuna

Radi se o veselom, aromatičnom roseu snažne boje, koji se odlično pije uz roštilj. izvrsna vrijednost za novac.

Vinho Verde, Rose Casal Mendes

Cijena 45 kuna (uvoznik Vivat)

Ovaj staromodni, rustikalnim niskoalkohlni rose naprodavanije je vino Casal Mendesa.

CRNA VINA

vinske liste 100-crna

Laguna, Terra Rossa 2015.

Oko 35 kuna

Još jedna uspješna godina za osvježavajuću, aromatičnu i lakopitku kupažu merlota, terana i caberneta, čija je jedna berba bila osvojila Decanterovu srebrnu medalju.

Vranac, 2014. Plantaže

Cijena 38 -40 kuna

Crnogorski Vranac iz velike vinarije Plantaže vratio se prije desetak godina na hrvatsko tržište, na kojem je prije rata bio prilično masovno zastupljen. Vino je izrazito voćno i korektno, dok nešto skuplja verzija s oznakom Pro Corde, zna biti jako dobra.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

8 najimpresivnijih vina koja smo probali ove godine

Jedna od prednosti profesionalnog kušanja vina jest što…

5 zagrebačkih restorana koji nude najbolju vrijednost za novac

Naša top lista lokala koju isporučuju najbolju vrijednost…

Kako prepoznati loš hotel s puno zvjezdica. 7 važnih kriterija

U nedjelju ujutro Booking.com pokazivao je da je…

11 FAZA NASTANKA SLADOLEDA Ili zašto je pošteno napravljen zanatski sladoled jedini način da zaista uživate u ovoj slastici

Okus će uvijek biti glavni faktor uživanja u…

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale. MAKSIMIR-DRAŠKOVIĆEVA

Kult Plave Kamenice u iduća će tri dana…

CRNE TOČKE JADRANSKE GASTRONOMIJE Kratki popis područja, gradova i otoka gdje se ne može dobro jesti

Premda državne i lokalne vlasti, i promotivno usmjereni…

Komentirajte