Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pet bunara uspješno surfa na valu više dalmatinske bistrologije

pet-bunara-glavna

Restoran Pet bunara nalazi se podno zadarskih zidina, odmah kraj stepenica koje vode u Perivoj Kraljice Jelene, što određuje idilični ugođaj tog lijepog i pametnog bistroa. Pet Bunara vrlo je dobar primjer srednjeg do višeg ranga suvremene dalmatinske bistrologije. Orzotto od sipe, brudet od sipe i boba, slanutak s hobotnicama, ponešto dimljene ribe, puno svježeg povrća, dobro maslinovo ulje, lokalni sirevi i sasvim jednostavni kuharski postupci, uz korektnu prezentaciju, glavne su značajke kuhinje u Pet bunara.

pet-bunara2

U lijeno i vruće popodne, na dan britanskog izlaska iz Europske Unije, naručili smo brudet i salatu Pet bunara. Brudet je bio fin, iznijansiran, tek možda malo presladak, s dobro kuhanim bobom , vrlo mekanom sipom i trokutima hrskave palente. Salata je bila vrlo svježa, s vrlo ukusnim mariniranim inćunima i malo svježe skute, ali element bezokusnih malih plastičnih kozica pokvario je dojam. Takve sastojke bi naprosto valjalo izbjegavati u bilo kojoj ambicioznijoj kuhinji. S druge strane, u salati se našao i pokoji list morskih šparoga, koji je cijelo jelo učinio i više nego podnošljivim.

pet-bunara3

Zatim smo se odlučili za tortu od maraske, koja je bila solidna i dobro je izgledala, i kozji sir s Dugog otoka, koji nije briljirao teksturom (podsjećao je na isušenu mozzarelu), ali je bio pun mineralne slanosti. Vinska lista vrlo je korektna, s dobrim odnosom dalmatinskih i kontinentalnih vina; pohvalno je što uz bezlična industrijska piva drže i crveni San Servolo, a konobari su ljubazni i efikasni.

pet-bunara5

Mali problem čine pojedine cijene:175 kuna za biftek skuplje je nego u većini luksuznih zagrebačkih restorana. S druge strane, jela poput orzotta i brudeta koštaju oko osamdeset kuna.
Pet bunara jako je ugodan lokal, s korektnom do ukusnom dalmatinskom kućnom hranom: nema jastoga, nema škampa, nema škrpine , što je sve za bistrološki žanr apsolutno ispravno.

 

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Pet bunara, možete pogledati OVDJE

 

 

PET BUNARA
Stratico 1, Zadar
HRANA +3/5 AMBIJENT +3/5 POSLUGA +3/5

sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.